Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo 🙂

Czas przygotowania: 35 min

Czas oczekiwania: 3,5 godziny

Czas pieczenia 50-60 min

 

Składniki:

  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 200 g mąki pszennej typ 400-500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ziarna i nasiona (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
  2. Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
  3. Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
  4. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
  6. Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
  7. Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
  8. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
  9. Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.

Uwagi: 

  • Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.

Spróbuj też chleba pszennego na zakwasie, jest prosty do wykonania, a jedyna trudność to przygotowanie wcześniej silnego zakwasu.

chleb domowy pszenno-zytni

143 komentarze do “Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach”

  1. Chlebuś pyszny, zapach obłędny, skórka chrupiąca. Takiego przepisu szukałam! Dziękuję. :*
    Piekłam ściśle według przepisu, dodałam tylko czarnuszki i kminku.

    Odpowiedz
    • Dzień dobry, zaczęłam przygodę z chlebem i proszę o radę.
      Trzymam się tego przepisu od a do z i nie chce mi urosnac., i robi się twarda i dość gruba skórka, nie spalona. Co robię nie tak. W piekarniku stawiam wyżej i górne zasilanie

    • Jak nie rośnie, to coś nie tak jest z drożdżami. Zrób najpierw zaczyn dodając mąkę i cukier, żeby sprawdzić czy drożdże są aktywne

  2. Chlebek wychodzi. Robiłam z ponad podwójnej porcji a mąki dawałam jej tak na wyczucie by nie było rzadkie bo wg proporcji przepisu jak dla mnie było za rzadkie. Jak już da się ładnie formować w kulę – to ten moment. Dodatkowo dodałam zakwas żytni oprócz drożdży. Uformowałam na dwa bochenki na raz. Na początku po zrobieniu ciasta było w misce przykrytej folią i już po półtorej godziny podwoiło się. Potem z odrobiną oleju uformowałam dwa bochenki i włożyłam od razu do zimnego piekarnika, po pół godzinie urosły i piekły się 50 min.

    Odpowiedz
  3. Świetny przepis, zdecydowanie do zapamiętania. Chleb włożyłam od razu do gorące piekarnika bo wcześniej piekłam chałki i wyszedł pyszny. Tylko pozwoliłam mu troszkę dłużej wyrastać – jakąś godzinę.
    Dziękuję za świetny przepis!

    Odpowiedz
  4. Przepis super. Chleb wyszedł obłędny. Jednak malutki na moją 7mio osobową rodzinę. Zastanawiam się czy jak zrobię z podwójnej porcji to czas w piecu będzie taki sam czy wsadzić go na dłużej?

    Odpowiedz
  5. Witam wszystkich i polecam .Trochę pozmieniałem ponieważ nie miałam odpowiedniej mąki żytniej tylko 2000 więc dałam 100gram żytniej 100 gram orkiszowej i 200 gram pszennej tortowej,no i trochę więcej wody letniej ponieważ w tej proporcji która jest podana wyszło twarde ciasto.Ciasto wyrosło super jak za pierwszym tak za drugim razem chleb w smaku pyszny i długo trzyma świeżość.Kawaleczek zostawiłam specjalnie w foli i choć już ma 4 dni nadal jest mięciutki.

    Odpowiedz
  6. Nie miałam mąki zytniej 720 , tylko razową 2000 – wzięłam jej 100 g i 100 pszennej orkiszowej. Wyrabiałam robotem z hakiem do ciasta drozdzowego. Ciasto było lekko płynne, nie dało się uformować w bochenek. Piekłam w keksówce. Wyszedł chleb smaczny , z dużymi dziurami, wcale nie suchy. Dziękuje za przepis.

    Odpowiedz
  7. Piekę z półtorej porcji i dodaję do smaku 3-4 łyzki zakwasu żytniego oraz drożdże.Lepszy smak i wychodzą 2 keksówki ze szkła żaroodpornego.Lubię też zmieszać mąkę pszenną typ 650z 750 lub 500.

    Odpowiedz
  8. Witam. Mój chlebek Razowy trochę słabo wyrósł.Jest smaczny choć trochę za słony. Może następnym razem będzie lepiej. Użyłem mąki żytniej 720 – 150g.oraz przennej pełno ziarnistej 1850 – 250g.
    Niestety z jakiś przyczyn nie mogę dodać zdjęć.

    Odpowiedz
  9. Witam.
    Mam mąkę pszenną pełnoziarnista typ 1850 i żytnią typ 2000 jakie proporcje zastosować do upieczenia chlebka ? Czy może wymienić jedną mąkę na zwykła typ 400-500 ?

    Odpowiedz
  10. Ja dodałam nieco więcej mąki, bo ciasto wyszło dość rzadkie i mocno kleiste. Nie byłam w stanie uformować z niego kuli. Po dodaniu ok. 50 g mąki konsystencja była o wiele lepsza. Chleb robiłam z samej mąki pszennej typ 450. Wyszedł miękki w środku, zwięzły, sprężysty. Jeśli chodzi o skórkę to po upieczeniu była chrupka, ale już po ostygnięciu zrobiła się miękka. Ten problem mam już któryś raz przy korzystaniu z różnych przepisów. Ciasto bardzo dobrze wyrosło w misce. Później w piekarniku również wyrósł chlebek na dwa razy większy. Niestety nie miałam czasu na zostawienie ciasta na urośnięcie przed samym włożeniem do piekarnika. Następnym razem zobaczę jak wyjdzie. 🙂

    Odpowiedz
    • mąka za delikatna ,do chleba użyj mąki grubo mielonej czyli z opisem TYP 650 i wyżej,450 to na biszkopty i inne delikatne wypieki ,nawet do drożdżówki min. TYP 500
      Miłej zabawy i udanych wypieków

    • Ja robię chleb dając mąkę i wodę w proporcji 1:1, ciasto jest dosyć rzadkie, wylewa do formy i chleb jest mięciutki. Jak dawałem więcej maki to był twardy i ciężki

    • A ja źle doczytałam przepis i drożdże z wodą i cukrem odstawiam na 10 min, potem mieszam wszystko razem (robie na mące pszennej pełnoziarnistej i żytniej 2000, 50/50) i odrazu wkładam do keksowki na 2-3h i też wychodzi super chlebek

  11. Przepis super. Ciepły smakuje najlepiej . Waga po upieczeniu to 600 gram. Koszt zużytych skladników – ok. 3zł, więc 1 kg to koszt ok. 5zł + energia. Za domowy chleb (1 kg) na bazarku, jarmarku itp. teraz trzeba zapłacić minimum kilkanaście złotych. Ekonomicznie zatem wypiek domowy wg. tego przepisu jest bardzo uzasadniony, szczególnie, że jakość jest zdecydowanie lepsza od chleba że sklepu.

    Odpowiedz
  12. Chlebek wyszedł piękny troszkę pozmienialam przepis dałam 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki pszennej chlebowej typ 750, i 200g mąki pszennej typ 450 i łyżeczkę kminku

    Odpowiedz
  13. Taki chleb piecze się wspaniale w glinianym naczyniu (które wymaga wcześniejszego namoczenia w wodzie) – skórka jest chrupiąca, a miąższ nieprzesuszony. Jeśli chleb ma być bardziej aromatyczny, można dodać słodu (jęczmiennego) do wypieku 🙂

    Odpowiedz
  14. Bardzo fajny przepis robilam ten chlebek, ale trochę zmodyfikowalam przepis dałam 130 g mąki żytniej i 270g mąki pszennej i dodałam 70 g zakwasu zytniego. Zrobiłam z podwójnej porcji, chleb po upieczeniu ważył 1,2kg. Trzeba dłużej poczekac żeby co najmniej podwoił objętość. Ładnie wyrasta i jest pyszny jak prawdziwy chleb z piekarni takiej jak kiedyś dziękuję za przepis i pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Oczywiście, że możesz. Nawet jest to zalecane. Pamiętaj jednak aby co kilka godzin od gazować ciasto tzn zawijać kule parę razy jakby pod spod. Chlebek będzie miał ładniejsze większe dziury.

  15. Piekłam dziś po raz pierwszy chlebek wyszedł mega super mięciutki pyszny po prostu bajka jak wystygł to córka zjadła od razu 3 pajdy taki dobry.

    Odpowiedz
  16. Slaby ten przepis zrobikem w/w nie podobny to jest do chleba niski nie wyrosniety szkoda czasu,na filmie wszystko pięknie ładnie w realu to slabiutko wygladam,

    Odpowiedz
  17. Witam czy jeżeli zamienię mąkę pszenną na żytnią i zrobiłem chleb na samej żytni i mące to też będzie miało to jakiś sens ponieważ widziałam ma pani przepis chlebka żytniego ale na zakwasie a ja bym chciała na drożdżach bo niestety nie mam czasu czekania na zakwas

    Odpowiedz
  18. Robięz podwojnej porcji dwa chlebki. Za pierwszym razem chleb wyszedl pyszny choc moze nie byl super wysoki. Teraz piekę 2 raz . W blaszkach tez wyrosl spory. Dodawalam wiecej wody niz jest w pani przepisie. Moze to ze wzgledu na suchsza make. Postaram sie wyslac zdjecie jak chleby sie upieką

    Odpowiedz
  19. Chleb pyszny i wyszedł za pierwszym razem .Rósł jak oszalały.Wyszedł miękki i puszysty.
    Robiłam z mąki pszennej 850 i żytniej 2000.

    Odpowiedz
  20. Ciasto rosło ale po zrobieniu kształtu stał i już nie wiele urósł.. nie wypiekl się wysoki. Nie wiem czy polecać czy nie trochę lipa

    Odpowiedz
  21. Upiekłam chlebek i pomimo, iż obawiałam się, jaki będzie efekt końcowy po przeczytaniu niektórych komentarzy, chlebek wyszedł pyszny. Nie wyrósł prawie po drugim zagniataniu z olejem, ale w środku nie ma zakalca – ciasto jest zwarte i ładnie upieczone, miękkie i sprężyste jak na filmie. Skórka pysznie chrupiąca i pachnąca. Z masełkiem „niebo w gębie” 🙂

    Odpowiedz
  22. Problem ze ciasto nie wyrasta jest nie tylko za goraca woda ale tez sol. Ja mieszam söl z maka to nie ma bezposredniego kontaktu z drozdzami. Zycze wam udanych wypiekow.

    Odpowiedz
  23. Przepis beznadziejny. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie. W misce, owszem ciasto wyrosło. Następne ugniatanie i odstawienie. Później już tylko gorzej. Przełożyłam do bryfanki i wyszedł prawie że zakalec. Wysokość na 4 cm. Nie polecam

    Odpowiedz
    • Dziwne, to na pewno nie wina drożdży, skoro chleb za pierwszym razem wyrósł. Metoda podwójnego wyrastania ciasta jest bardzo częsta w przypadku ciasta drożdżowego. Ciężko mi powiedzieć dlaczego tak się stało, jedynie polecam spróbować jeszcze raz 🙂

  24. Upiekłam z podwójnej porcji wyszło dwa chlebki, bardzo dobry przepis. Na blaszce z piekarnika umieściłam dwa chlebki, piekłam 55minut,ale wyszły super. Smacznego.!!

    Odpowiedz
  25. Upiekliśmy pierwszy nasz chlebek z podwójnej porcji z wyżej podanego przepisu…. Super…. Wyrósł 3x ,pięknie zabrązowił się…

    Odpowiedz
  26. Witam. Z racji tego, że nas jest dużo, zwiekszylem proporcje. 500ml wody, pół kilo mąki żytniej i pół pszennej. Reszte składników, też odpowiednio zwiększyłem o póltora porcji. Do wody z drożdzami dałem miód i odstawiłem na 15 minut. Cukier z miodu wolniej wywołuje reakcje drożdzy. Wszystko zrobiłem w/g przepisu. Po 3 godzinach ciasto urosło 3 krotnie. Piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Efekt na zdjeciu. Jak dla mnie dobry przepis.

    Odpowiedz
  27. Ja też nie polecam. Piekę chleb nie pierwszy raz..zrobiłam wszystko jak w przepisie a chleb nie wyrósł w ciągu 3 godzin.. nic, ani trochę. Nie zwalę winy na drożdże ani na mąkę ponieważ używam tych samych produktów do pieczenia innych chlebów i wychodzą pyszne.

    Odpowiedz
    • Częstą przyczyną nie wyrastania chleba na drożdżach jest zastosowanie zbyt gorącej wody (niszczy drożdże) jak i za zimnej (przeziębione drożdże nie rosną).
      Z praktyki!

  28. Pytanie amatora totalnego. Czy jeśli przygotowuję podwójną ilość ciasta, to rozdzielić to na dwa bochenki ? Czy moge piec jeden duży? Czy to jakoś wpływa na czas pieczenia ? Pozdrawiam Ania 🙂

    Odpowiedz
    • Ja bym podzieliła na dwa bochenki. Możesz też upiec jeden ale to będzie na prawdę potężny bochen chleba. Wtedy czas pieczenia wydłużyłabym do ponad godziny

    • Ja piekę trochę poniżej środka, tak żeby góra i dół chleba były mniej więcej w takiej samej odległości od grzałek

  29. Witam, chlebek w smaku bardzo dobry, twarda skórka, miękki w środku. Jedna tylko rzecz odbiega od przepisu. U mnie w piekarniku w ogóle nie wyrósł. Pięknie rósł 3 godziny, niemalże potroił objętość, potem z olejem 35min tez urósł ładnie, choc nie za duzo. Za to w piekarniku nawet nie drgnął… Jaka może być przyczyna?? (Włożony do zimnego piekarnika oczywiscie)
    Wyszedł mały i nieco ciężki.
    Pozdrawiam i zawsze smacznego

    Odpowiedz
    • Możliwe że „przerósł” za bardzo na początku. Najlepiej zostawić go żeby podwoił swoją objętość na początku, czas może być krótszy w zależności od temperatury w domu.

  30. Jest tutaj jakaś niekonsekwencja,najpierw włóż do zimnego piekarnika,następnie podgrzewaj do 200 stopni,w drugiej odpowiedzi włóż do nagrzanego,to w końcu nie
    bardzo rozumiem.Z reguły zawsze wkłada się do nagrzanego piekarnika.Prosze o bardziej precyzyjne wyjaśnienie.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Tak masz rację, pomyliłam przepisy. Chleb wkładasz do zimnego piekarnika i nagrzewasz do 200 st. Już poprawiłam swoje poprzednie komentarze, przepraszam za zamieszanie.

    • Nie wiem jak mam nagrzewac piekarnik do 200 stopni,mój piekarnik jest gazowy od 1 do 8.TJ MAM USTAWIC od razu na (5)TJ.200 st i wstawić ciasto do zimnego piekarnika?

    • To nagrzewam i wstawiam chleb czy wstawiam do zimnego?
      Widzę już po konsystencji ciasta, że w przepisie powinno być wiecej wody.

    • Wstawiasz do zimnego a potem nagrzewasz. Może twoja mąka jest bardziej sucha i potrzebuje więcej wody

  31. Czy można trzymać ciasto na chleb dłużej niż 3h? Np. 12h w lodówce? Czy to może zaszkodzić ciastu?

    Drugie pytanie: czy chleb nie pachnie drożdżami po upieczeniu?

    Odpowiedz
    • Nie wiem czy można trzymać je dłużej, ale wydaje się to ciekawym pomysłem wtedy można by upiec chleb prosto na śniadanie. Jak spróbujesz to daj znać 🙂
      Po upieczeniu nie pachnie drożdżami.

    • Nie to nie jest błąd. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to nieaktywne drożdże lub zbyt gorąca woda. Polecam sprawdzić czy drożdże rosną

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here