Przepis na iście świąteczny wypiek! To ciasto to połączenie aromatycznego makowca i delikatnego sernika. Dużo w nim bakalii, orzechów i skórki pomarańczowej, które przypominają o zimowej porze roku.
Czas przygotowania: 60 min
Czas pieczenia: 60 min
Składniki:
(na blaszkę 24×24 cm)
CIASTO KRUCHE
- 200 g mąki
- 130 g masła zimnego
- 60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- ew. 1 łyżeczka śmietany kwaśnej
MASA MAKOWA:
- 300 g maku mielonego
- 4 jajka + 1 białko pozostałe z robienia kruchego ciasta
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka masła (25 g)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 50 g bakalii (rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa)
- 50 g orzechów włoskich posiekanych
- szczypta soli
MASA SEROWA:
- 800 g twarogu (z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego)
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 70 g masła roztopionego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g skórki pomarańczowej
* Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temp. pokojową.
LUKIER:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącej wody lub soku z pomarańczy
DODATKOWO
- skórka pomarańczowa do dekoracji
Przygotowanie:
MASA MAKOWA cz. I
- Mak zalej wrzątkiem, przykryj i pozostaw do wystudzenia
CIASTO KRUCHE
- Sypkie składniki przesiej
- Dodaj zimne masło i posiekaj do otrzymania kruszonki
- Dodaj żółtko i wyrób krótko na gładkie ciasto
- Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj łyżeczkę kwaśnej śmietany
- Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3
- Większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
- Mniejszą część ciasta rozwałkuj i pokrój na paski o szerokości 1 cm
- Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz spód przez ok. 12-15 min (do złotego koloru)
- Pocięte paski ciasta włóż do lodówki
MASA SEROWA:
- Ser zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym
- Dodaj pojedynczo jajka, po każdym miksując do połączenia
- Następnie dodaj roztopione masło i mąki, zmiksuj krótko
- Na koniec wsyp skórkę pomarańczową i wymieszaj szpatułką
MASA MAKOWA cz. II
- Wystudzony mak odciśnij na ściereczce bawełnianej
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na jasną masę
- Do masy żółtkowej dodaj stopniowo mak
- Dodaj roztopione masło, miód, olejek migdałowy i bakalie, dokładnie wymieszaj
- Na koniec dodaj stopniowo ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj
SEROMAKOWIEC
- Masę makową wyłóż na podpieczony spód
- Na mak wylej masę serową
- Na wierzchu poukładaj pocięte paski ciasta tworząc kratkę
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 60 min (grzałka góra-dół)
- Po tym czasie pozostaw ciasto na 60 min w zamkniętym piekarniku
- Następnie uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia
LUKIER:
- Cukier puder rozetrzyj z wodą lub sokiem
- Polej wystudzone ciasto i udekoruj skórką pomarańczową lub inaczej wedle uznania
Makowiec to tradycyjne danie świąteczne w wielu krajach, szczególnie popularne w Polsce. Często łączy się go z masą serową tworząc seromakowiec, który jest popisowym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia.
Na świątecznym stole często znajdziemy także makowiec drożdżowy w formie zwijanego rulonu lub makowiec z bezą na kruchym spodzie.