Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach

Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo 🙂

Czas przygotowania: 35 min

Czas oczekiwania: 3,5 godziny

Czas pieczenia 50-60 min

 

Składniki:

  • 200 ml letniej wody
  • 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
  • 200 g mąki pszennej typ 400-500
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1,5-2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • ziarna i nasiona (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
  2. Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
  3. Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
  4. Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
  5. Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
  6. Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
  7. Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
  8. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
  9. Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.

Uwagi: 

  • Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.

Spróbuj też chleba pszennego na zakwasie, jest prosty do wykonania, a jedyna trudność to przygotowanie wcześniej silnego zakwasu.

chleb domowy pszenno-zytni

159 komentarzy do “Domowy chleb pszenno-żytni na drożdżach”

  1. I ja tez piekę nagrzewam do 200°gora dół wstawiam wyrośnięte ciasto w foremkach do gorącego piekarnika.tylko ciasto kruche wstawiam do zimnego pieca.

    Odpowiedz
  2. Chlebek wyszedł wspanialy ja dodalem.jeszcze odrobine kminku przypomina mi smak chleba ktory piekla moja babcia na wsi w piecu chlebowym opalanym drewnem.
    Dziekuje

    Odpowiedz
  3. Jestem zaskoczony że do zimnego piekarnika piekę chleb przepis podobny ale wkładam do piekarnika nagrzanego 200 st póżniej 190 st czas 65 min

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here