Sernik gotowany z brzoskwiniami

Przepis na kremowy, jedwabisty sernik, który nie wymaga pieczenia. Dodatek brzoskwiń i galaretki przełamuje waniliowy smak masy serowej.

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)

  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 100 ml mleka
  • 4 jajka
  • ok. 200 g biszkoptów okrągłych
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 galaretka brzoskwiniowa

PRZYGOTOWANIE

  • Galaretkę rozpuść w 500 ml wody
  • Brzoskwinie z puszki pokrój w dużą kostkę
  • Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim warstwę biszkoptów
  • W dużym garnku rozpuść masło z cukrem
  • Budynie rozpuść w mleku
  • Do garnka dodaj stopniowo ser i zmiksuj na gładką masę
  • Następnie dodaj budynie, wanilię i jajka, ponownie zmiksuj
  • Masę gotuj na małym ogniu cały czas mieszając aż zgęstnieje

* Doprowadź masę do momentu zagotowania, czyli aż zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie szybko zdejmij garnek z ognia, aby masa się nie zważyła!

  • Połowę gorącej masy serowej wylej na warstwę biszkoptów
  • Następnie ułóż drugą warstwę biszkoptów i zalej resztą masy serowej
  • Pozostaw do przestudzenia
  • Następnie na masie serowej poukładaj kawałki brzoskwiń
  • Zalej tężejącą galaretką
  • Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc

Sernik gotowany to tradycyjne ciasto, w którym ser jest gotowany z dodatkiem jajek, cukru i budyniu. Popularny w kuchni polskiej, charakteryzuje się gładką konsystencją i delikatnym smakiem. Podawany z owocami lub sosem, to apetyczna alternatywa dla klasycznego sernika pieczonego.

Przepis na mój sernik gotowany z brzoskwiniami to idealne połączenie kremowej waniliowej masy serowej z kontrastującym smakiem brzoskwiń i galaretki.

6 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments