Przepis na prawdziwie letni deser – truskawkowy sernik na zimno. Lekki, delikatny o intensywnym świeżym smaku truskawek. To ciasto bez pieczenia będzie idealne na grilla lub przyjęcie w ogrodzie.
Czas przygotowania: 60 min
Czas chłodzenia: min. kilka godzin

Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki )
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30 % + 1 łyżka cukru pudru
- 15 g żelatyny + 2 łyżki mleka
- 60 g cukru pudru (6 łyżek)
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok. 1 kg truskawek
- ok. 10 szt. biszkoptów okrągłych
* Wszystkie składniki oprócz śmietanki 30 % powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona.
Przygotowanie:
- Przygotuj tortownicę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Do wyłożenia obręczy możesz użyć folii rantowej, jest stabilna i desery na zimno mają później ładne krawędzie po schłodzeniu.
- Do dekoracji spodu przygotuj kilka truskawek (ok. 10 dużych szt.). Odetnij z nich cześć z szypułkami, aby mieć równą krawędź. Przekrój każdą truskawkę na pół i ułóż na dnie tortownicy wzdłuż rantu rozcięciem do zewnątrz.
- Za warstwą truskawek ułóż biszkopty, docinając w razie potrzeby.
- Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia.
- Do masy sernikowej przygotuj 500 g umytych i wyszypułkowanych truskawek. Do truskawek dodaj cukier puder, miód i sok z cytryny, całość zblenduj na jednolitą masę.
- Mascarpone zmiksuj i dodaj stopniowo zblendowane truskawki, połącz do uzyskania jednolitej masy.
- Do żelatyny dodaj 2 łyżki mleka i rozpuść w mikrofali lub na bardzo małym ogniu. Do masy truskawkowej z mascarpone wlej rozpuszczoną żelatynę i szybko zmiksuj do połączenia.
- Odłóż kilka łyżek masy truskawkowej do dekoracji.
- Zimną śmietankę ubij na prawie sztywno z łyżką cukru pudru. Ubitą śmietanę dodaj stopniowo do masy truskawkowej, mieszając delikatnie za pomocą szpatułki. Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównaj.
- Na wierzch masy wylej ostrożnie pozostawioną wcześniej ciemniejszą masę truskawkową do dekoracji. Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrób marmurkowe wzorki.
- Wstaw gotowy sernik do schłodzenia na min. kilka godz. a najlepiej na całą noc.