Sernik na zimno błyskawiczny

Bardzo prosty przepis na sernik na zimno, który zachwyca swoim orzeźwiającym smakiem. Wystarczy tylko kilka składników i przygotowanie wcześniej galaretki, żeby sernik był gotowy w mig!

Czas przygotowania: 20 min + czekanie na ostudzenie i stężenie galaretek

Czas chłodzenia przed podaniem: min. 1-2 godz.

Ilość porcji: ok. 12

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj)

  • ok. 10 szt. biszkoptów
  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 galaretka przeźroczysta (użyłam o smaku truskawkowo-waniliowym)
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 500 g truskawek

Przygotowanie:

  • Galaretkę przeźroczystą rozpuść w pół szklanki gorącej wody, pozostaw do ostudzenia
  • Galaretkę truskawkową rozpuść w 500 ml gorącej wody (przy upałach tę ilość można zmniejszyć do ok. 400 ml), wystudź
  • Tortownicę wyłóż folią spożywczą i folią rantową
  • Na dnie tortownicy poukładaj biszkopty, w razie potrzeby możesz je złamać
  • Ser zmiksuj, a następnie wlej zimną galaretkę przeźroczystą, połącz mikserem
  • Dodaj cukier waniliowy i ponownie zmiksuj
  • Wylej masę na biszkopty i włóż tortownicę do lodówki
  • Truskawki wyszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki
  • Na masie serowej poukładaj truskawki i zalej tężejącą galaretką truskawkową
  • Wstaw do lodówki na min. 1-2 godz.

* Uwaga: galaretka przeźroczysta powinna być zimna ale nie tężejąca, w innym wypadku w masie mogą zrobić się grudki. Natomiast galaretka truskawkowa musi być bezwzględnie tężejąca, inaczej może wycieknąć z tortownicy.

sernik na zimno mikser

8 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments