Dzisiaj przepis na drożdżowy makowiec zawijany, który mi nieodmiennie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest pyszny, wilgotny i pełen pachnących bakalii.
Czas przygotowania: 90 min
Czas oczekiwania: 60-90 min
Czas pieczenia: 35 min
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki (niecała 1 szklanka)
- 30 g cukru (2 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
- 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych)
- 2 żółtka
- 50 g miękkiego masła
- 60 ml letniego mleka
Masa makowa:
- 170 g maku mielonego
- 400 ml mleka
- 60 g cukru (4 łyżki)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka naturalnego olejku migdałowego
- garść rodzynek (ok. 30 g)
- 1 łyżeczka pokrojonej skórki z pomarańczy (może być kandyzowana)
- garść posiekanych orzechów włoskich (ok. 20 g)
- 2 białka
- szczypta soli
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. 2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
- Wszystkie składniki poza masłem zagnieć na jednolite ciasto ok. 10 min
* Jeżeli używasz świeżych drożdży przygotuj najpierw rozczyn z drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki oraz ciepłego mleka. Pozostaw aż drożdże zaczną rosnąć i wtedy dodaj do ciasta.
- Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze 5-10 min
- Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min
Masa makowa:
- Mak zalej mlekiem, dodaj cukier, miód, masło i gotuj do całkowitego odparowania płynu
* Możesz użyć niemielonego maku i gotować go w mleku a następnie zemleć trzykrotnie
- Odstaw do przestudzenia
- Pod koniec rośnięcia ciasta ubij białka ze szczyptą soli
- Do przestudzonego maku dodaj bakalie i pozostałe składniki, a na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek
Makowiec:
- Ciasto wyjmij, przerób przez kilka minut i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3mm
- Rozsmaruj na cieście masę makową zostawiając ok. 2 cm od brzegu
- Zwiń ciasno w roladę którą zawiń najlepiej dwukrotnie w papier do pieczenia zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni
- Makowiec piecz przez ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
- Po upieczeniu rozetnij papier do pieczenia i pozostaw makowiec do wystudzenia
Lukier:
- Cukier puder rozetrzyj z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji
- Posmaruj makowiec i udekoruj według uznania