Dziś przepis na pszenno-żytni chlebek na drożdżach, który wyglądem i smakiem przypomina chleb pieczony przez moją babcię na wsi. Bardzo łatwy do przygotowania, z przepyszną chrupiącą skórką i wilgotnym miąższem. Można do niego dodać przeróżne ziarna, słonecznik, sezam, siemię lniane lub kminek. Polecam ten chlebek, pozwala się poczuć tak swojsko i domowo 🙂
Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: 3,5 godziny
Czas pieczenia 50-60 min
Składniki:
- 200 ml letniej wody
- 10 g drożdży świeżych (lub 5 g drożdży suszonych)
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru)
- 200 g mąki pszennej typ 400-500
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 1,5-2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- ziarna i nasiona (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Do miski wlej wodę, rozkrusz drożdże, dodaj miód i wymieszaj.
- Wsyp mąki, dodaj sól, ewentualnie ziarna lub nasiona i wymieszaj mikserem z hakami lub łyżką.
- Wyrób ręcznie przez 5-10 min.
- Uformuj kulę, włóż do miski i przykryj folią spożywczą, odstaw na 3 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie dodaj olej i wyrób przez kilka minut.
- Dno naczynia w którym będziesz piec chleb posyp mąką (naczynie żaroodporne lub blacha z piekarnika).
- Ciasto uformowane w kulę ułóż w naczyniu i posyp z wierzchu mąką.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min do wyrośnięcia.
- Wstaw do zimnego piekarnika i nagrzewaj do 200°C. Piecz przez 50-60 min.
Uwagi:
- Nie polecam używania szklanych naczyń, bo chleb często do nich przywiera.
Upiekłam chlebek i pomimo, iż obawiałam się, jaki będzie efekt końcowy po przeczytaniu niektórych komentarzy, chlebek wyszedł pyszny. Nie wyrósł prawie po drugim zagniataniu z olejem, ale w środku nie ma zakalca – ciasto jest zwarte i ładnie upieczone, miękkie i sprężyste jak na filmie. Skórka pysznie chrupiąca i pachnąca. Z masełkiem “niebo w gębie” 🙂
Super 🙂
Problem ze ciasto nie wyrasta jest nie tylko za goraca woda ale tez sol. Ja mieszam söl z maka to nie ma bezposredniego kontaktu z drozdzami. Zycze wam udanych wypiekow.
Przepis beznadziejny. Zrobiłam dokładnie jak w przepisie. W misce, owszem ciasto wyrosło. Następne ugniatanie i odstawienie. Później już tylko gorzej. Przełożyłam do bryfanki i wyszedł prawie że zakalec. Wysokość na 4 cm. Nie polecam
Dziwne, to na pewno nie wina drożdży, skoro chleb za pierwszym razem wyrósł. Metoda podwójnego wyrastania ciasta jest bardzo częsta w przypadku ciasta drożdżowego. Ciężko mi powiedzieć dlaczego tak się stało, jedynie polecam spróbować jeszcze raz 🙂
Aaa i drożdży zdecydowanie za dużo, czuć strasznie drożdżami przy jedzeniu.zmniejszylam porcję o pół
A ja zmodyfikowałam troszkę przepis.Dalam wody 400 ml i wyszedł fajny mięciutki,pierwszy raz dałam 200 ml i wyszedł twardy.
🙂
Upiekłam z podwójnej porcji wyszło dwa chlebki, bardzo dobry przepis. Na blaszce z piekarnika umieściłam dwa chlebki, piekłam 55minut,ale wyszły super. Smacznego.!!
Wspaniale 🙂
Czy odrazu nastawić na 200 stopni piekarnik? Zaraz będę piekla
Tak od razu, ale wkładasz chleb do zimnego
Super przepis. Dzis znów upieklam. Wstawilam do piekarnika naczynie z wodą i skórka jest mniej spieczona
Dobry pomysł 🙂
Ja właśnie zaczynam tylko forma od ciasta rośnie super jeszcze 5min i do pieca
Piękny 🙂
Upiekliśmy pierwszy nasz chlebek z podwójnej porcji z wyżej podanego przepisu…. Super…. Wyrósł 3x ,pięknie zabrązowił się…
Mniam wygląda pysznie 🙂
Witam. Z racji tego, że nas jest dużo, zwiekszylem proporcje. 500ml wody, pół kilo mąki żytniej i pół pszennej. Reszte składników, też odpowiednio zwiększyłem o póltora porcji. Do wody z drożdzami dałem miód i odstawiłem na 15 minut. Cukier z miodu wolniej wywołuje reakcje drożdzy. Wszystko zrobiłem w/g przepisu. Po 3 godzinach ciasto urosło 3 krotnie. Piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Efekt na zdjeciu. Jak dla mnie dobry przepis.
Piękny chlebek 🙂
Ja też nie polecam. Piekę chleb nie pierwszy raz..zrobiłam wszystko jak w przepisie a chleb nie wyrósł w ciągu 3 godzin.. nic, ani trochę. Nie zwalę winy na drożdże ani na mąkę ponieważ używam tych samych produktów do pieczenia innych chlebów i wychodzą pyszne.
Szkoda, nie wiem czemu ci nie wyrósł
Częstą przyczyną nie wyrastania chleba na drożdżach jest zastosowanie zbyt gorącej wody (niszczy drożdże) jak i za zimnej (przeziębione drożdże nie rosną).
Z praktyki!
Tak, zgadzam się to może być przyczyna problemu
Nie polecam przepisu. Chleb w ogóle nie wyrósł.
Jeśli nie wyrósł to coś nie tak z drożdżami
Pytanie amatora totalnego. Czy jeśli przygotowuję podwójną ilość ciasta, to rozdzielić to na dwa bochenki ? Czy moge piec jeden duży? Czy to jakoś wpływa na czas pieczenia ? Pozdrawiam Ania 🙂
Ja bym podzieliła na dwa bochenki. Możesz też upiec jeden ale to będzie na prawdę potężny bochen chleba. Wtedy czas pieczenia wydłużyłabym do ponad godziny
Witam.dzis pieke chlebek z przepisu od Panstwa.mam pytanie.na ktorej polce w piekarniku piec chlebek?
Ja piekę trochę poniżej środka, tak żeby góra i dół chleba były mniej więcej w takiej samej odległości od grzałek
A mi wogole nie wyrósł robiłam wszystko dokładnie, nawet mąkę odmierzyłam.
Pierwszy raz mi chleb nie wyszedł
Czasem tak bywa
Witam, chlebek wlasnie wyrasta. Mam pytanie co do pieczenia. Grzanie górą dół +termoobieg czy jakoś inaczej?
Pozdrawiam
Ja piekę grzałka góra-dół
Wrzuć zdjęcie chlebka jak się upiecze 🙂
Chlebek upieczony!
Jest przepyszny! Mnie też nie wyrósł jakoś wow ale drożdże instant, plus pierwszy raz i mąka żytnia typ 2000…pewnie zrobiły swoje:) Polecam gorąco ten przepis bo jest super!
No to cieszę się bardzo 🙂
Piekę dziś swój pierwszy chleb i będzie on z tego przepisu. Już nie mogę doczekać się efektu.
Daj znać jak poszło 🙂
Czy można zamiast mąki pszennej dodać kukurydzianą albo ryżową? Syn ma uczulenie na pszenicę…
Zrobiłam z pszennej, ale proporcje mąki zmieniłam – 250 g. żytniej i 150 pszennej. Jeszcze jest gorący, ale skubnęłam skórkę i jest pycha
Mniam, apetycznie wygląda 🙂
Nie próbowałam
Witam, chlebek w smaku bardzo dobry, twarda skórka, miękki w środku. Jedna tylko rzecz odbiega od przepisu. U mnie w piekarniku w ogóle nie wyrósł. Pięknie rósł 3 godziny, niemalże potroił objętość, potem z olejem 35min tez urósł ładnie, choc nie za duzo. Za to w piekarniku nawet nie drgnął… Jaka może być przyczyna?? (Włożony do zimnego piekarnika oczywiscie)
Wyszedł mały i nieco ciężki.
Pozdrawiam i zawsze smacznego
Możliwe że “przerósł” za bardzo na początku. Najlepiej zostawić go żeby podwoił swoją objętość na początku, czas może być krótszy w zależności od temperatury w domu.
Jest pyszny jednak pęka niemiłosiernie. Nie wiem co jest przyczyną. Źle się wtedy kroi. Ktoś zna przyczynę?
Jest tutaj jakaś niekonsekwencja,najpierw włóż do zimnego piekarnika,następnie podgrzewaj do 200 stopni,w drugiej odpowiedzi włóż do nagrzanego,to w końcu nie
bardzo rozumiem.Z reguły zawsze wkłada się do nagrzanego piekarnika.Prosze o bardziej precyzyjne wyjaśnienie.
Pozdrawiam.
Tak masz rację, pomyliłam przepisy. Chleb wkładasz do zimnego piekarnika i nagrzewasz do 200 st. Już poprawiłam swoje poprzednie komentarze, przepraszam za zamieszanie.
Nie wiem jak mam nagrzewac piekarnik do 200 stopni,mój piekarnik jest gazowy od 1 do 8.TJ MAM USTAWIC od razu na (5)TJ.200 st i wstawić ciasto do zimnego piekarnika?
Dokładnie tak, ustaw od razu na 200 st. i wstaw ciasto do zimnego piekarnika
Czy można zrobić ten chleb z zakwasem zamiast drożdży?
Nie próbowałam
Piec 50-60 min. Od kiedy liczyć czas:od zimnego piekarnika czy jak się nagrzeje do 200 stopni?
Od momentu włożenia chleba do zimnego piekarnika
To nagrzewam i wstawiam chleb czy wstawiam do zimnego?
Widzę już po konsystencji ciasta, że w przepisie powinno być wiecej wody.
Wstawiasz do zimnego a potem nagrzewasz. Może twoja mąka jest bardziej sucha i potrzebuje więcej wody
Czy można trzymać ciasto na chleb dłużej niż 3h? Np. 12h w lodówce? Czy to może zaszkodzić ciastu?
Drugie pytanie: czy chleb nie pachnie drożdżami po upieczeniu?
Nie wiem czy można trzymać je dłużej, ale wydaje się to ciekawym pomysłem wtedy można by upiec chleb prosto na śniadanie. Jak spróbujesz to daj znać 🙂
Po upieczeniu nie pachnie drożdżami.
Można, zanim uformuje Pani chleb do ostatecznego rośnięcia.
Czemu ciasto wyszło strasznie twarde,dodałam mąkę pszenną tym 750 i żytnią razową czy to może być powód?
Twoja mąka mogła mieć znacznie mniejszą wilgotność niż u mnie, trzeba wtedy dodać więcej wody. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne, tak jak na filmie.
Dziękuję za odpowiedź
Proszę 🙂
Nie rozumiem dlaczego Piekarnik ma być zimny, a nie rozgrzany
Bo w trakcie powolnego rozgrzewania chleb jeszcze rośnie
Ok, ja będę piekł za pół godziny na kamieniu, jakaś sugestia cd kamienia mile widziana
Super pomysł, daj znać jak chleb wyszedł na kamieniu
Trochę za bardzo się wysuszyła a był w piecu 50min , będę próbować 40min. Piec bez pary grzałki góra dół.
Wygląda bardzo dobrze 🙂
Czy od razu piekę w naczyniu żaroodpornym bez pokrywki?
Tak bez pokrywki
Czy dodanie od razu łyżki oleju to błąd? Ciasto jest w misce już 3 godziny i nie wyrosło. Gdzie popełniłam błąd?
Nie to nie jest błąd. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to nieaktywne drożdże lub zbyt gorąca woda. Polecam sprawdzić czy drożdże rosną
Wygląda bardzo smacznie 🙂
Jest pyszny 🙂