Mieszany pszenno-żytni chleb na zakwasie, przepyszny i bardzo zdrowy. Przepis jest łatwy, jednak wymaga nieco czasu na wcześniejsze przygotowanie zakwasu. Ja zrobiłam ten chleb na zakwasie pszennym ale możecie również wykorzystać zakwas żytni. Jako że miałam młody zakwas, za pierwszym razem dodałam do chleba odrobinę drożdży, a drugi już upiekłam na samym zakwasie.
Przepis na zakwas pszenny oraz żytni. Spróbuj też przepisu na chleb żytni na zakwasie.
Składniki: (na keksówkę 22 cm x 8 cm x 8 cm)
- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki żytnej 720
- 450 ml letniej wody
- 150 g aktywnego zakwasu
- 10 g soli
- 5 g drożdży świeżych (opcjonalnie)
- olej do posmarowania keksówki i mąka do oprószenia
Przygotowanie:
- Keksówkę wysmaruj cienką warstwą oleju i oprósz mąką
- Zakwas wymieszaj
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie
- Wszystkie składniki na chleb umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj łyżką
- Gotowe ciasto przełóż do keksówki i wyrównaj
- Przykryj foliową reklamówką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godz.
* Czas rośnięcia chleba może być nieco dłuższy lub krótszy w zależności od temperatury pomieszczenia. Od góry foremki powinien pozostać jeszcze ok. 1 cm wolnej przestrzeni, ponieważ chleb urośnie w piekarniku. Przerośnięty chleb będzie potem zapadnięty na środku.
- Po wyrośnięciu chleb piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 210°C przez 60 min (grzałka góra-dól)
- Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do całkowitego wystudzenia
Co oznacza maka pszenna razowa? Jaki to typ?
Typ 1850 lub zbliżony
Dziękuję bardzo za porady. Chlebki ładnie wyszły…
Piękne 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie.
Czy trzymając zakwas w lodówce powinienem go dokarmiać codziennie, jeśli chce robić chleb co 3-4 dni?
Z góry dziękuję
Nie, wystarczy wyciągnąć dzień wcześniej z lodówki i wtedy dokarmić.
Pozdrawiam
Witam, Czy po zrobieniu chlebów, resztę zakwasu od razu dokarmiam? Czy czekam na tą samą godzinę co zawsze do karmiłem?
I jeśli planuję robić kolejny chleb za 3-4 dni powowinien być trzymany w lodówce, czy temperaturze pokojowej?
Dziękuję
Witam,
Możesz od razu dokarmić i wstawić do lodówki. Ja piekąc dwa razy w tygodniu przechowywałam zakwas w lodówce.
Wydaje mi się że wszystko ok. Chleb rośnie ok. 4 godziny. Zakwas mam ten sam od 2 lat, jest stary i bardzo dobrze pracuje. Może to kwestia temperatury choć wydaje mi się że 210 jest zawsze i czas ok 55 minut.
Spróbuj zostawić go do wyrastania na trochę krócej, tak często zachowuje się przerośnięty chleb
Przepraszam ale chcę dodać że to jest chleb DOMOWY żytni na zakwasie wg Pani przepisu. Przez pomyłkę pytanie zadałem pod przepisem na inny chleb. Ale problem oczywiście jest aktualny.
Pozdrawiam
Po co najmniej 10 idealnych wypiekach wg tego przepisu (bez drożdży) nagle 2 razy pod rząd, pomimo że staram się za każdym razem działać tak samo, chleb mi się kruszy, skórka odstaje od środka. Co to może być. Proszę o radę.
Czy zakwas rośnie jak wcześniej? Chleb nie przerośnięty przed pieczeniem?
Dobry chleb
Dzięki 🙂
Nie dodałam drożdży i chleb nie wyrósł:/ Zrobił się zbity i kluchowaty, jednak do młodego zakwasu trzeba dodać trochę drożdży
Tak, też tak miałam za pierwszym razem jak nie dodałam drożdży
Chleb dobry ale i tak nie pobiję żytniego z tej strony Polecam
Dzięki za opinię 🙂 A tu przepis na chleb żytni jakby ktoś szukał: https://slodkiblog.pl/domowy-chleb-zytni-na-zakwasie/
Nawet nie wiedziałam że zakwas można zrobić z mąki pszennej. A który Pani bardziej poleca pszenny czy żytni? Pozdrawiam
Osobiście bardziej smakuje mi chleb na żytnim zakwasie