Przepis na sernik królewski, który prezentuje się zgodnie z nazwą, po królewsku. Ser ukryty jest pomiędzy dwoma warstwami kakaowego ciasta kruchego. Jest to sernik, który mi osobiście kojarzy się z bardzo wykwintnymi i świątecznymi okazjami.
Czas przygotowania: 90 min
Czas pieczenia: 60+15 min
Czas chłodzenia: min. kilka godzin
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
Ciasto kruche:
- 350 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 30 g kakao (5 płaskich łyżek)
- 250 g zimnego masła
- 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ew. 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki naturalnego olejku cytrynowego
* Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Sypkie składniki wymieszaj w misce
- Posiekaj z masłem do uzy kruszonki
- Dodaj żółtka i zagnieć kruche ciasto
* W razie potrzeby dodaj nieco kwaśnej śmietany lub dosyp nieco mąki
- Podziel ciasto na dwie połowy, jedną zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki
- Drugą połowę zetrzyj (na tarce o grubych oczkach) na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Podpiecz przez 15 min w temp. 180°C
Masa serowa:
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem
- Dodaj jajka, po każdym dokładnie miksując
- Stopniowo dodaj ser z wiaderka miksując do otrzymania jednolitej konsystencji
- Na koniec wsyp proszek budyniowy i ponownie zmiksuj
* Kilkukrotnie podczas miksowania masy serowej zamieszaj całość szpatułką, upewniając się że na dnie lub na bokach nie pozostały nierozmieszane składniki.
- Gotową masę serową przelej na podpieczony wcześniej spód i wyrównaj
- Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta kruchego
- Sernik piecz przez 60 min w temp. 170°C (grzałka góra-dół)
- Po upieczeniu pozostaw z zamkniętym piekarniku przez 20 min, po czym uchyl drzwiczki i wystudź sernik
- Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin