Sernik na zimno z serków homogenizowanych Danio

Zapraszam na pyszny letni przepis na sernik na zimno z serków homogenizowanych. Ciasto jest bez pieczenia, a do masy serowej użyłam serków Danio o smaku waniliowym.

Czas przygotowania: 40 min

Czas chłodzenia: ok. 12 godz.

 

Składniki: (na tortownicę 16 cm)

  • 50 g herbatników maślanych
  • 30 g roztopionego masła (lub więcej w razie potrzeby)
  • 3 kubeczki serka homogenizowanego Danio o smaku waniliowym po 140 g
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 g żelatyny + 2 łyżki śmietanki słodkiej lub mleka
  • 100 g schłodzonej śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 0,5 galaretki
  • 100 g owoców, u mnie maliny

Przygotowanie:

  • Galaretkę rozpuść w 200 ml wody

* Ja przygotowałam całą galaretkę w 400 ml wody, połowę zużyłam do sernika a drugą połowę przelałam do salaterek jako dodatkowy deser

  • Herbatniki rozdrobnij za pomocą blendera dodaj masło aby powstała konsystencja mokrego piasku
  • Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia
  • Wysyp herbatniki z masłem i uformuj, tak aby powstał dosyć zwarty spód
  • Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż paskami papieru do pieczenia, wstaw do lodówki
  • Żelatynę zalej kilkoma łyżeczkami zimnej zimnej wody, tylko tyle żeby woda przykryła żelatynę, odstaw do napęcznienia
  • Serek w temperaturze pokojowej wymieszaj trzepaczką z cukrem waniliowym
  • Napęczniałą żelatynę rozpuść z 2 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki

* Na bardzo małym ogniu, nie doprowadzaj żelatyny do wrzenia, bo straci właściwości żelujące

  • Do żelatyny dodaj 2 łyżki masy serowej, szybko i energicznie wymieszaj żeby nie powstały grudki
  • Tak zaprawioną żelatynę dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj
  • Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywną masę
  • Dodaj śmietankę w dwóch partiach do masy serowej i wymieszaj szpatułką
  • Gotową masę serową wylej na przygotowany spód, wyrównaj
  • Wstaw do lodówki do stężenia na ok. 20 min
  • Na masie serowej ułóż owoce i zalej kilkoma łyżkami galaretki, wstaw do lodówki do stężenia galaretki

* Użyj tylko tyle galaretki żeby ustabilizować owoce i żeby się nie ruszały po jej stężeniu

  • Następnie wylej pozostałą część tężejącej galaretki
  • Wstaw gotowy sernik do lodówki najlepiej na całą noc

sernik danio mikser

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.