Ten przepis na chleb wymaga tylko 15 minut pracy a efekt jaki otrzymujemy jest przepyszny. Chlebek jest bardzo dobrze wyrośnięty, lekki i z chrupiącą skórką. W dodatku można go przygotować dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc, a następnego dnia móc się cieszyć świeżym pieczywem. Polecam gorąco!
Czas przygotowania: 15 min
Czas oczekiwania: 15-27 godz.
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: na prostokątną keksówkę 22 cm x 8 cm x 8 cm
- 300 g mąki pszennej
- 240 ml letniej wody
- 4 g suszonych drożdży
- 6 g cukru
- 6 g soli
- olej do posmarowania foremki i odrobina mąki do jej oprószenia
- naczynie o pojemności 1,5 l (najlepiej plastikowy pojemnik na żywność z pokrywką)
Przygotowanie:
- Do naczynia wlej wodę, wsyp drożdże, cukier i wymieszaj do rozpuszczenia.
- Dodaj mąkę, sól i wymieszaj łyżką.
- Przykryj naczynie pokrywką i wstaw do lodówki na 12-24 godz.
- Po upływie tego czasu foremkę wysmaruj olejem i oprósz mąką a następnie przełóż do niej ciasto.
- Przykryj foliową reklamówką i odstaw na ok. 3 godziny do wyrośnięcia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 230°C i piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temp. do 200°C i piecz kolejne 15 min.
- Po upieczeniu chleb wyjmij z foremki i pozostaw na kratce do ostygnięcia.
Wskazówki:
- Chleb najlepiej kroić po całkowitym wystygnięciu.