Przepis na tradycyjny sernik urozmaicony dodatkiem w postaci brzoskwiń. Prezentuje się wyśmienicie na każdym świątecznym stole.
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 50 min
SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)
Ciasto kruche
- 150 g mąki (1 szklanka)
- 100 g masła zimnego
- 40 g cukru drobnego
- 1 żółtko
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
- 100 g masła miękkiego
- 180 g cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 7 połówek brzoskwiń z puszki (ok. 200 g)
- szczypta soli + 1 łyżka cukru
* Ser i jajka powinny być w temp. pokojowej.
PRZYGOTOWANIE
Ciasto kruche
- Sypkie składniki wymieszaj i przesiej
- Dodaj masło i posiekaj do uzyskania kruszonki
- Następnie dodaj żółtko i wyrób szybko gładkie ciasto
- Wylep ciastem dno blaszki
- Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 min (do złotego koloru)
Masa serowa
- Żółtka oddziel od białek
- Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru, odstaw na później
- Połówki brzoskwiń pokrój na cztery części każda
- Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut
- Dalej ucierając dodaj po kolei żółtka
- Stopniowo dodaj ser ucierając na gładką masę
- Pod koniec ucierania dodaj mąkę i skrobię
- Masę serową wymieszaj delikatnie szpatułką z ubitą wcześniej pianą z białek
- Przelej połowę masy na podpieczony wcześniej spód i poukładaj pokrojone brzoskwinie
- Przykryj drugą częścią masy serowej
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 min, następnie obniż temp. do 150°C i piecz jeszcze 30 min (grzałka góra-dół)
- Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku na 60 min
- Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia
- Przed podaniem polej lukrem, polewą lub posyp cukrem pudrem
Sernik cieszy się popularnością dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi, różnorodności wariantów, przyjemnej konsystencji i sentymentowi związanemu z rodziną. Dostępność powszechnie używanych składników dodatkowo przyczynia się do tego, że sernik jest ulubionym deserem wielu Polaków.
Sernik z brzoskwiniami jest wypiekiem, który będzie ozdobą każdego stołu, a dodatek owoców sprawi, że jego smak zostanie jeszcze bardziej podkreślony.
Warto też spróbować sernika z mascarpone, który nigdy nie opada i nie pęka oraz sernika puszystego, którego lekkość zachwyci najwybredniejszych smakoszy.