Przepis na prawdziwy chleb na zakwasie jest bardzo prosty, składa się tylko z trzech składników: wody, mąki i soli. Sekretem idealnego wypieku jest jednak proporcja tych składników, ich jakość oraz sposób wykonania chleba. Zapraszam do pieczenia!
Łączny czas przygotowania: ok. 6 godz.
Składniki: (na jeden średni bochenek)
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ ok. 720
- 230 ml letniej wody
- 180 g aktywnego zakwasu
- 10 g soli
Dodatkowo będą potrzebne:
- koszyczek do wyrastania chleba lub miska wyłożona ściereczką
- mąka ryżowa do podsypania ciasta
- garnek do pieczenia chleba
- żaroodporne naczynie na wodę
- sztywna podkładka
- arkusz papieru do pieczenia
- ostry nóź lub nożyczki
Przygotowanie:
Wyrabianie i formowanie ciasta:
- Wszystkie składniki na chleb połącz w misce i wyrabiaj do powstania jednolitego ciasta (ok. 15 min lub dłużej)
- Przykryj miskę mokrą ściereczką i odstaw ciasto aby odpoczęło na 30 min
- Po tym czasie rozpocznij rozciąganie ciasta: zwilżoną dłonią złap jeden koniec ciasta, rozciągnij i przełóż na drugą stronę, obracając miską rozciągnij tak wszystkie boki ciasta
- Rozciąganie ciasta powtórz 2-3 razy w odstępach 30 min, na koniec odstaw ciasto jeszcze na 30 min
- Stolnicę podsyp mąką ryżową i wyłóż ciasto
- Składaj boki ciasta tak aby powstał zwarty okrągły bochenek, na koniec zlep o góry boki ciasta
- Koszyczek do wyrastania posyp mąką ryżową i przełóż do niego ciasto zlepieniem do góry
- Przykryj foliowym woreczkiem i odstaw ciasto do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość)
Pieczenie:
- Przed końcem wyrastania garnek w którym będzie pieczony chleb wstaw do piekarnika i nagrzej do temperatury 240°C
- Przygotuj arkusz papieru do pieczenia wielkości takiej, aby jego brzegi wystawały po włożeniu do garnka
- Papier do pieczenia zgnieć w dłoniach i zwilż wodą, dzięki temu łatwiej dopasuje się do garnka
- Zwilżony papier połóż na sztywnej podkładce np. deska do krojenia nieco większa niż chleb
- Wyrośnięty chleb ostrożnie przełóż na deskę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu
- Natnij chleb ostrym nożem lub nożyczkami
- Łapiąc za brzegi papieru do pieczenia przełóż chleb do nagrzanego garnka, przykryj pokrywką i od razu wstaw do piekarnika
- W tym momencie wstaw również do piekarnika żaroodporne naczynie z wrzącą wodą
- Zmniejsz temp. do 210°C i piecz chleb przez 20 min
- Po 20 min odkryj pokrywkę i piecz kolejne 20 min
- Po 40 min chleb wyjmij z garnka łapiąc za wystający papier do pieczenia, przełóż na blaszkę i piecz jeszcze 20 min
- Po 60 min chleb wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę
- Pozostaw do ostudzenia na min. 60 min
Wypróbuj także przepis na chleb pszenny na zakwasie z foremki, jest bardzo smaczny i niezwykle prosty w wykonaniu.
Witam, czymś mozna zastąpić garnek do pieczenia?
Można upiec w naczyniu żaroodpornym
Wychodzi super, już za pierwszym razem byłam zadowolona, a za drugim wyszedł cudowny! Dziękuję za przepis i wskazówki
Bardzo się cieszę 🙂
W sprzedaży jest mąka pszenna typ 750 a żytnia 720, więc mam pytanie, gdzie można zakupić mąkę pszenną 720 tą którą Pani użyła do przepisu, bo takiej nie znalazlam , pozdrawiam serdecznie
Różnica będzie niezauważalna w tym przypadku, możesz użyć 720. Pozdrawiam
typ 720 to mąka żytnia, typ 750 to mąka pszenna chlebowa, pozdrawiam:-)
Witam a jeśli mam typ mąki 750 ? Czy jest to duża różnica i czy wyjdzie mi taki chleb jak Pani dobry ?
Nie powinno być prawie żadnej różnicy. Pozdrawiam