Ptasie mleczko na delicjach

Przepis na ptasie mleczko na delicjach to kwintesencja lata, lekka śmietanowa masa z galaretką i spód, który tworzą ciastka z galaretką delicje. Przepis jest niezwykle prosty i nieskomplikowany, a do tego tani w przygotowaniu.

Czas przygotowania: 25 min + czas potrzebny do wystudzenia galaretki

Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godz., najlepiej cała noc

YouTube player

 

SKŁADNIKI (na tortownicę 20 cm)

  • ok. 9 szt. delicji (ok. 120 g)
  • 330 ml śmietanki 30-36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200-300 g truskawek

PRZYGOTOWANIE

  1. Jedną z galaretek rozpuść w 250 ml gorącej wody, a drugą w 400 ml gorącej wody. Wystudź.
  2. Tortownicę wyłóż folią spożywczą i folią rantową. Na dnie tortownicy poukładaj delicje, w razie potrzeby możesz je dociąć. Uwaga: polecam układać delicje czekoladą do dołu, wtedy masa śmietanowa ładnie przyklei się do biszkoptów, w przeciwnym razie może nieco 'zjeżdżać’ z czekolady z trakcie krojenia i jedzenia.
  3. Truskawki umyj, obierz i pokrój na połówki.
  4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na lekko sztywną pianę (tzw. soft peaks). Następnie wlej zimną galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wody. Zmiksuj dokładnie do połączenia.
  5. Przelej zmiksowaną masę na delicje. Wstaw do lodówki, aż zacznie tężeć.
  6. Na nieco stężałą masę śmietanową wylej kilka łyżek zimnej galaretki rozpuszczonej w 400 ml wody. Następnie poukładaj połówki truskawek tworząc okręgi lub inne wzory. Niewielka ilość galaretki służy do przyklejenia owoców, żeby potem nie pływały na wierzchu.
  7. Wstaw na chwilę do lodówki aż galaretka zacznie tężeć i owoce się przykleją.
  8. Na koniec zalej resztą tężejącej galaretki (użyłam łącznie 2/3 rozpuszczonej w 400 ml wody galaretki). Schłodź w lodówce najlepiej przez całą noc, min. przez kilka godz.

ptasie mleczko na delicjach z truskawkami

ptasie mleczko truskawki

ptasie mleczko kawałek

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments