Makowiec zawijany

Dzisiaj przepis na drożdżowy makowiec zawijany, który mi nieodmiennie kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Jest pyszny, wilgotny i pełen pachnących bakalii.

Czas przygotowania: 90 min

Czas oczekiwania: 60-90 min

Czas pieczenia: 35 min

YouTube player

 

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki (niecała 1 szklanka)
  • 30 g cukru (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych)
  • 2 żółtka
  • 50 g miękkiego masła
  • 60 ml letniego mleka

Masa makowa:

  • 170 g maku mielonego
  • 400 ml mleka
  • 60 g cukru (4 łyżki)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku migdałowego
  • garść rodzynek (ok. 30 g)
  • 1 łyżeczka pokrojonej skórki z pomarańczy (może być kandyzowana)
  • garść posiekanych orzechów włoskich (ok. 20 g)
  • 2 białka
  • szczypta soli

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Wszystkie składniki poza masłem zagnieć na jednolite ciasto ok. 10 min

* Jeżeli używasz świeżych drożdży przygotuj najpierw rozczyn z drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki oraz ciepłego mleka. Pozostaw aż drożdże zaczną rosnąć i wtedy dodaj do ciasta.

  • Pod koniec dodaj miękkie masło i wyrabiaj jeszcze 5-10 min
  • Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości na 60-90 min

Masa makowa:

  • Mak zalej mlekiem, dodaj cukier, miód, masło i gotuj do całkowitego odparowania płynu

* Możesz użyć niemielonego maku i gotować go w mleku a następnie zemleć trzykrotnie

  • Odstaw do przestudzenia
  • Pod koniec rośnięcia ciasta ubij białka ze szczyptą soli
  • Do przestudzonego maku dodaj bakalie i pozostałe składniki, a na koniec wmieszaj ubitą pianę z białek

Makowiec:

  • Ciasto wyjmij, przerób przez kilka minut i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3mm
  • Rozsmaruj na cieście masę makową zostawiając ok. 2 cm od brzegu
  • Zwiń ciasno w roladę którą zawiń najlepiej dwukrotnie w papier do pieczenia zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni
  • Makowiec piecz przez ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • Po upieczeniu rozetnij papier do pieczenia i pozostaw makowiec do wystudzenia

Lukier:

  • Cukier puder rozetrzyj z wodą do uzyskania pożądanej konsystencji
  • Posmaruj makowiec i udekoruj według uznania

makowic zawijany drożdżowy

6 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments