Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo 🙂

Czas przygotowania: 35 min

Czas oczekiwania: 3,5 godziny

Czas pieczenia 50-60 min

 

Składniki:

  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 200 g mąki pszennej typ 400-500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ziarna i nasiona (opcjonalnie)



Przygotowanie:

  1. Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
  2. Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
  3. Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
  4. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
  6. Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
  7. Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
  8. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
  9. Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.

Uwagi: 

  • Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.

Spróbuj też chleba pszennego na zakwasie, jest prosty do wykonania, a jedyna trudność to przygotowanie wcześniej silnego zakwasu.

chleb domowy pszenno-zytni

163 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments