Prosty przepis na najbardziej puszysty tradycyjny sernik bez spodu. Jest przepyszny, lekki o waniliowym smaku. W dodatku poprzez zastosowanie odpowiedniego sposobu pieczenia nie opada i nie pęka. Sernik jest bez spodu i w tej wersji wydaje mi się najsmaczniejszy, bo to sprawia że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne. Oczywiście możecie zrobić kruche ciasto lub spód z herbatników taki jak tutaj.
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 60 min
Czas chłodzenia: ok. 12 godz.
Składniki: (na tortownicę 16 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)
- 3 jajka
- 110 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 g sera (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka)
- 150 g kwaśnej śmietany 18 %
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki, papier powinien wystawać ok. 3 cm ponad krawędź tortownicy
- Piekarnik włącz na 180°C, grzałka góra-dół
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstaw na później
- W drugiej misce utrzyj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy na jasną i puszystą masę
- Do żółtek dodaj w dwóch turach ser i dokładnie zmiksuj
- Następnie dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj
- Na koniec wlej przestudzone masło, esencję waniliową i dodaj mąkę, dokładnie zmiksuj
- Dodaj w dwóch turach ubitą pianę z białek, mieszając delikatnie żeby nie zbić piany
- Przełóż masę serową do tortownicy wyłożonej papierem, wyrównaj wierzch
- Przygotuj kąpiel wodną: do szczelnej blaszki lub naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę i wstaw całość do nagrzanego piekarnika
* Możesz wylać wodę również na blaszkę piekarnikową, na której będziesz piec sernik. Pamiętaj wtedy o zabezpieczenia dna tortownicy folią aluminiową, aby do środka nie dostała się woda. Jeśli użyjesz naczynia z wodą możesz go ustawić na tej samej blaszce na której będzie się piekł sernik, lub na dnie piekarnika albo na kratce na którejś z półek. Generalnie cały zamysł kąpieli wodnej polega na tym, aby w piekarniku podczas pieczenia sernika przez cały czas unosiła się para wodna.
- Piecz przez 25 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 35 min
- Wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek, studź sernik w zamkniętym piekarniku przez 3 godz.
- Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia
- Zimny sernik wstaw do lodówki na min. 3 godz.
- Posyp cukrem pudrem albo polej lukrem lub czekoladą
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Użyj sera dobrej jakości, od tego będzie zależał efekt końcowy.
- Pamiętaj o zastosowaniu kąpieli wodnej, to sprawi że sernik będzie wilgotny i opadnie równomiernie
- Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia i studź sernik w zamkniętym piekarniku przez 3 godz.