Jak zrobić zakwas na chleb

Przepis na zakwas do pieczenia chleba jest prosty jak budowa cepa. Do jego zrobienia potrzebne są tylko dwa składniki: mąka razowa oraz woda. Przepis jest dziecinnie prosty ale za to wymaga czasu. Zakwas z poniższego przepisu to zakwas pszenny, pierwszy chleb upiekłam z niego po 7 dniach. Ale przez te 7 dni zakwas wymaga tylko tyle uwagi żeby dokarmić go raz dziennie, czyli jakieś 10 min.

Jeśli wolicie zakwas na mące żytniej, mój sprawdzony przepis znajdziecie tutaj.

 

Składniki:

  • mąka pszenna razowa
  • letnia woda

Przygotowanie:

Dzień pierwszy

  • Przygotuj szklany słoik o pojemności 1 l z zakrętką
  • Do słoika wsyp 30 g mąki (ok. 2 kopiate łyżki) i wlej 20 g letniej wody (ok. 3 łyżki)
  • Wymieszaj i zakręć lekko słoik.
  • Odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej (np. kuchenny blat)

Dzień drugi-szósty

  • Dokarmiaj codziennie zakwas tzn. dosypuj 30 g mąki i dolewaj 20 g wody.
  • W ciągu tych kilku dniu zakwas będzie rósł, co będzie widoczne po pęcherzykach powietrza w słoiku.
  • W niektórych dniach zakwas przestanie rosnąć ale nie należy się tym przejmować tylko dalej konsekwentnie dokarmiać zakwas.
  • Nie należy zbyt mocno zakręcać słoika bo zakwas może się zepsuć.
  • W słoiku może wytrącić się woda, wtedy przy następnym dokarmianiu zakwasu należy dodać jej nieco mniej, żeby konsystencja zakwasu była bardziej gęsta.

Dzień siódmy

  • Zakwas powinien być gotowy do pieczenia chleba.
  • Zakwas jest aktywny kiedy jego struktura jest wypełniona bąbelkami powietrza i znacznie zwiększy swoją objętość.
  • Jeśli zakwas w tym dniu nie wygląda na dobrze wyrośnięty, należy go ponownie dokarmić i odłożyć pieczenie chleba na kolejny dzień.
  • Zakwas po siedmiu dniach nazywa się zakwasem młodym, jest wtedy jeszcze bardzo słaby i z reguły pierwszy chleb zrobiony na takim zakwasie nie wyrasta za dobrze. Żeby taki pierwszy bochenek chleba ładnie wyrósł można dodać do niego odrobinę drożdży (ok. 5 g). Z każdym kolejnym chlebem zakwas będzie silniejszy i chleb będzie wyrastał coraz lepiej.

zakwas pszenny

8 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments