Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo 🙂

Czas przygotowania: 35 min

Czas oczekiwania: 3,5 godziny

Czas pieczenia 50-60 min

 

Składniki:

  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 200 g mąki pszennej typ 400-500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ziarna i nasiona (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
  2. Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
  3. Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
  4. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
  6. Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
  7. Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
  8. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
  9. Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.

Uwagi: 

  • Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.

chleb domowy pszenno-zytni

88 komentarzy do “Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach”

  1. Slaby ten przepis zrobikem w/w nie podobny to jest do chleba niski nie wyrosniety szkoda czasu,na filmie wszystko pięknie ładnie w realu to slabiutko wygladam,

    Odpowiedz
  2. Witam czy jeżeli zamienię mąkę pszenną na żytnią i zrobiłem chleb na samej żytni i mące to też będzie miało to jakiś sens ponieważ widziałam ma pani przepis chlebka żytniego ale na zakwasie a ja bym chciała na drożdżach bo niestety nie mam czasu czekania na zakwas

    Odpowiedz
  3. Robięz podwojnej porcji dwa chlebki. Za pierwszym razem chleb wyszedl pyszny choc moze nie byl super wysoki. Teraz piekę 2 raz . W blaszkach tez wyrosl spory. Dodawalam wiecej wody niz jest w pani przepisie. Moze to ze wzgledu na suchsza make. Postaram sie wyslac zdjecie jak chleby sie upieką

    Odpowiedz
  4. Chleb pyszny i wyszedł za pierwszym razem .Rósł jak oszalały.Wyszedł miękki i puszysty.
    Robiłam z mąki pszennej 850 i żytniej 2000.

    Odpowiedz
  5. Ciasto rosło ale po zrobieniu kształtu stał i już nie wiele urósł.. nie wypiekl się wysoki. Nie wiem czy polecać czy nie trochę lipa

    Odpowiedz
  6. Upiekłam chlebek i pomimo, iż obawiałam się, jaki będzie efekt końcowy po przeczytaniu niektórych komentarzy, chlebek wyszedł pyszny. Nie wyrósł prawie po drugim zagniataniu z olejem, ale w środku nie ma zakalca – ciasto jest zwarte i ładnie upieczone, miękkie i sprężyste jak na filmie. Skórka pysznie chrupiąca i pachnąca. Z masełkiem “niebo w gębie” 🙂

    Odpowiedz
  7. Problem ze ciasto nie wyrasta jest nie tylko za goraca woda ale tez sol. Ja mieszam söl z maka to nie ma bezposredniego kontaktu z drozdzami. Zycze wam udanych wypiekow.

    Odpowiedz
  8. Przepis beznadziejny. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie. W misce, owszem ciasto wyrosło. Następne ugniatanie i odstawienie. Później już tylko gorzej. Przełożyłam do bryfanki i wyszedł prawie że zakalec. Wysokość na 4 cm. Nie polecam

    Odpowiedz
    • Dziwne, to na pewno nie wina drożdży, skoro chleb za pierwszym razem wyrósł. Metoda podwójnego wyrastania ciasta jest bardzo częsta w przypadku ciasta drożdżowego. Ciężko mi powiedzieć dlaczego tak się stało, jedynie polecam spróbować jeszcze raz 🙂

  9. Upiekłam z podwójnej porcji wyszło dwa chlebki, bardzo dobry przepis. Na blaszce z piekarnika umieściłam dwa chlebki, piekłam 55minut,ale wyszły super. Smacznego.!!

    Odpowiedz
  10. Upiekliśmy pierwszy nasz chlebek z podwójnej porcji z wyżej podanego przepisu…. Super…. Wyrósł 3x ,pięknie zabrązowił się…

    Odpowiedz
  11. Witam. Z racji tego, że nas jest dużo, zwiekszylem proporcje. 500ml wody, pół kilo mąki żytniej i pół pszennej. Reszte składników, też odpowiednio zwiększyłem o póltora porcji. Do wody z drożdzami dałem miód i odstawiłem na 15 minut. Cukier z miodu wolniej wywołuje reakcje drożdzy. Wszystko zrobiłem w/g przepisu. Po 3 godzinach ciasto urosło 3 krotnie. Piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Efekt na zdjeciu. Jak dla mnie dobry przepis.

    Odpowiedz
  12. Ja też nie polecam. Piekę chleb nie pierwszy raz..zrobiłam wszystko jak w przepisie a chleb nie wyrósł w ciągu 3 godzin.. nic, ani trochę. Nie zwalę winy na drożdże ani na mąkę ponieważ używam tych samych produktów do pieczenia innych chlebów i wychodzą pyszne.

    Odpowiedz
    • Częstą przyczyną nie wyrastania chleba na drożdżach jest zastosowanie zbyt gorącej wody (niszczy drożdże) jak i za zimnej (przeziębione drożdże nie rosną).
      Z praktyki!

  13. Pytanie amatora totalnego. Czy jeśli przygotowuję podwójną ilość ciasta, to rozdzielić to na dwa bochenki ? Czy moge piec jeden duży? Czy to jakoś wpływa na czas pieczenia ? Pozdrawiam Ania 🙂

    Odpowiedz
    • Ja bym podzieliła na dwa bochenki. Możesz też upiec jeden ale to będzie na prawdę potężny bochen chleba. Wtedy czas pieczenia wydłużyłabym do ponad godziny

    • Ja piekę trochę poniżej środka, tak żeby góra i dół chleba były mniej więcej w takiej samej odległości od grzałek

  14. Witam, chlebek w smaku bardzo dobry, twarda skórka, miękki w środku. Jedna tylko rzecz odbiega od przepisu. U mnie w piekarniku w ogóle nie wyrósł. Pięknie rósł 3 godziny, niemalże potroił objętość, potem z olejem 35min tez urósł ładnie, choc nie za duzo. Za to w piekarniku nawet nie drgnął… Jaka może być przyczyna?? (Włożony do zimnego piekarnika oczywiscie)
    Wyszedł mały i nieco ciężki.
    Pozdrawiam i zawsze smacznego

    Odpowiedz
    • Możliwe że “przerósł” za bardzo na początku. Najlepiej zostawić go żeby podwoił swoją objętość na początku, czas może być krótszy w zależności od temperatury w domu.

  15. Jest tutaj jakaś niekonsekwencja,najpierw włóż do zimnego piekarnika,następnie podgrzewaj do 200 stopni,w drugiej odpowiedzi włóż do nagrzanego,to w końcu nie
    bardzo rozumiem.Z reguły zawsze wkłada się do nagrzanego piekarnika.Prosze o bardziej precyzyjne wyjaśnienie.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Tak masz rację, pomyliłam przepisy. Chleb wkładasz do zimnego piekarnika i nagrzewasz do 200 st. Już poprawiłam swoje poprzednie komentarze, przepraszam za zamieszanie.

    • Nie wiem jak mam nagrzewac piekarnik do 200 stopni,mój piekarnik jest gazowy od 1 do 8.TJ MAM USTAWIC od razu na (5)TJ.200 st i wstawić ciasto do zimnego piekarnika?

    • To nagrzewam i wstawiam chleb czy wstawiam do zimnego?
      Widzę już po konsystencji ciasta, że w przepisie powinno być wiecej wody.

    • Wstawiasz do zimnego a potem nagrzewasz. Może twoja mąka jest bardziej sucha i potrzebuje więcej wody

  16. Czy można trzymać ciasto na chleb dłużej niż 3h? Np. 12h w lodówce? Czy to może zaszkodzić ciastu?

    Drugie pytanie: czy chleb nie pachnie drożdżami po upieczeniu?

    Odpowiedz
    • Nie wiem czy można trzymać je dłużej, ale wydaje się to ciekawym pomysłem wtedy można by upiec chleb prosto na śniadanie. Jak spróbujesz to daj znać 🙂
      Po upieczeniu nie pachnie drożdżami.

    • Nie to nie jest błąd. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to nieaktywne drożdże lub zbyt gorąca woda. Polecam sprawdzić czy drożdże rosną

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here