Przepis na zakwas do pieczenia chleba jest prosty jak budowa cepa. Do jego zrobienia potrzebne są tylko dwa składniki: mąka razowa oraz woda. Przepis jest dziecinnie prosty ale za to wymaga czasu. Zakwas z poniższego przepisu to zakwas pszenny, pierwszy chleb upiekłam z niego po 7 dniach. Ale przez te 7 dni zakwas wymaga tylko tyle uwagi żeby dokarmić go raz dziennie, czyli jakieś 10 min.
Jeśli wolicie zakwas na mące żytniej, mój sprawdzony przepis znajdziecie tutaj.
Składniki:
- mąka pszenna razowa
- letnia woda
Przygotowanie:
Dzień pierwszy
- Przygotuj szklany słoik o pojemności 1 l z zakrętką
- Do słoika wsyp 30 g mąki (ok. 2 kopiate łyżki) i wlej 20 g letniej wody (ok. 3 łyżki)
- Wymieszaj i zakręć lekko słoik.
- Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej (np. kuchenny blat)
Dzień drugi-szósty
- Dokarmiaj codziennie zakwas tzn. dosypuj 30 g mąki i dolewaj 20 g wody.
- W ciągu tych kilku dniu zakwas będzie rósł, co będzie widoczne po pęcherzykach powietrza w słoiku.
- W niektórych dniach zakwas przestanie rosnąć ale nie należy się tym przejmować tylko dalej konsekwentnie dokarmiać zakwas.
- Nie należy zbyt mocno zakręcać słoika bo zakwas może się zepsuć.
- W słoiku może wytrącić się woda, wtedy przy następnym dokarmianiu zakwasu należy dodać jej nieco mniej, żeby konsystencja zakwasu była bardziej gęsta.
Dzień siódmy
- Zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba.
- Zakwas jest aktywny kiedy jego struktura jest wypełniona bąbelkami powietrza i znacznie zwiększy swoją objętość.
- Jeśli zakwas w tym dniu nie wygląda na dobrze wyrośnięty, należy go ponownie dokarmić i odłożyć pieczenie chleba na kolejny dzień.
- Zakwas po siedmiu dniach nazywa się zakwasem młodym, jest wtedy jeszcze bardzo słaby i z reguły pierwszy chleb zrobiony na takim zakwasie nie wyrasta za dobrze. Żeby taki pierwszy bochenek chleba ładnie wyrósł można dodać do niego odrobinę drożdży (ok. 5 g). Z każdym kolejnym chlebem zakwas będzie silniejszy i chleb będzie wyrastał coraz lepiej.