Sernik z brzoskwiniami

Przepis na tradycyjny sernik urozmaicony dodatkiem w postaci brzoskwiń. Prezentuje się wyśmienicie na każdym świątecznym stole.

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia: 50 min

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)

Ciasto kruche

  • 150 g mąki (1 szklanka)
  • 100 g masła zimnego
  • 40 g cukru drobnego
  • 1 żółtko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa

  • 1 kg sera z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 100 g masła miękkiego
  • 180 g cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 7 połówek brzoskwiń z puszki (ok. 200 g)
  • szczypta soli + 1 łyżka cukru

* Ser i jajka powinny być w temp. pokojowej.

PRZYGOTOWANIE

Ciasto kruche

  • Sypkie składniki wymieszaj i przesiej
  • Dodaj masło i posiekaj do uzyskania kruszonki
  • Następnie dodaj żółtko i wyrób szybko gładkie ciasto
  • Wylep ciastem dno blaszki
  • Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 min (do złotego koloru)

Masa serowa

  • Żółtka oddziel od białek
  • Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i 1 łyżką cukru, odstaw na później
  • Połówki brzoskwiń pokrój na cztery części każda
  • Masło utrzyj z cukrem przez kilka minut
  • Dalej ucierając dodaj po kolei żółtka
  • Stopniowo dodaj ser ucierając na gładką masę
  • Pod koniec ucierania dodaj mąkę i skrobię
  • Masę serową wymieszaj delikatnie szpatułką z ubitą wcześniej pianą z białek
  • Przelej połowę masy na podpieczony wcześniej spód i poukładaj pokrojone brzoskwinie
  • Przykryj drugą częścią masy serowej
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 min, następnie obniż temp. do 150°C i piecz jeszcze 30 min (grzałka góra-dół)
  • Po upieczeniu pozostaw w zamkniętym piekarniku na 60 min
  • Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia
  • Przed podaniem polej lukrem, polewą lub posyp cukrem pudrem

sernik z brzoskwiniami przepis

Sernik cieszy się popularnością dzięki swojemu uniwersalnemu smakowi, różnorodności wariantów, przyjemnej konsystencji i sentymentowi związanemu z rodziną. Dostępność powszechnie używanych składników dodatkowo przyczynia się do tego, że sernik jest ulubionym deserem wielu Polaków.

Sernik z brzoskwiniami jest wypiekiem, który będzie ozdobą każdego stołu, a dodatek owoców sprawi, że jego smak zostanie jeszcze bardziej podkreślony.

Warto też spróbować sernika z mascarpone, który nigdy nie opada i nie pęka oraz sernika puszystego, którego lekkość zachwyci najwybredniejszych smakoszy.

6 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments