Jak zrobić chleb na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

Przepis na chleb na zakwasie to tylko kilka prostych składników, choć do jego zrobienia będzie potrzebna wiedza i nieco umiejętności. Przedstawiam Wam podstawowy przepis na chleb pszenny na zakwasie, który można następnie w dowolny sposób modyfikować dodając inne rodzaje mąki, nasiona czy pestki.

Żeby zrobić chleb na zakwasie będziesz potrzebować dobrego zakwasu, przepis na zakwas żytni znajdziesz tutaj. Wyprodukowanie silnego zakwasu, na którym urośnie chleb będzie wymagało nieco czasu, z mojego doświadczenia kilka tygodni (będzie to też zależeć od częstotliwości pieczenia chleba).

Rada: jeśli dopiero zaczynasz przygodę z zakwasem, jest on jeszcze młody i za słaby żeby podnieść chleb, polecam na początku dodawać do ciasta szczyptę drożdży suszonych, które wspomogą rośnięcie chleba.

Czas przygotowania: 110 min + czas rośnięcia chleba (ok. 3-5 godz.)

YouTube player

 

Składniki:

(na keksówkę o wymiarach 22×8 cm)

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 720
  • 10 g soli
  • 180 g aktywnego zakwasu
  • ok. 300 ml letniej wody

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszaj w dużej misce z solą
  • Dodaj zakwas, wodę i połącz całość do powstania jednolitej masy

* Ilość wody może się nieznacznie różnić, co zależy od wilgotności mąki i konsystencji zakwasu. Ważne żeby po wymieszaniu wszystkich składników, otrzymać dosyć luźne ciasto, które ciężko byłoby wyrobić za pomocą dłoni. Takie ciasto sprawi, że chleb szybciej wyrośnie, a po upieczeniu będzie bardziej wilgotny.

  • Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 min
  • W tym czasie przygotuj foremkę: wysmaruj ją olejem i oprósz mąką lub otrębami
  • Ciasto po 30 min jest już bardziej jednolite, należy teraz przejść do procesu „składania”
  • Za pomocą drewnianej łyżki podciągnij ciasto z jednej strony przekładając je na drugą stronę
  • Tak przekładaj ciasto wykonując ok. trzy obroty miską
  • Następnie ciasto przełóż do przygotowanej foremki starając się jak najbardziej je wyrównać
  • Przykryj foremkę z ciastem foliową reklamówką i odstaw do podwojenia objętości

* Czas będzie zależał od siły zakwasu, przy silnym zakwasie czasem wystarczy mniej niż 3 godziny.

  • Piekarnik rozgrzej do 210°C i przygotuj kąpiel wodną poprzez wstawienie do środka naczynia z wrzącą wodą
  • Piecz chleb przez 50 min do wyraźnego zrumienienia
  • Po upieczeniu od razu wyjmij chleb z foremki i pozostaw do całkowitego ostudzenia

* W tym czasie chleb będzie jeszcze „dochodził” w środku, więc nie ulegaj pokusie żeby go rozkroić.

Gdy poczujesz się już pewnie z robieniem chleba z tego przepisu, polecam Ci spróbować chleba pszennego na zakwasie z formowaniem bochenka. Jest nieco trudniejszy i wymaga więcej wprawy, ale satysfakcja z upieczenia pięknego bochenka jest tego warta!

chleb domowy na zakwasie

9 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments