Sernik puszysty jak chmurka

Prosty przepis na najbardziej puszysty tradycyjny sernik bez spodu. Jest przepyszny, lekki o waniliowym smaku. W dodatku poprzez zastosowanie odpowiedniego sposobu pieczenia nie opada i nie pęka. Sernik jest bez spodu i w tej wersji wydaje mi się najsmaczniejszy, bo to sprawia że ciasto jest jeszcze bardziej delikatne. Oczywiście możecie zrobić kruche ciasto lub spód z herbatników taki jak tutaj.

Czas przygotowania: 30 min

Czas pieczenia: 60 min

Czas chłodzenia: ok. 12 godz.

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm, tutaj znajdziesz przelicznik na inne foremki)

  • 3 jajka
  • 110 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 500 g sera (trzykrotnie zmielony lub z wiaderka)
  • 150 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki pszennej



Przygotowanie:

  • Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, zarówno dno jak i boki, papier powinien wystawać ok. 3 cm ponad krawędź tortownicy
  • Piekarnik włącz na 180°C, grzałka góra-dół
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, odstaw na później
  • W drugiej misce utrzyj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy na jasną i puszystą masę
  • Do żółtek dodaj w dwóch turach ser i dokładnie zmiksuj
  • Następnie dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj
  • Na koniec wlej przestudzone masło, esencję waniliową i dodaj mąkę, dokładnie zmiksuj
  • Dodaj w dwóch turach ubitą pianę z białek, mieszając delikatnie żeby nie zbić piany
  • Przełóż masę serową do tortownicy wyłożonej papierem, wyrównaj wierzch
  • Przygotuj kąpiel wodną: do szczelnej blaszki lub naczynia żaroodpornego wlej wrzącą wodę i wstaw całość do nagrzanego piekarnika

* Możesz wylać wodę również na blaszkę piekarnikową, na której będziesz piec sernik. Pamiętaj wtedy o zabezpieczenia dna tortownicy folią aluminiową, aby do środka nie dostała się woda. Jeśli użyjesz naczynia z wodą możesz go ustawić na tej samej blaszce na której będzie się piekł sernik, lub na dnie piekarnika albo na kratce na którejś z półek. Generalnie cały zamysł kąpieli wodnej polega na tym, aby w piekarniku podczas pieczenia sernika przez cały czas unosiła się para wodna.

  • Piecz przez 25 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temp. do 140°C i piecz jeszcze 35 min
  • Wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek, studź sernik w zamkniętym piekarniku przez 3 godz.
  • Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do całkowitego wystudzenia
  • Zimny sernik wstaw do lodówki na min. 3 godz.
  • Posyp cukrem pudrem albo polej lukrem lub czekoladą

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Użyj sera dobrej jakości, od tego będzie zależał efekt końcowy.
  • Pamiętaj o zastosowaniu kąpieli wodnej, to sprawi że sernik będzie wilgotny i opadnie równomiernie
  • Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia i studź sernik w zamkniętym piekarniku przez 3 godz.

sernik najbardziej puszysty

sernik puszysty

34 komentarze do “Sernik puszysty jak chmurka”

  1. Użyłam foremki 20 cm zamiast 16 cm. Składniki odpowiednio zwiększyłam używając przelicznika. Sernik „ściął” się z wierzchu, ale jest blady. Wygląda jak niedopieczony. Powinnam wydłużyć czas?

    Odpowiedz
  2. Sernik wyśmienity. Piekłam juz serniki chyba wg wszystkich juz przepisów i zawsze opadał bardzo, ale ten rzeczywiście prawir nie opada i jest bardzo puszysty. Moja rodzina się nim zajada i prosi żeby go piec co tydzień

    Odpowiedz
  3. Dziękuje za świetny przepis. Moja rodzina uwielbia serniki i robię z różnych przepisòw ,ale ten pobił rekord❤️Rodzina i znajomi kosztujac byli zachwycieni.

    Odpowiedz
  4. Mój najlepszy sernik w życiu w moim wykonaniu . Udał się wspaniałe !!! Wszystkie składniki podwoiłam z wyjątkiem 50g roztopionego masła ( zapomniałam), czasu pieczenia nie wydłużałam ( tortownica 29 cm) Sernik wyrósł wspaniałe ( jak na zdjęciu) i nie opadł , Jest rewelacyjny. Od dziś ten sernik będzie królował w moim domu

    Odpowiedz
    • Jeżeli użyjesz większej foremki i sernik wyjdzie takiej samej wysokości, to nie musisz specjalnie wydłużać czasu pieczenia. W każdym razie sernik musi być „ścięty” z wierzchu, jeśli jest płynny, to wydłuż nieco czas.

      Odpowiedz
  5. Robiłam, dodałam rodzynki i spod z ciemnych pokruszonych herbatników. Wyszedł pyszny, ale nie tak wysoki, mimo to smaczny i puszysty

    Odpowiedz
  6. Wygląda zupełnie tak samo jaki kupuję w sklepie . Zawsze się zastanawiałam jak oni pieką taki puszysty jak pianka sernik? XD
    Dziękuję za super przepis, chociaż wątpię żeby mój mi taki wyszedł, no ale.. XD

    Odpowiedz
  7. Czy ten sernik ma smak taki tradycyjny maslowy czy bardziej piankowy? Nie lubie lekkich z mlekiem. Ze smietana nie pieklam. Pozdrawiam grazyna

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here