Sernik na zimno truskawkowy

Przepis na prawdziwie letni deser – truskawkowy sernik na zimno. Lekki, delikatny o intensywnym świeżym smaku truskawek. To ciasto bez pieczenia będzie idealne na grilla lub przyjęcie w ogrodzie.

Czas przygotowania: 60 min

Czas chłodzenia: min. kilka godzin

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki )

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 % + 1 łyżka cukru pudru
  • 15 g żelatyny + 2 łyżki mleka
  • 60 g cukru pudru (6 łyżek)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1 kg truskawek
  • ok. 10 szt. biszkoptów okrągłych

* Wszystkie składniki oprócz śmietanki 30 % powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Przygotowanie:

  • Przygotuj tortownicę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia

* Do wyłożenia obręczy możesz użyć folii rantowej, jest stabilna i desery na zimno mają później ładne krawędzie po schłodzeniu.

  • Do dekoracji przygotuj kilka truskawek (ok. 10 dużych szt.)
  • Z truskawek odetnij cześć z szypułkami, aby mieć równą krawędź
  • Przekrój każdą truskawkę na pół i ułóż wzdłuż rantu tortownicy rozcięciem do zewnątrz
  • Za warstwą truskawek ułóż biszkopty, docinając w razie potrzeby
  • Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia
  • Do masy przygotuj 500 g umytych i wyszypułkowanych truskawek
  • Do truskawek dodaj cukier puder, miód i sok z cytryny, całość zblenduj na jednolitą masę
  • Mascarpone zmiksuj i dodaj stopniowo truskawki, połącz do uzyskania jednolitej masy
  • Do żelatyny dodaj 2 łyżki mleka i rozpuść w mikrofali lub na bardzo małym ogniu
  • Do masy truskawkowej wlej rozpuszczoną żelatynę i szybko zmiksuj do połączenia
  • Odłóż kilka łyżek masy do dekoracji
  • Zimną śmietankę ubij na prawie sztywno z łyżką cukru pudru
  • Ubitą śmietanę dodaj stopniowo do masy truskawkowej, mieszając delikatnie za pomocą szpatułki
  • Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównaj
  • Na wierzch masy wylej ostrożnie pozostawioną wcześniej ciemniejszą masę do dekoracji
  • Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrób marmurkowe wzorki
  • Wstaw gotowy sernik do słodzenia na min. kilka godz. a najlepiej na całą noc

sernik bez pieczenia truskawkowy

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments