Zapraszam na makowiec na maślanym kruchym cieście z delikatną bezą. Przepis w wersji bardzo uproszczonej bo zrobiony z suchego mielonego maku, który jest moim tegorocznym odkryciem. Zrobienie ciasta z jego udziałem jest o niebo prostsze niż z tradycyjnego przepisu, a smakuje równie pysznie.
Zapraszam na film:
Składniki: (na tortownicę 21 cm)
Masa makowa:
- 200 g suchego mielonego maku
- 200 ml mleka
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 110 g miękkiego masła
- 3 żółtka
- szczypta soli
Beza:
- 3 białka
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masa makowa cz. I:
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i cukier waniliowy, miód i masło. Gotuj aż płyn zacznie wrzeć, a następnie dodaj mak. Zmniejsz ogień i gotuj do momentu zgęstnienia masy. Odstaw do ostudzenia.
Kruche ciasto:
Sypkie składniki wymieszaj w misce, dodaj masło i rozdrobnij je rękoma do uzyskania kruszonki. Dodaj żółtka wymieszane ze szczyptą soli i wyrób miękkie i plastyczne ciasto. Podziel je na dwie części: jedną większą na spód i mniejszą na wierzch. Wylep dno tortownicy o średnicy 21 cm, a następnie wstaw do zamrażalnika do czasu przygotowania reszty składników. Mniejszą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika.
Masa makowa cz. II:
Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę za pomocą trzepaczki, dodaj wystudzony mak i dokładnie wymieszaj. Ubij pianę z białka i połącz z masą makową.
Beza:
Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do momentu aż się rozpuści. Opcjonalnie dodaj budyń.
Makowiec:
Na kruche ciasto wyłóż masę makową, następnie bezę, a na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałą mniejszą część ciasta. Piecz przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Moje uwagi i spostrzeżenia:
- Piekłam ciasto w piekarniku z grzałką góra – dół i po ok. 15 min musiałam wyłączyć grzałkę górną żeby wierzch się nie zrumienił za bardzo.
- W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika bo beza opadnie. Po upieczeniu pozostaw ciasto na pół godziny w lekko uchylonym piekarniku.