Tradycyjne ciasto z makiem na święta Bożego Narodzenia. Pyszny makowiec zawijany na drożdżowym cieście pachnący i aromatyczny od bakalii i skórki pomarańczowej. Dla wielu to ciasto jest synonimem świąt.
Czas przygotowania: 60 min
Czas rośnięcia ciasta: 60 min
Czas pieczenia: 40 min
Składniki: (na jedną struclę)
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 ml mleka
- 15 g drożdży
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 20 g miękkiego lub roztopionego masła
- 1 łyżka oleju
Masa makowa
- 100 g maku mielonego
- 200 ml mleka (3/4 szklanki)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka masła
- 1 żółtko
- 2 białka
- 1 łyżka cukru pudru
- garść posiekanych orzechów
- garść pokrojonych rodzynek
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Lukier
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Ciasto
- Do dużej miski wsyp mąkę i na środku zrób dołeczek
- Wkrusz do niego drożdże, posyp je łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i przysyp całość lekko mąką
- Przykryj do czasu aż drożdże zaczną pracować na ok. 15 min
- W tym czasie żółtka utrzyj na białą masę z pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cukru waniliowego
- Gdy drożdże zaczną pracować dodaj do nich utarte żółtka i wyrabiaj aż ciasto przestanie się lepić (ok. 15 min)
- Następnie dodaj masło i olej i ponownie wyrób do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 5-10 min)
- Uformuj z ciasta kulę. przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min
Masa makowa
- Do garnka wsyp mak, dodaj mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło i gotuj na małym ogniu aż płyn odparuje nie zapominając o mieszaniu
- Odstaw do wystudzenia najlepiej na balkon lub parapet
- Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodaj do zimnej masy makowej
- Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową
Strucla makowa
- Wyrośnięte ciasto wyrób przez kilka minut
- Rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm
- Na ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj równą warstwą pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów
- Dłuższy bok ciasta zawiń do środka, następnie zawiń ciasto z dwóch krótszych boków, żeby masa makowa nie wypłynęła w trakcie pieczenia
- Następnie zwiń ciasto w rulon zaczynając od założonego dłuższego boku
- Zwinięte ciasto zawiń w papier do pieczenia pozostawiając ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni żeby ciasto mogło wyrosnąć
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 min (grzałka góra-dół)
- Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą i polej wystudzone ciasto, udekoruj wg uznania