Przepis na domowy chleb na zakwasie

Przepis na prawdziwy chleb na zakwasie jest bardzo prosty, składa się tylko z trzech składników: wody, mąki i soli. Sekretem idealnego wypieku jest jednak proporcja tych składników, ich jakość oraz sposób wykonania chleba. Zapraszam do pieczenia!

Łączny czas przygotowania: ok. 6 godz.

 

Składniki: (na jeden średni bochenek)

  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ ok. 720
  • 230 ml letniej wody
  • 180 g aktywnego zakwasu
  • 10 g soli

Dodatkowo będą potrzebne:

  • koszyczek do wyrastania chleba lub miska wyłożona ściereczką
  • mąka ryżowa do podsypania ciasta
  • garnek do pieczenia chleba
  • żaroodporne naczynie na wodę
  • sztywna podkładka
  • arkusz papieru do pieczenia
  • ostry nóź lub nożyczki

Przygotowanie:

Wyrabianie i formowanie ciasta:

  • Wszystkie składniki na chleb połącz w misce i wyrabiaj do powstania jednolitego ciasta (ok. 15 min lub dłużej)
  • Przykryj miskę mokrą ściereczką i odstaw ciasto aby odpoczęło na 30 min
  • Po tym czasie rozpocznij rozciąganie ciasta: zwilżoną dłonią złap jeden koniec ciasta, rozciągnij i przełóż na drugą stronę, obracając miską rozciągnij tak wszystkie boki ciasta
  • Rozciąganie ciasta powtórz 2-3 razy w odstępach 30 min, na koniec odstaw ciasto jeszcze na 30 min
  • Stolnicę podsyp mąką ryżową i wyłóż ciasto
  • Składaj boki ciasta tak aby powstał zwarty okrągły bochenek, na koniec zlep o góry boki ciasta
  • Koszyczek do wyrastania posyp mąką ryżową i przełóż do niego ciasto zlepieniem do góry
  • Przykryj foliowym woreczkiem i odstaw ciasto do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość)

Pieczenie:

  • Przed końcem wyrastania garnek w którym będzie pieczony chleb wstaw do piekarnika i nagrzej do temperatury 240°C
  • Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości takiej, aby jego brzegi wystawały po włożeniu do garnka
  • Papier do pieczenia zgnieć w dłoniach i zwilż wodą, dzięki temu łatwiej dopasuje się do garnka
  • Zwilżony papier połóż na sztywnej podkładce np. deska do krojenia nieco większa niż chleb
  • Wyrośnięty chleb ostrożnie przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu
  • Natnij chleb ostrym nożem lub nożyczkami
  • Łapiąc za brzegi papieru do pieczenia przełóż chleb do nagrzanego garnka, przykryj pokrywką i od razu wstaw do piekarnika
  • W tym momencie wstaw również do piekarnika żaroodporne naczynie z wrzącą wodą
  • Zmniejsz temp. do 210°C i piecz chleb przez 20 min
  • Po 20 min odkryj pokrywkę i piecz kolejne 20 min
  • Po 40 min chleb wyjmij z garnka łapiąc za wystający papier do pieczenia, przełóż na blaszkę i piecz jeszcze 20 min
  • Po 60 min chleb wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę
  • Pozostaw do ostudzenia na min. 60 min

chleb na zakwasie

chleb domowy

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here