Bardzo prosty przepis na sernik na zimno, który zachwyca swoim orzeźwiającym smakiem. Wystarczy tylko kilka składników i przygotowanie wcześniej galaretki, żeby sernik był gotowy w mig!
Czas przygotowania: 20 min + czekanie na ostudzenie i stężenie galaretek
Czas chłodzenia przed podaniem: min. 1-2 godz.
Ilość porcji: ok. 12
Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)
- ok. 10 szt. biszkoptów
- 500 g sera z wiaderka
- 1 galaretka przeźroczysta (użyłam o smaku truskawkowo-waniliowym)
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 500 g truskawek
Przygotowanie:
- Galaretkę przeźroczystą rozpuść w pół szklanki gorącej wody, pozostaw do ostudzenia
- Galaretkę truskawkową rozpuść w 500 ml gorącej wody (przy upałach tę ilość można zmniejszyć do ok. 400 ml), wystudź
- Tortownicę wyłóż folią spożywczą i folią rantową
- Na dnie tortownicy poukładaj biszkopty, w razie potrzeby możesz je złamać
- Ser zmiksuj, a następnie wlej zimną galaretkę przeźroczystą, połącz mikserem
- Dodaj cukier waniliowy i ponownie zmiksuj
- Wylej masę na biszkopty i włóż tortownicę do lodówki
- Truskawki wyszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki
- Na masie serowej poukładaj truskawki i zalej tężejącą galaretką truskawkową
- Wstaw do lodówki na min. 1-2 godz.
* Uwaga: galaretka przeźroczysta powinna być zimna ale nie tężejąca, w innym wypadku w masie mogą zrobić się grudki. Natomiast galaretka truskawkowa musi być bezwzględnie tężejąca, inaczej może wycieknąć z tortownicy.