Kryzysowy chleb na sodzie – bez drożdży

Ten przepis na chleb jest przeznaczony na sytuacje kryzysowe, kiedy w piekarniach braknie chleba, drożdży w sklepie ani śladu a na zakwas nie macie czasu albo ochoty. Przepis jest niezwykle prosty, kilka ruchów łyżką, pół godziny w piekarniku i chlebek gotowy.

Czas przyrządzenia: 15 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na keksówkę ok. 20 cm)

  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200-250 ml maślanki
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszaj z sodą.
  2. Mąkę i sól wsyp do miski, wymieszaj.
  3. Dodaj maślankę, olej i sodę wymieszaną z mlekiem.
  4. Wymieszaj do powstania gęstego i klejącego się ciasta (w razie potrzeby dolej więcej maślanki).
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30 min, do suchego patyczka.

chleb na maślance

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  1. Ten chleb nie smakuje mi w wersji słonej, następnym razem zrezygnuję z soli, a dodam odrobinę cukru. Taki chlebek na słodko można z powodzeniem podawać z miodem lub konfiturą.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments