Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo 🙂
Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 3,5 godziny
Czas pieczenia 50-60 min
Składniki:
- 200 ml letniej wody
- 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 200 g mąki pszennej typ 400-500
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 1,5-2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- ziarna i nasiona (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
- Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
- Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
- Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
- Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
- Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
- Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.
Uwagi:
- Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.
Spróbuj też chleba pszennego na zakwasie, jest prosty do wykonania, a jedyna trudność to przygotowanie wcześniej silnego zakwasu.
Chlebuś pyszny, zapach obłędny, skórka chrupiąca. Takiego przepisu szukałam! Dziękuję. :*
Piekłam ściśle według przepisu, dodałam tylko czarnuszki i kminku.
Smakowity chlebuś 🙂
Pozdrawiam
Dzień dobry, zaczęłam przygodę z chlebem i proszę o radę.
Trzymam się tego przepisu od a do z i nie chce mi urosnac., i robi się twarda i dość gruba skórka, nie spalona. Co robię nie tak. W piekarniku stawiam wyżej i górne zasilanie
Jak nie rośnie, to coś nie tak jest z drożdżami. Zrób najpierw zaczyn dodając mąkę i cukier, żeby sprawdzić czy drożdże są aktywne
Chlebek wychodzi. Robiłam z ponad podwójnej porcji a mąki dawałam jej tak na wyczucie by nie było rzadkie bo wg proporcji przepisu jak dla mnie było za rzadkie. Jak już da się ładnie formować w kulę – to ten moment. Dodatkowo dodałam zakwas żytni oprócz drożdży. Uformowałam na dwa bochenki na raz. Na początku po zrobieniu ciasta było w misce przykrytej folią i już po półtorej godziny podwoiło się. Potem z odrobiną oleju uformowałam dwa bochenki i włożyłam od razu do zimnego piekarnika, po pół godzinie urosły i piekły się 50 min.
Piękne bochny chleba!
Czy po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika?
Tak
to był mój pierwszy chleb a nawet dwa na raz …..rewelacja może uda mi się wkleić zdjęcia ale gdyby co to mniam,mniam,
Piękne!
Świetny przepis, zdecydowanie do zapamiętania. Chleb włożyłam od razu do gorące piekarnika bo wcześniej piekłam chałki i wyszedł pyszny. Tylko pozwoliłam mu troszkę dłużej wyrastać – jakąś godzinę.
Dziękuję za świetny przepis!
Świetnie, dzięki za uwagi 🙂
Przepis super. Chleb wyszedł obłędny. Jednak malutki na moją 7mio osobową rodzinę. Zastanawiam się czy jak zrobię z podwójnej porcji to czas w piecu będzie taki sam czy wsadzić go na dłużej?
Piekłabym tak z 20 min dłużej
Chleb jest bardzo dobry,nie kruszy się jest miękki,puszysty.Zrobiłam według przepisu,dodałam troszkę wody
Pięknie wyrósł 🙂
Czy piec 50-60 min od włożenia do piekarnika, czy od nagrzania się go?
Od włożenia
Witam wszystkich i polecam .Trochę pozmieniałem ponieważ nie miałam odpowiedniej mąki żytniej tylko 2000 więc dałam 100gram żytniej 100 gram orkiszowej i 200 gram pszennej tortowej,no i trochę więcej wody letniej ponieważ w tej proporcji która jest podana wyszło twarde ciasto.Ciasto wyrosło super jak za pierwszym tak za drugim razem chleb w smaku pyszny i długo trzyma świeżość.Kawaleczek zostawiłam specjalnie w foli i choć już ma 4 dni nadal jest mięciutki.
Dokładnie, bardzo długo zachowuje świeżość!
Nie miałam mąki zytniej 720 , tylko razową 2000 – wzięłam jej 100 g i 100 pszennej orkiszowej. Wyrabiałam robotem z hakiem do ciasta drozdzowego. Ciasto było lekko płynne, nie dało się uformować w bochenek. Piekłam w keksówce. Wyszedł chleb smaczny , z dużymi dziurami, wcale nie suchy. Dziękuje za przepis.
Czy jak dodałem olej w pierwszej fazie to ciasto mi wyrośnie?
Pewnie już wiesz 🙂
Piekę z półtorej porcji i dodaję do smaku 3-4 łyzki zakwasu żytniego oraz drożdże.Lepszy smak i wychodzą 2 keksówki ze szkła żaroodpornego.Lubię też zmieszać mąkę pszenną typ 650z 750 lub 500.
Witam. Mój chlebek Razowy trochę słabo wyrósł.Jest smaczny choć trochę za słony. Może następnym razem będzie lepiej. Użyłem mąki żytniej 720 – 150g.oraz przennej pełno ziarnistej 1850 – 250g.
Niestety z jakiś przyczyn nie mogę dodać zdjęć.
Witam.
Mam mąkę pszenną pełnoziarnista typ 1850 i żytnią typ 2000 jakie proporcje zastosować do upieczenia chlebka ? Czy może wymienić jedną mąkę na zwykła typ 400-500 ?
Ja dodałam nieco więcej mąki, bo ciasto wyszło dość rzadkie i mocno kleiste. Nie byłam w stanie uformować z niego kuli. Po dodaniu ok. 50 g mąki konsystencja była o wiele lepsza. Chleb robiłam z samej mąki pszennej typ 450. Wyszedł miękki w środku, zwięzły, sprężysty. Jeśli chodzi o skórkę to po upieczeniu była chrupka, ale już po ostygnięciu zrobiła się miękka. Ten problem mam już któryś raz przy korzystaniu z różnych przepisów. Ciasto bardzo dobrze wyrosło w misce. Później w piekarniku również wyrósł chlebek na dwa razy większy. Niestety nie miałam czasu na zostawienie ciasta na urośnięcie przed samym włożeniem do piekarnika. Następnym razem zobaczę jak wyjdzie. 🙂
mąka za delikatna ,do chleba użyj mąki grubo mielonej czyli z opisem TYP 650 i wyżej,450 to na biszkopty i inne delikatne wypieki ,nawet do drożdżówki min. TYP 500
Miłej zabawy i udanych wypieków
Ja robię chleb dając mąkę i wodę w proporcji 1:1, ciasto jest dosyć rzadkie, wylewa do formy i chleb jest mięciutki. Jak dawałem więcej maki to był twardy i ciężki
Ciekawy pomysł, muszę spróbować 🙂 Podasz proporcje jakie stosujesz?
A ja źle doczytałam przepis i drożdże z wodą i cukrem odstawiam na 10 min, potem mieszam wszystko razem (robie na mące pszennej pełnoziarnistej i żytniej 2000, 50/50) i odrazu wkładam do keksowki na 2-3h i też wychodzi super chlebek
Czy mozna go piec w garnku zeliwnym?
Można
Przepis super. Ciepły smakuje najlepiej . Waga po upieczeniu to 600 gram. Koszt zużytych skladników – ok. 3zł, więc 1 kg to koszt ok. 5zł + energia. Za domowy chleb (1 kg) na bazarku, jarmarku itp. teraz trzeba zapłacić minimum kilkanaście złotych. Ekonomicznie zatem wypiek domowy wg. tego przepisu jest bardzo uzasadniony, szczególnie, że jakość jest zdecydowanie lepsza od chleba że sklepu.
Wspaniale wygląda, ekonomicznie i pysznie zarazem 🙂
Chlebek wyszedł piękny troszkę pozmienialam przepis dałam 100g mąki żytniej typ 720, 100g mąki pszennej chlebowej typ 750, i 200g mąki pszennej typ 450 i łyżeczkę kminku
Wygląda super 🙂
A jak Pani zrobiła taką skórkę? Ile czasu i w jakiej temp Pani piekła?
Piekłam tak jak w przepisie
A jak mam mąkę pszenna typ 650 i żytnia typ 2000 to wyjdzie?
Dałabym mniej mąki żytniej niż w przepisie o ok. połowę
Taki chleb piecze się wspaniale w glinianym naczyniu (które wymaga wcześniejszego namoczenia w wodzie) – skórka jest chrupiąca, a miąższ nieprzesuszony. Jeśli chleb ma być bardziej aromatyczny, można dodać słodu (jęczmiennego) do wypieku 🙂
Dzięki za podzielenie się wskazówkami 🙂
To naczynie to garnek rzymski. Fakt potrawy przyrządzane w tym naczyniu mają zupełnie inny smak
Bardzo fajny przepis robilam ten chlebek, ale trochę zmodyfikowalam przepis dałam 130 g mąki żytniej i 270g mąki pszennej i dodałam 70 g zakwasu zytniego. Zrobiłam z podwójnej porcji, chleb po upieczeniu ważył 1,2kg. Trzeba dłużej poczekac żeby co najmniej podwoił objętość. Ładnie wyrasta i jest pyszny jak prawdziwy chleb z piekarni takiej jak kiedyś dziękuję za przepis i pozdrawiam
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam
Czy mogę ten chlebek zostawić na dłuższy czas do wyrośnięcia, tak na ok 8 godz?
Raczej nie
Oczywiście, że możesz. Nawet jest to zalecane. Pamiętaj jednak aby co kilka godzin od gazować ciasto tzn zawijać kule parę razy jakby pod spod. Chlebek będzie miał ładniejsze większe dziury.
Piekłam dziś po raz pierwszy chlebek wyszedł mega super mięciutki pyszny po prostu bajka jak wystygł to córka zjadła od razu 3 pajdy taki dobry.
Super 🙂
Slaby ten przepis zrobikem w/w nie podobny to jest do chleba niski nie wyrosniety szkoda czasu,na filmie wszystko pięknie ładnie w realu to slabiutko wygladam,
Coś musiało się nie udać skoro chleb Ci nie wyrósł, może drożdże nie świeże?
Witam czy jeżeli zamienię mąkę pszenną na żytnią i zrobiłem chleb na samej żytni i mące to też będzie miało to jakiś sens ponieważ widziałam ma pani przepis chlebka żytniego ale na zakwasie a ja bym chciała na drożdżach bo niestety nie mam czasu czekania na zakwas
Spróbuj, ale myślę że powinien się udać 🙂
Przepis prosty i genialny! Nawet ja 19 letnia amatorka dałam rade! Polecam!!
Wspaniale 🙂
Robięz podwojnej porcji dwa chlebki. Za pierwszym razem chleb wyszedl pyszny choc moze nie byl super wysoki. Teraz piekę 2 raz . W blaszkach tez wyrosl spory. Dodawalam wiecej wody niz jest w pani przepisie. Moze to ze wzgledu na suchsza make. Postaram sie wyslac zdjecie jak chleby sie upieką
Koniecznie podziel się zdjęciem 🙂
Chlebuś przepyszny, mięciutki w środku, z chrupiącą skórką. Polecam
Dziękuję 🙂
Chleb pyszny i wyszedł za pierwszym razem .Rósł jak oszalały.Wyszedł miękki i puszysty.
Robiłam z mąki pszennej 850 i żytniej 2000.
Wygląda super 🙂
Ciasto rosło ale po zrobieniu kształtu stał i już nie wiele urósł.. nie wypiekl się wysoki. Nie wiem czy polecać czy nie trochę lipa
No nie wygląda zbyt dobrze, może spróbuj jeszcze raz?
Upiekłam chlebek i pomimo, iż obawiałam się, jaki będzie efekt końcowy po przeczytaniu niektórych komentarzy, chlebek wyszedł pyszny. Nie wyrósł prawie po drugim zagniataniu z olejem, ale w środku nie ma zakalca – ciasto jest zwarte i ładnie upieczone, miękkie i sprężyste jak na filmie. Skórka pysznie chrupiąca i pachnąca. Z masełkiem „niebo w gębie” 🙂
Super 🙂
Problem ze ciasto nie wyrasta jest nie tylko za goraca woda ale tez sol. Ja mieszam söl z maka to nie ma bezposredniego kontaktu z drozdzami. Zycze wam udanych wypiekow.
Przepis beznadziejny. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie. W misce, owszem ciasto wyrosło. Następne ugniatanie i odstawienie. Później już tylko gorzej. Przełożyłam do bryfanki i wyszedł prawie że zakalec. Wysokość na 4 cm. Nie polecam
Dziwne, to na pewno nie wina drożdży, skoro chleb za pierwszym razem wyrósł. Metoda podwójnego wyrastania ciasta jest bardzo częsta w przypadku ciasta drożdżowego. Ciężko mi powiedzieć dlaczego tak się stało, jedynie polecam spróbować jeszcze raz 🙂
Piszesz bzdury, wlasnie upieklem dokladnie w/g przepisu i chlebek wyszedl na 102.
Bardzo się cieszę 🙂
Aaa i drożdży zdecydowanie za dużo, czuć strasznie drożdżami przy jedzeniu.zmniejszylam porcję o pół
A ja zmodyfikowałam troszkę przepis.Dalam wody 400 ml i wyszedł fajny mięciutki,pierwszy raz dałam 200 ml i wyszedł twardy.
🙂
Upiekłam z podwójnej porcji wyszło dwa chlebki, bardzo dobry przepis. Na blaszce z piekarnika umieściłam dwa chlebki, piekłam 55minut,ale wyszły super. Smacznego.!!
Wspaniale 🙂
Czy odrazu nastawić na 200 stopni piekarnik? Zaraz będę piekla
Tak od razu, ale wkładasz chleb do zimnego
Super przepis. Dzis znów upieklam. Wstawilam do piekarnika naczynie z wodą i skórka jest mniej spieczona
Dobry pomysł 🙂
Ja właśnie zaczynam tylko forma od ciasta rośnie super jeszcze 5min i do pieca
Piękny 🙂
Upiekliśmy pierwszy nasz chlebek z podwójnej porcji z wyżej podanego przepisu…. Super…. Wyrósł 3x ,pięknie zabrązowił się…
Mniam wygląda pysznie 🙂
Witam. Z racji tego, że nas jest dużo, zwiekszylem proporcje. 500ml wody, pół kilo mąki żytniej i pół pszennej. Reszte składników, też odpowiednio zwiększyłem o póltora porcji. Do wody z drożdzami dałem miód i odstawiłem na 15 minut. Cukier z miodu wolniej wywołuje reakcje drożdzy. Wszystko zrobiłem w/g przepisu. Po 3 godzinach ciasto urosło 3 krotnie. Piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Efekt na zdjeciu. Jak dla mnie dobry przepis.
Piękny chlebek 🙂
Ja też nie polecam. Piekę chleb nie pierwszy raz..zrobiłam wszystko jak w przepisie a chleb nie wyrósł w ciągu 3 godzin.. nic, ani trochę. Nie zwalę winy na drożdże ani na mąkę ponieważ używam tych samych produktów do pieczenia innych chlebów i wychodzą pyszne.
Szkoda, nie wiem czemu ci nie wyrósł
Częstą przyczyną nie wyrastania chleba na drożdżach jest zastosowanie zbyt gorącej wody (niszczy drożdże) jak i za zimnej (przeziębione drożdże nie rosną).
Z praktyki!
Tak, zgadzam się to może być przyczyna problemu
Nie polecam przepisu. Chleb w ogóle nie wyrósł.
Jeśli nie wyrósł to coś nie tak z drożdżami
Pytanie amatora totalnego. Czy jeśli przygotowuję podwójną ilość ciasta, to rozdzielić to na dwa bochenki ? Czy moge piec jeden duży? Czy to jakoś wpływa na czas pieczenia ? Pozdrawiam Ania 🙂
Ja bym podzieliła na dwa bochenki. Możesz też upiec jeden ale to będzie na prawdę potężny bochen chleba. Wtedy czas pieczenia wydłużyłabym do ponad godziny
Witam.dzis pieke chlebek z przepisu od Panstwa.mam pytanie.na ktorej polce w piekarniku piec chlebek?
Ja piekę trochę poniżej środka, tak żeby góra i dół chleba były mniej więcej w takiej samej odległości od grzałek
A mi wogole nie wyrósł robiłam wszystko dokładnie, nawet mąkę odmierzyłam.
Pierwszy raz mi chleb nie wyszedł
Czasem tak bywa
Witam, chlebek wlasnie wyrasta. Mam pytanie co do pieczenia. Grzanie górą dół +termoobieg czy jakoś inaczej?
Pozdrawiam
Ja piekę grzałka góra-dół
Wrzuć zdjęcie chlebka jak się upiecze 🙂
Chlebek upieczony!
Jest przepyszny! Mnie też nie wyrósł jakoś wow ale drożdże instant, plus pierwszy raz i mąka żytnia typ 2000…pewnie zrobiły swoje:) Polecam gorąco ten przepis bo jest super!
No to cieszę się bardzo 🙂
Piekę dziś swój pierwszy chleb i będzie on z tego przepisu. Już nie mogę doczekać się efektu.
Daj znać jak poszło 🙂
Czy można zamiast mąki pszennej dodać kukurydzianą albo ryżową? Syn ma uczulenie na pszenicę…
Zrobiłam z pszennej, ale proporcje mąki zmieniłam – 250 g. żytniej i 150 pszennej. Jeszcze jest gorący, ale skubnęłam skórkę i jest pycha
Mniam, apetycznie wygląda 🙂
Nie próbowałam
Witam, chlebek w smaku bardzo dobry, twarda skórka, miękki w środku. Jedna tylko rzecz odbiega od przepisu. U mnie w piekarniku w ogóle nie wyrósł. Pięknie rósł 3 godziny, niemalże potroił objętość, potem z olejem 35min tez urósł ładnie, choc nie za duzo. Za to w piekarniku nawet nie drgnął… Jaka może być przyczyna?? (Włożony do zimnego piekarnika oczywiscie)
Wyszedł mały i nieco ciężki.
Pozdrawiam i zawsze smacznego
Możliwe że „przerósł” za bardzo na początku. Najlepiej zostawić go żeby podwoił swoją objętość na początku, czas może być krótszy w zależności od temperatury w domu.
Jest pyszny jednak pęka niemiłosiernie. Nie wiem co jest przyczyną. Źle się wtedy kroi. Ktoś zna przyczynę?
Trzeba przed pieczeniem chleb ponacinac (jak kiełbaski na grila)
Jest tutaj jakaś niekonsekwencja,najpierw włóż do zimnego piekarnika,następnie podgrzewaj do 200 stopni,w drugiej odpowiedzi włóż do nagrzanego,to w końcu nie
bardzo rozumiem.Z reguły zawsze wkłada się do nagrzanego piekarnika.Prosze o bardziej precyzyjne wyjaśnienie.
Pozdrawiam.
Tak masz rację, pomyliłam przepisy. Chleb wkładasz do zimnego piekarnika i nagrzewasz do 200 st. Już poprawiłam swoje poprzednie komentarze, przepraszam za zamieszanie.
Nie wiem jak mam nagrzewac piekarnik do 200 stopni,mój piekarnik jest gazowy od 1 do 8.TJ MAM USTAWIC od razu na (5)TJ.200 st i wstawić ciasto do zimnego piekarnika?
Dokładnie tak, ustaw od razu na 200 st. i wstaw ciasto do zimnego piekarnika
Czy można zrobić ten chleb z zakwasem zamiast drożdży?
Nie próbowałam
Piec 50-60 min. Od kiedy liczyć czas:od zimnego piekarnika czy jak się nagrzeje do 200 stopni?
Od momentu włożenia chleba do zimnego piekarnika
To nagrzewam i wstawiam chleb czy wstawiam do zimnego?
Widzę już po konsystencji ciasta, że w przepisie powinno być wiecej wody.
Wstawiasz do zimnego a potem nagrzewasz. Może twoja mąka jest bardziej sucha i potrzebuje więcej wody
Czy można trzymać ciasto na chleb dłużej niż 3h? Np. 12h w lodówce? Czy to może zaszkodzić ciastu?
Drugie pytanie: czy chleb nie pachnie drożdżami po upieczeniu?
Nie wiem czy można trzymać je dłużej, ale wydaje się to ciekawym pomysłem wtedy można by upiec chleb prosto na śniadanie. Jak spróbujesz to daj znać 🙂
Po upieczeniu nie pachnie drożdżami.
Można, zanim uformuje Pani chleb do ostatecznego rośnięcia.
Czemu ciasto wyszło strasznie twarde,dodałam mąkę pszenną tym 750 i żytnią razową czy to może być powód?
Twoja mąka mogła mieć znacznie mniejszą wilgotność niż u mnie, trzeba wtedy dodać więcej wody. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne, tak jak na filmie.
Dziękuję za odpowiedź
Proszę 🙂
Nie rozumiem dlaczego Piekarnik ma być zimny, a nie rozgrzany
Bo w trakcie powolnego rozgrzewania chleb jeszcze rośnie
Ok, ja będę piekł za pół godziny na kamieniu, jakaś sugestia cd kamienia mile widziana
Super pomysł, daj znać jak chleb wyszedł na kamieniu
Trochę za bardzo się wysuszyła a był w piecu 50min , będę próbować 40min. Piec bez pary grzałki góra dół.
Wygląda bardzo dobrze 🙂
Czy od razu piekę w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki?
Tak bez pokrywki
Czy dodanie od razu łyżki oleju to błąd? Ciasto jest w misce już 3 godziny i nie wyrosło. Gdzie popełniłam błąd?
Nie to nie jest błąd. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to nieaktywne drożdże lub zbyt gorąca woda. Polecam sprawdzić czy drożdże rosną
Wygląda bardzo smacznie 🙂
Jest pyszny 🙂