Pyszny i bardzo elegancki sernik z chrupiącą bezą na wierzchu. Pięknie wyglądający sernik który sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 110 min

Składniki: (na tortownicę 21 cm)
Ciasto kruche:
- 150 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 75 g miękkiego masła
- 2 żółtka
Masa serowa:
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 kg sera twarogowego z wiaderka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (35 g)
- 125 ml mleka (1/2 szklanki)
- 40 g oleju
* Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
Beza:
- 2 białka
- 120 g drobnego cukru
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Do miski przesiej mąkę cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki
- Dodaj żółtka i zarób ciasto kruche
- Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem
- Tortownicę z ciastem wstaw do zamrażalnika do czasu aż piekarnik nagrzeje się do 180°C (grzałka góra-dół)
- Ciasto podpiecz przez 15 min
Masa serowa:
- W czasie pieczenia się ciasta kruchego zmiksuj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 8 min)
- Dodaj ser i zmiksuj krótko do uzyskania jednolitej konsystencji
- Budyń rozmieszaj z mlekiem i wlej do masy serowej, wlej również olej i zmiksuj do połączenia się składników, starając się nie napowietrzać zbytnio masy
- Wyjmij podpieczone kruche ciasto i wylej na nie masę serową, potrząśnij tortownicą żeby masa się wyrównała
- Piecz przez 50 min w temp 180°C
Beza:
- Przygotowywanie bezy rozpocznij 10 min przed końcem pieczenia się sernika
- Białka ubij ze szczyptą soli a kiedy piana zacznie robić się biała rozpocznij dodawanie cukru
- Dodaj cukier małymi porcjami, po każdej miksując przez ok. 30 sek
- Po dodaniu całego cukru miksuj bezę na wysokich obrotach aż cały cukier się rozpuści
- Koniec miksowania bezy powinien zbiec się w czasie z końcem pieczenia sernika
- Sernik wyjmij z piekarnika i wyłóż na niego ubitą bezę, szybko wyrównaj, możesz zrobić wzorki za pomocą szpatułki lub widelca
* Temperaturę piekarnika obniż w tym momencie do 150°C
- Sernik z bezą wstaw ponownie do piekarnika na 15 min
- Po upieczeniu wyjmij na blat i wystudź a następnie wstaw do lodówki najlepiej na całą noc