Ten przepis na chleb jest przeznaczony na sytuacje kryzysowe, kiedy w piekarniach braknie chleba, drożdży w sklepie ani śladu a na zakwas nie macie czasu albo ochoty. Przepis jest niezwykle prosty, kilka ruchów łyżką, pół godziny w piekarniku i chlebek gotowy.
Czas przyrządzenia: 15 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na keksówkę ok. 20 cm)
- 1 łyżka mleka
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 200-250 ml maślanki
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
- Mleko wymieszaj z sodą.
- Mąkę i sól wsyp do miski, wymieszaj.
- Dodaj maślankę, olej i sodę wymieszaną z mlekiem.
- Wymieszaj do powstania gęstego i klejącego się ciasta (w razie potrzeby dolej więcej maślanki).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min, do suchego patyczka.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Ten chleb nie smakuje mi w wersji słonej, następnym razem zrezygnuję z soli, a dodam odrobinę cukru. Taki chlebek na słodko można z powodzeniem podawać z miodem lub konfiturą.