Zapraszam na pyszny letni przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych. Ciasto jest bez pieczenia, a do masy serowej użyłam serków Danio o smaku waniliowym.
Czas przygotowania: 40 min
Czas chłodzenia: ok. 12 godz.

Składniki: (na tortownicę 16 cm)
- 50 g herbatników maślanych
- 30 g roztopionego masła (lub więcej w razie potrzeby)
- 3 kubeczki serka homogenizowanego Danio o smaku waniliowym po 140 g
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 10 g żelatyny + 2 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka
- 100 g schłodzonej śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 galaretki
- 100 g owoców, u mnie maliny
Przygotowanie:
- Galaretkę rozpuść w 200 ml wody
* Ja przygotowałam całą galaretkę w 400 ml wody, połowę zużyłam do sernika a drugą połowę przelałam do salaterek jako dodatkowy deser
- Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera dodaj masło aby powstała konsystencja mokrego piasku
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
- Wysyp herbatniki z masłem i uformuj, tak aby powstał dosyć zwarty spód
- Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż paskami papieru do pieczenia, wstaw do lodówki
- Żelatynę zalej kilkoma łyżeczkami zimnej zimnej wody, tylko tyle żeby woda przykryła żelatynę, odstaw do napęcznienia
- Serek w temperaturze pokojowej wymieszaj trzepaczką z cukrem waniliowym
- Napęczniałą żelatynę rozpuść z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki
* Na bardzo małym ogniu, nie doprowadzaj żelatyny do wrzenia, bo straci właściwości żelujące
- Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, szybko i energicznie wymieszaj żeby nie powstały grudki
- Tak zaprawioną żelatynę dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj
- Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę
- Dodaj śmietankę w dwóch partiach do masy serowej i wymieszaj szpatułką
- Gotową masę serową wylej na przygotowany spód, wyrównaj
- Wstaw do lodówki do stężenia na ok. 20 min
- Na masie serowej ułóż owoce i zalej kilkoma łyżkami galaretki, wstaw do lodówki do stężenia galaretki
* Użyj tylko tyle galaretki żeby ustabilizować owoce i żeby się nie ruszały po jej stężeniu
- Następnie wylej pozostałą część tężejącej galaretki
- Wstaw gotowy sernik do lodówki najlepiej na całą noc