Przepyszny sernik o niezwykle kremowej i aksamitnej konsystencji. Prosty do przygotowania i niewymagający użycia piekarnika.
Czas przygotowania: 40 min
Czas chłodzenia: najlepiej całą noc
Składniki: (na formę 16×20 cm)
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru (35 g)
- 5 łyżek mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g sera z wiaderka lub trzykrotnie mielonego
- ok. 100 g herbatników maślanych
- ok. 100 g ciastek korzennych
Polewa:
- 80 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady białej lub karmelowej
- kilka łyżek mleka (ok. 5)
* Możesz też użyć tylko okrągłych ciastek i zrobić sernik w tortownicy. Porcję z 500 g sera najlepiej zrobić w tortownicy o średnicy 20 cm, natomiast porcję z całego kilograma sera polecam zrobić w tortownicy 28 cm.
Przygotowanie:
- Jajka rozbełtaj za pomocą trzepaczki
- Budyń rozmieszaj z mlekiem
- W dosyć dużym garnku rozpuść na małym ogniu masło
- Dodaj cukier i cukier waniliowy, mieszaj do rozpuszczenia
- Dodaj ser i mieszaj aż wszystko uzyska jednolitą konsystencję (cały czas podgrzewając na małym ogniu)
- Wlej rozmieszane jajka i budyń z mlekiem a następnie gotuj 10-15 min na małym ogniu cały czas mieszając aż masa wyraźnie zgęstnieje i uzyska aksamitną konsystencję
- Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników i wyłóż na nie połowę gorącej masy serowej
- Przykryj warstwą ciastek korzennych i wyłóż drugą część masy serowej
* Możesz zastąpić ciastka korzenne warstwą herbatników, wtedy łącznie do ciasta przygotuj ok. 150 g herbatników.
- Przykryj kolejną warstwą herbatników
Polewa:
- W kąpieli wodnej rozpuść w osobnych miskach czekoladę mleczną i białą dodając ok. 2-3 łyżki mleka, żeby uzyskać gęstą ale dosyć lejącą konsystencję
- Poczekaj aż czekolada lekko ostygnie a następnie polej sernik tworząc wzorki za pomocą wykałaczki