Sernik na zimno truskawkowy

Przepis na prawdziwie letni deser – truskawkowy sernik na zimno. Lekki, delikatny o intensywnym świeżym smaku truskawek. To ciasto bez pieczenia będzie idealne na grilla lub przyjęcie w ogrodzie.

Czas przygotowania: 60 min

Czas chłodzenia: min. kilka godzin

YouTube player

 

Składniki: (na tortownicę 20 cm, przelicznik na inne foremki )

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30 % + 1 łyżka cukru pudru
  • 15 g żelatyny + 2 łyżki mleka
  • 60 g cukru pudru (6 łyżek)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ok. 1 kg truskawek
  • ok. 10 szt. biszkoptów okrągłych

* Wszystkie składniki oprócz śmietanki 30 % powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanka powinna być bardzo dobrze schłodzona.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj tortownicę wyłożoną folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Do wyłożenia obręczy możesz użyć folii rantowej, jest stabilna i desery na zimno mają później ładne krawędzie po schłodzeniu.
  2. Do dekoracji spodu przygotuj kilka truskawek (ok. 10 dużych szt.). Odetnij z nich cześć z szypułkami, aby mieć równą krawędź. Przekrój każdą truskawkę na pół i ułóż na dnie tortownicy wzdłuż rantu rozcięciem do zewnątrz.
  3. Za warstwą truskawek ułóż biszkopty, docinając w razie potrzeby.
  4. Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia.
  5. Do masy sernikowej przygotuj 500 g umytych i wyszypułkowanych truskawek. Do truskawek dodaj cukier puder, miód i sok z cytryny, całość zblenduj na jednolitą masę.
  6. Mascarpone zmiksuj i dodaj stopniowo zblendowane truskawki, połącz do uzyskania jednolitej masy.
  7. Do żelatyny dodaj 2 łyżki mleka i rozpuść w mikrofali lub na bardzo małym ogniu. Do masy truskawkowej z mascarpone wlej rozpuszczoną żelatynę i szybko zmiksuj do połączenia.
  8. Odłóż kilka łyżek masy truskawkowej do dekoracji.
  9. Zimną śmietankę ubij na prawie sztywno z łyżką cukru pudru. Ubitą śmietanę dodaj stopniowo do masy truskawkowej, mieszając delikatnie za pomocą szpatułki. Gotową masę przelej do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyrównaj.
  10. Na wierzch masy wylej ostrożnie pozostawioną wcześniej ciemniejszą masę truskawkową do dekoracji. Za pomocą patyczka do szaszłyków lub wykałaczki zrób marmurkowe wzorki.
  11. Wstaw gotowy sernik do schłodzenia na min. kilka godz. a najlepiej na całą noc.

sernik bez pieczenia truskawkowy

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments