Przepis na kremowy, jedwabisty sernik, który nie wymaga pieczenia. Dodatek brzoskwiń i galaretki przełamuje waniliowy smak masy serowej.
SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 100 ml mleka
- 4 jajka
- ok. 200 g biszkoptów okrągłych
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 galaretka brzoskwiniowa
PRZYGOTOWANIE
- Galaretkę rozpuść w 500 ml wody
- Brzoskwinie z puszki pokrój w dużą kostkę
- Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim warstwę biszkoptów
- W dużym garnku rozpuść masło z cukrem
- Budynie rozpuść w mleku
- Do garnka dodaj stopniowo ser i zmiksuj na gładką masę
- Następnie dodaj budynie, wanilię i jajka, ponownie zmiksuj
- Masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje
* Doprowadź masę do momentu zagotowania, czyli aż zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie szybko zdejmij garnek z ognia, aby masa się nie zważyła!
- Połowę gorącej masy serowej wylej na warstwę biszkoptów
- Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów i zalej resztą masy serowej
- Pozostaw do przestudzenia
- Następnie na masie serowej poukładaj kawałki brzoskwiń
- Zalej tężejącą galaretką
- Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc
Sernik gotowany to tradycyjne ciasto, w którym ser jest gotowany z dodatkiem jajek, cukru i budyniu. Popularny w kuchni polskiej, charakteryzuje się gładką konsystencją i delikatnym smakiem. Podawany z owocami lub sosem, to apetyczna alternatywa dla klasycznego sernika pieczonego.
Przepis na mój sernik gotowany z brzoskwiniami to idealne połączenie kremowej waniliowej masy serowej z kontrastującym smakiem brzoskwiń i galaretki.