Przepis na ptasie mleczko na delicjach to kwintesencja lata, lekka śmietanowa masa z galaretką i spód, który tworzą ciastka z galaretką delicje. Przepis jest niezwykle prosty i nieskomplikowany, a do tego tani w przygotowaniu.
Czas przygotowania: 25 min + czas potrzebny do wystudzenia galaretki
Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godz., najlepiej cała noc
SKŁADNIKI (na tortownicę 20 cm)
- ok. 9 szt. delicji (ok. 120 g)
- 330 ml śmietanki 30-36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki truskawkowe
- 200-300 g truskawek
PRZYGOTOWANIE
- Jedną z galaretek rozpuść w 250 ml gorącej wody, a drugą w 400 ml gorącej wody. Wystudź.
- Tortownicę wyłóż folią spożywczą i folią rantową. Na dnie tortownicy poukładaj delicje, w razie potrzeby możesz je dociąć. Uwaga: polecam układać delicje czekoladą do dołu, wtedy masa śmietanowa ładnie przyklei się do biszkoptów, w przeciwnym razie może nieco 'zjeżdżać’ z czekolady z trakcie krojenia i jedzenia.
- Truskawki umyj, obierz i pokrój na połówki.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem na lekko sztywną pianę (tzw. soft peaks). Następnie wlej zimną galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody. Zmiksuj dokładnie do połączenia.
- Przelej zmiksowaną masę na delicje. Wstaw do lodówki, aż zacznie tężeć.
- Na nieco stężałą masę śmietanową wylej kilka łyżek zimnej galaretki rozpuszczonej w 400 ml wody. Następnie poukładaj połówki truskawek tworząc okręgi lub inne wzory. Niewielka ilość galaretki służy do przyklejenia owoców, żeby potem nie pływały na wierzchu.
- Wstaw na chwilę do lodówki aż galaretka zacznie tężeć i owoce się przykleją.
- Na koniec zalej resztą tężejącej galaretki (użyłam łącznie 2/3 rozpuszczonej w 400 ml wody galaretki). Schłodź w lodówce najlepiej przez całą noc, min. przez kilka godz.