Sernik na piernikowym spodzie – ciasto idealne na święta

Ten przepis to idealne połączenie dwóch najpopularniejszych świątecznych ciast, sernika i piernika. Kremowa masa serowa w sąsiedztwie chrupiących warstw aromatycznego piernika. Brzmi i smakuje obłędnie świątecznie. Polecam 🙂

YouTube player

 

Czas przygotowania: 20-30 min

Czas pieczenia: 60 min

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

* Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Około pół godziny przed przystąpieniem do robienia ciasta wyciągnij wszystko z lodówki.

Spód i wierzch:

  • 200 g pokruszonego piernika lub pokruszonych pierniczków w czekoladzie
  • 60 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 400 g sera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

* Proporcje na różne wielkości tortownic:

proporcje sernik piernik1

 

Wykonanie:

Do zrobienia ciasta zainspirował mnie piernik, który ostatnio piekłam. Została mi odkrojona górna część i stwierdziłam, że idealnie nada się jako spód do sernika. Jak dla mnie to idealny sposób żeby niczego nie zmarnować, coś jak pieczenie dwa w jednym. Piekłam piernik z tego przepisu:

Ciasto na święta: piernik błyskawiczny

Jeśli jednak nie masz resztek piernika, to możesz użyć rozdrobnionych pierniczków w czekoladzie, mogą być z nadzieniem. Pokruszony piernik wymieszaj dokładnie z roztopionym masłem. Następnie podziel na pół i jedną część wyłóż na dno tortownicy. Dociśnij żeby powstała zwarta warstwa. Podpiecz przez 15 min w temp. 180°C. Odstaw do przestygnięcia.

Masa serowa:

Miękkie masło rozetrzyj z cukrem za pomocą trzepaczki. Dodaj pojedynczo jajka, mieszając dokładnie po każdym. Następnie dodaj ser i rozmieszaj go trzepaczką z pozostałymi składnikami. Jeżeli używasz zmielonego sera z wiaderka wystarczy wymieszać wszystko trzepaczką, jeśli jednak użyjesz sera niemielonego, zblenduj wszystko na gładką masę. Dodaj obie mąki i wymieszaj. Masę serową wylej na podpieczony spód. Na wierzch wysyp pozostałą część pokruszonego piernika. Lekko dociśnij. Piecz w 150°C przez 60 min.

* Po 40 min. przykryłam wierzch folią aluminiową żeby się nie przypiekł za mocno.

Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika i pozostaw w nim ciasto na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments