Makowiec zawijany vel strucla makowa

Tradycyjne ciasto z makiem na święta Bożego Narodzenia. Pyszny makowiec zawijany na drożdżowym cieście pachnący i aromatyczny od bakalii i skórki pomarańczowej. Dla wielu to ciasto jest synonimem świąt.

Czas przygotowania: 60 min

Czas rośnięcia ciasta: 60 min

Czas pieczenia: 40 min

YouTube player

 

Składniki: (na jedną struclę)

Ciasto

  • 200 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 g miękkiego lub roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju

Masa makowa

  • 100 g maku mielonego
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • garść posiekanych orzechów
  • garść pokrojonych rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody

Przygotowanie:

Ciasto

  • Do dużej miski wsyp mąkę i na środku zrób dołeczek
  • Wkrusz do niego drożdże, posyp je łyżką cukru, wlej ciepłe mleko i przysyp całość lekko mąką
  • Przykryj do czasu aż drożdże zaczną pracować na ok. 15 min
  • W tym czasie żółtka utrzyj na białą masę z pozostałą łyżką cukru i łyżeczką cukru waniliowego
  • Gdy drożdże zaczną pracować dodaj do nich utarte żółtka i wyrabiaj aż ciasto przestanie się lepić (ok. 15 min)
  • Następnie dodaj masło i olej i ponownie wyrób do uzyskania jednolitego ciasta (ok. 5-10 min)
  • Uformuj z ciasta kulę. przykryj folią lub ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min

Masa makowa

  • Do garnka wsyp mak, dodaj mleko, cukier, cukier waniliowy, miód i masło i gotuj na małym ogniu aż płyn odparuje nie zapominając o mieszaniu
  • Odstaw do wystudzenia najlepiej na balkon lub parapet
  • Żółtko utrzyj z cukrem pudrem na kogel-mogel, dodaj do zimnej masy makowej
  • Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową

Strucla makowa

  • Wyrośnięte ciasto wyrób przez kilka minut
  • Rozwałkuj na prostokąt o grubości 3-4 mm
  • Na ciasto wyłóż masę makową i rozsmaruj równą warstwą pozostawiając 2 cm odstępu od brzegów
  • Dłuższy bok ciasta zawiń do środka, następnie zawiń ciasto z dwóch krótszych boków, żeby masa makowa nie wypłynęła w trakcie pieczenia
  • Następnie zwiń ciasto w rulon zaczynając od założonego dłuższego boku
  • Zwinięte ciasto zawiń w papier do pieczenia pozostawiając ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni żeby ciasto mogło wyrosnąć
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 min (grzałka góra-dół)
  • Lukier: cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą i polej wystudzone ciasto, udekoruj wg uznania

makowiec zawijany

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments