Makowiec z bezą na kruchym spodzie – z maku mielonego

Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Zrobienie ciasta z jego udziałem jest o niebo prostsze niż z tradycyjnego przepisu, a smakuje równie pysznie.

Zapraszam na film:

 

Składniki: (na tortownicę 21 cm)

Masa makowa:

  • 200 g suchego mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru

Ciasto kruche:

  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 110 g miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli

Beza:

  • 3 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Masa makowa cz. I:

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy, miód i masło. Gotuj aż płyn zacznie wrzeć, a następnie dodaj mak. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu zgęstnienia masy. Odstaw do ostudzenia.

Kruche ciasto:

Sypkie składniki wymieszaj w misce, dodaj masło i rozdrobnij je rękoma do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka wymieszane ze szczyptą soli i wyrób miękkie i plastyczne ciasto. Podziel je na dwie części: jedną większą na spód i mniejszą na wierzch. Wylep dno tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania reszty składników. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika.

Masa makowa cz. II:

Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę za pomocą trzepaczki, dodaj wystudzony mak i dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białka i połącz z masą makową.

Beza:

Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści. Opcjonalnie dodaj budyń.

Makowiec:

Na kruche ciasto wyłóż masę makową, następnie bezę, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

makowiec z bezą na kruchym cieście z mielonego maku

Moje uwagi i spostrzeżenia:

  • Piekłam ciasto w piekarniku z grzałką góra – dół i po ok. 15 min musiałam wyłączyć grzałkę górną żeby wierzch się nie zrumienił za bardzo.
  • W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika bo beza opadnie. Po upieczeniu pozostaw ciasto na pół godziny w lekko uchylonym piekarniku.
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments