Ciasto wygląda jak sernik i smakuje jak sernik ale sera się tutaj nie dodaje. Ser niejako powstaje w naturalnym procesie ogrzewania jogurtu i śmietany. Doszłam do wniosku że to taki proces 2w1 z pominięciem etapu wytwarzania sera, który sam się tworzy w trakcie pieczenia ciasta. Warstwa serowa otulona jest z dwóch stron pysznym ciastem kruchym, a wszystko tworzy efekt doskonałego i pięknie prezentującego się ciasta.
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na blaszkę 24×24)
Ciasto kruche
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa a’la serowa
- 400 g jogurtu naturalnego
- 400 g śmietany 18 %
- 150 g cukru drobnego
- 4 białka
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kruche ciasto
- Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiej do miski, dodaj masło i rozetrzyj w dłoniach do powstania kruszonki
* Ja użyłam masła w temperaturze pokojowej ale to ciasto jest bardzo maziste po wyrobieniu i potrzebowało dłuższego czasu w lodówce żeby łatwo się z nim pracowało. Dlatego polecam użycie zimnego masła pokrojonego w kawałki.
- Następnie dodaj żółtka i wyrób jednolite ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki
Warstwa a’la serowa
- Do białek wsyp cukier, szczyptę soli i ubijaj aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne
- Jogurt i śmietanę przełóż do dużej miski, dodaj skórkę otartą z cytryny, skrobię i chwilę zmiksuj do połączenia
- Dodaj ubite białka i zmiksuj na najmniejszych obrotach miksera tylko do momentu aż wszystko się połączy
Ciasto jogurtowiec
- Z lodówki wyjmij ciasto kruche i podziel je na dwie równe części
- Jedną z nich wylep dno blaszki, po nakłuwaj widelcem
- Na to wylej masę a’la serową
- Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą część kruchego ciasta
- Piecz przez ok. 40 min w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzałka góra-dół)