Jak zrobić łatwy chleb na drożdżach

Zapraszam na bardzo łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Zapach świeżego chlebka jest nieporównywalny z niczym innym, najlepiej smakuje świeżutki z odrobiną masła. Struktura chleba jest bardzo delikatna, jest on niezwykle puszysty i przypomina włoski wypiek o nazwie ciabatta. Zapraszam!

Czas przygotowania: 40 min

Czas oczekiwania: 120-150 min

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: na prostokątną foremkę 22 cm x 8 cm x 8 cm)

  • 300 g mąki pszennej
  • 240 ml letniej wody
  • 4 g suszonych drożdży
  • 6 g cukru
  • 6 g soli
  • olej do posmarowania foremki i odrobina mąki do jej oprószenia

* Do przygotowania tego chleba polecam użycie miksera stacjonarnego z końcówkami w kształcie haków.

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej wodę, wsyp drożdże i cukier i wymieszaj. Dodaj ok. 2/3 mąki i wymieszaj mikserem lub łyżką.
  2. Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 60 min.
  3. Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę oraz sól i wyrób ciasto za pomocą miksera przez ok. 15 min.
  4. Foremkę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka a następnie oprósz mąką.
  5. Ciasto przełóż do foremki, posyp niewielką ilością mąki i wyrównaj wierzch za pomocą łyżki.
  6. Przykryj foremkę foliową reklamówką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60-90 min aż ciasto podwoi objętość.
  7. Włóż do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz kolejne 15 min.
  8. Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do ostygnięcia.

Wskazówki:

  1. Chleb najlepiej kroić jak całkowicie wystygnie.
  2. Jeśli skórka w trakcie pieczenia za mocno się przypiecze, przykryj foremkę folią aluminiową i piecz dalej.

chleb ciabatta

 

chleb pszenny ciabatta

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments