Najłatwiejszy chleb pod słońcem – bez wyrabiania

Ten przepis na chleb wymaga tylko 15 minut pracy a efekt jaki otrzymujemy jest przepyszny. Chlebek jest bardzo dobrze wyrośnięty, lekki i z chrupiącą skórką. W dodatku można go przygotować dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc, a następnego dnia móc się cieszyć świeżym pieczywem. Polecam gorąco!

Czas przygotowania: 15 min

Czas oczekiwania: 15-27 godz.

Czas pieczenia: 30 min

 

Składniki: na prostokątną keksówkę 22 cm x 8 cm x 8 cm

  • 300 g mąki pszennej
  • 240 ml letniej wody
  • 4 g suszonych drożdży
  • 6 g cukru
  • 6 g soli
  • olej do posmarowania foremki i odrobina mąki do jej oprószenia
  • naczynie o pojemności 1,5 l (najlepiej plastikowy pojemnik na żywność z pokrywką)

Przygotowanie:

  1. Do naczynia wlej wodę, wsyp drożdże, cukier i wymieszaj do rozpuszczenia.
  2. Dodaj mąkę, sól i wymieszaj łyżką.
  3. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do lodówki na 12-24 godz.
  4. Po upływie tego czasu foremkę wysmaruj olejem i oprósz mąką a następnie przełóż do niej ciasto.
  5. Przykryj foliową reklamówką i odstaw na ok. 3 godziny do wyrośnięcia.
  6. Włóż do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz kolejne 15 min.
  7. Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do ostygnięcia.

Wskazówki:

  1. Chleb najlepiej kroić po całkowitym wystygnięciu.

[Głosów: 10   Average: 4.4/5]

Dodaj komentarz


Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.