Seromakowiec

Przepis na iście świąteczny wypiek! To ciasto to połączenie aromatycznego makowca i delikatnego sernika. Dużo w nim bakalii, orzechów i skórki pomarańczowej, które przypominają o zimowej porze roku.

Czas przygotowania: 60 min

Czas pieczenia: 60 min 

YouTube player

 

Składniki:

(na blaszkę 24×24 cm)

CIASTO KRUCHE

  • 200 g mąki
  • 130 g masła zimnego
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • ew. 1 łyżeczka śmietany kwaśnej

MASA MAKOWA:

  • 300 g maku mielonego
  • 4 jajka + 1 białko pozostałe z robienia kruchego ciasta
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka masła (25 g)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 50 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa)
  • 50 g orzechów włoskich posiekanych
  • szczypta soli

MASA SEROWA:

  • 800 g twarogu (z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego)
  • 120 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 70 g masła roztopionego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g skórki pomarańczowej

* Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temp. pokojową.

LUKIER:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z pomarańczy

DODATKOWO

  • skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

MASA MAKOWA cz. I

  • Mak zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw do wystudzenia

CIASTO KRUCHE

  • Sypkie składniki przesiej
  • Dodaj zimne masło i posiekaj do otrzymania kruszonki
  • Dodaj żółtko i wyrób krótko na gładkie ciasto
  • Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany
  • Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3
  • Większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
  • Mniejszą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości 1 cm
  • Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz spód przez ok. 12-15 min (do złotego koloru)
  • Pocięte paski ciasta włóż do lodówki

MASA SEROWA:

  • Ser zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym
  • Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując do połączenia
  • Następnie dodaj roztopione masło i mąki, zmiksuj krótko
  • Na koniec wsyp skórkę pomarańczową i wymieszaj szpatułką

MASA MAKOWA cz. II

  • Wystudzony mak odciśnij na ściereczce bawełnianej
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli
  • Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę
  • Do masy żółtkowej dodaj stopniowo mak
  • Dodaj roztopione masło, miód, olejek migdałowy i bakalie, dokładnie wymieszaj
  • Na koniec dodaj stopniowo ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj

SEROMAKOWIEC

  • Masę makową wyłóż na podpieczony spód
  • Na mak wylej masę serową
  • Na wierzchu poukładaj pocięte paski ciasta tworząc kratkę
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60 min (grzałka góra-dół)
  • Po tym czasie pozostaw ciasto na 60 min w zamkniętym piekarniku
  • Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia

LUKIER:

  • Cukier puder rozetrzyj z wodą lub sokiem
  • Polej wystudzone ciasto i udekoruj skórką pomarańczową lub inaczej wedle uznania

seromakowiec święta

seromakowiec na kruchym

Makowiec to tradycyjne danie świąteczne w wielu krajach, szczególnie popularne w Polsce. Często łączy się go z masą serową tworząc seromakowiec, który jest popisowym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia.

Na świątecznym stole często znajdziemy także makowiec drożdżowy w formie zwijanego rulonu lub makowiec z bezą na kruchym spodzie.

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments