Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo 🙂

Czas przygotowania: 35 min

Czas oczekiwania: 3,5 godziny

Czas pieczenia 50-60 min

 

Składniki:

  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 200 g mąki pszennej typ 400-500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ziarna i nasiona (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
  2. Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
  3. Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
  4. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
  6. Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
  7. Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
  8. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
  9. Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.

Uwagi: 

  • Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.

chleb domowy pszenno-zytni

82 komentarze do wpisu „Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach”

  1. Robięz podwojnej porcji dwa chlebki. Za pierwszym razem chleb wyszedl pyszny choc moze nie byl super wysoki. Teraz piekę 2 raz . W blaszkach tez wyrosl spory. Dodawalam wiecej wody niz jest w pani przepisie. Moze to ze wzgledu na suchsza make. Postaram sie wyslac zdjecie jak chleby sie upieką

    Odpowiedz
  2. Chleb pyszny i wyszedł za pierwszym razem .Rósł jak oszalały.Wyszedł miękki i puszysty.
    Robiłam z mąki pszennej 850 i żytniej 2000.

    Odpowiedz
  3. Ciasto rosło ale po zrobieniu kształtu stał i już nie wiele urósł.. nie wypiekl się wysoki. Nie wiem czy polecać czy nie trochę lipa

    Odpowiedz
  4. Upiekłam chlebek i pomimo, iż obawiałam się, jaki będzie efekt końcowy po przeczytaniu niektórych komentarzy, chlebek wyszedł pyszny. Nie wyrósł prawie po drugim zagniataniu z olejem, ale w środku nie ma zakalca – ciasto jest zwarte i ładnie upieczone, miękkie i sprężyste jak na filmie. Skórka pysznie chrupiąca i pachnąca. Z masełkiem “niebo w gębie” 🙂

    Odpowiedz
  5. Problem ze ciasto nie wyrasta jest nie tylko za goraca woda ale tez sol. Ja mieszam söl z maka to nie ma bezposredniego kontaktu z drozdzami. Zycze wam udanych wypiekow.

    Odpowiedz
  6. Przepis beznadziejny. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie. W misce, owszem ciasto wyrosło. Następne ugniatanie i odstawienie. Później już tylko gorzej. Przełożyłam do bryfanki i wyszedł prawie że zakalec. Wysokość na 4 cm. Nie polecam

    Odpowiedz
    • Dziwne, to na pewno nie wina drożdży, skoro chleb za pierwszym razem wyrósł. Metoda podwójnego wyrastania ciasta jest bardzo częsta w przypadku ciasta drożdżowego. Ciężko mi powiedzieć dlaczego tak się stało, jedynie polecam spróbować jeszcze raz 🙂

  7. Upiekłam z podwójnej porcji wyszło dwa chlebki, bardzo dobry przepis. Na blaszce z piekarnika umieściłam dwa chlebki, piekłam 55minut,ale wyszły super. Smacznego.!!

    Odpowiedz
  8. Upiekliśmy pierwszy nasz chlebek z podwójnej porcji z wyżej podanego przepisu…. Super…. Wyrósł 3x ,pięknie zabrązowił się…

    Odpowiedz
  9. Witam. Z racji tego, że nas jest dużo, zwiekszylem proporcje. 500ml wody, pół kilo mąki żytniej i pół pszennej. Reszte składników, też odpowiednio zwiększyłem o póltora porcji. Do wody z drożdzami dałem miód i odstawiłem na 15 minut. Cukier z miodu wolniej wywołuje reakcje drożdzy. Wszystko zrobiłem w/g przepisu. Po 3 godzinach ciasto urosło 3 krotnie. Piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Efekt na zdjeciu. Jak dla mnie dobry przepis.

    Odpowiedz
  10. Ja też nie polecam. Piekę chleb nie pierwszy raz..zrobiłam wszystko jak w przepisie a chleb nie wyrósł w ciągu 3 godzin.. nic, ani trochę. Nie zwalę winy na drożdże ani na mąkę ponieważ używam tych samych produktów do pieczenia innych chlebów i wychodzą pyszne.

    Odpowiedz
    • Częstą przyczyną nie wyrastania chleba na drożdżach jest zastosowanie zbyt gorącej wody (niszczy drożdże) jak i za zimnej (przeziębione drożdże nie rosną).
      Z praktyki!

  11. Pytanie amatora totalnego. Czy jeśli przygotowuję podwójną ilość ciasta, to rozdzielić to na dwa bochenki ? Czy moge piec jeden duży? Czy to jakoś wpływa na czas pieczenia ? Pozdrawiam Ania 🙂

    Odpowiedz
    • Ja bym podzieliła na dwa bochenki. Możesz też upiec jeden ale to będzie na prawdę potężny bochen chleba. Wtedy czas pieczenia wydłużyłabym do ponad godziny

    • Ja piekę trochę poniżej środka, tak żeby góra i dół chleba były mniej więcej w takiej samej odległości od grzałek

  12. Witam, chlebek w smaku bardzo dobry, twarda skórka, miękki w środku. Jedna tylko rzecz odbiega od przepisu. U mnie w piekarniku w ogóle nie wyrósł. Pięknie rósł 3 godziny, niemalże potroił objętość, potem z olejem 35min tez urósł ładnie, choc nie za duzo. Za to w piekarniku nawet nie drgnął… Jaka może być przyczyna?? (Włożony do zimnego piekarnika oczywiscie)
    Wyszedł mały i nieco ciężki.
    Pozdrawiam i zawsze smacznego

    Odpowiedz
    • Możliwe że “przerósł” za bardzo na początku. Najlepiej zostawić go żeby podwoił swoją objętość na początku, czas może być krótszy w zależności od temperatury w domu.

  13. Jest tutaj jakaś niekonsekwencja,najpierw włóż do zimnego piekarnika,następnie podgrzewaj do 200 stopni,w drugiej odpowiedzi włóż do nagrzanego,to w końcu nie
    bardzo rozumiem.Z reguły zawsze wkłada się do nagrzanego piekarnika.Prosze o bardziej precyzyjne wyjaśnienie.
    Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Tak masz rację, pomyliłam przepisy. Chleb wkładasz do zimnego piekarnika i nagrzewasz do 200 st. Już poprawiłam swoje poprzednie komentarze, przepraszam za zamieszanie.

    • Nie wiem jak mam nagrzewac piekarnik do 200 stopni,mój piekarnik jest gazowy od 1 do 8.TJ MAM USTAWIC od razu na (5)TJ.200 st i wstawić ciasto do zimnego piekarnika?

    • To nagrzewam i wstawiam chleb czy wstawiam do zimnego?
      Widzę już po konsystencji ciasta, że w przepisie powinno być wiecej wody.

    • Wstawiasz do zimnego a potem nagrzewasz. Może twoja mąka jest bardziej sucha i potrzebuje więcej wody

  14. Czy można trzymać ciasto na chleb dłużej niż 3h? Np. 12h w lodówce? Czy to może zaszkodzić ciastu?

    Drugie pytanie: czy chleb nie pachnie drożdżami po upieczeniu?

    Odpowiedz
    • Nie wiem czy można trzymać je dłużej, ale wydaje się to ciekawym pomysłem wtedy można by upiec chleb prosto na śniadanie. Jak spróbujesz to daj znać 🙂
      Po upieczeniu nie pachnie drożdżami.

    • Nie to nie jest błąd. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to nieaktywne drożdże lub zbyt gorąca woda. Polecam sprawdzić czy drożdże rosną

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.