Przepis na chleb razowy na zakwasie

Mieszany pszenno-żytni chleb na zakwasie, przepyszny i bardzo zdrowy. Przepis jest łatwy, jednak wymaga nieco czasu na wcześniejsze przygotowanie zakwasu. Ja zrobiłam ten chleb na zakwasie pszennym ale możecie również wykorzystać zakwas żytni. Jako że miałam młody zakwas, za pierwszym razem dodałam do chleba odrobinę drożdży, a drugi już upiekłam na samym zakwasie.

Przepis na zakwas pszenny oraz żytni. Spróbuj też przepisu na chleb żytni na zakwasie.

 

Składniki: (na keksówkę  22 cm x 8 cm x 8 cm)

  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki żytnej 720
  • 450 ml letniej wody
  • 150 g aktywnego zakwasu
  • 10 g soli
  • 5 g drożdży świeżych (opcjonalnie)
  • olej do posmarowania keksówki i mąka do oprószenia

Przygotowanie:

  • Keksówkę wysmaruj cienką warstwą oleju i oprósz mąką
  • Zakwas wymieszaj
  • Drożdże rozpuść w letniej wodzie
  • Wszystkie składniki na chleb umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj łyżką
  • Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wyrównaj
  • Przykryj foliową reklamówką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz.

* Czas rośnięcia chleba może być nieco dłuższy lub krótszy w zależności od temperatury pomieszczenia. Od góry foremki powinien pozostać jeszcze ok. 1 cm wolnej przestrzeni, ponieważ chleb urośnie w piekarniku. Przerośnięty chleb będzie potem zapadnięty na środku.

  • Po wyrośnięciu chleb piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 210°C przez 60 min (grzałka góra-dól)
  • Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia

chleb na zakwasie

chleb domowy na zakwasie1

21 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments