Zapraszam na bardzo łatwy przepis na chleb pszenny na drożdżach. Zapach świeżego chlebka jest nieporównywalny z niczym innym, najlepiej smakuje świeżutki z odrobiną masła. Struktura chleba jest bardzo delikatna, jest on niezwykle puszysty i przypomina włoski wypiek o nazwie ciabatta. Zapraszam!
Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 120-150 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: na prostokątną foremkę 22 cm x 8 cm x 8 cm)
- 300 g mąki pszennej
- 240 ml letniej wody
- 4 g suszonych drożdży
- 6 g cukru
- 6 g soli
- olej do posmarowania foremki i odrobina mąki do jej oprószenia
* Do przygotowania tego chleba polecam użycie miksera stacjonarnego z końcówkami w kształcie haków.
Przygotowanie:
- Do miski wlej wodę, wsyp drożdże i cukier i wymieszaj. Dodaj ok. 2/3 mąki i wymieszaj mikserem lub łyżką.
- Przykryj folią spożywczą lub ściereczką i odstaw na 60 min.
- Po tym czasie dodaj pozostałą mąkę oraz sól i wyrób ciasto za pomocą miksera przez ok. 15 min.
- Foremkę wysmaruj olejem za pomocą pędzelka a następnie oprósz mąką.
- Ciasto przełóż do foremki, posyp niewielką ilością mąki i wyrównaj wierzch za pomocą łyżki.
- Przykryj foremkę foliową reklamówką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60-90 min aż ciasto podwoi objętość.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz kolejne 15 min.
- Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do ostygnięcia.
Wskazówki:
- Chleb najlepiej kroić jak całkowicie wystygnie.
- Jeśli skórka w trakcie pieczenia za mocno się przypiecze, przykryj foremkę folią aluminiową i piecz dalej.