Przepis na tradycyjną szarlotkę z jabłkami, który od lat jest pieczony przez moją mamę i pewnie też zna czasy mojej babci. Ciasto kruche z tego przepisu jest pyszne, niesamowicie zrównoważone i bardzo kruchutkie. Sama szarlotka jest pyszna ale podana z lodami i bitą śmietaną, to już czysta rozkosz..
Czas przygotowania: 45 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę 21 cm x 21 cm, poniżej proporcje na inne foremki)
- 2 szklanki mąki / 320 g
- 3/4 szklanki cukru pudru / 85 g
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 140 g miękkiego masła
- 4 żółtka
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
* Proporcje na różne blaszki:
* Proporcje na różna tortownice:
Przygotowanie:
- Wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Dodaj masło i mieszaj do uzyskania kruszonki (ręcznie lub mikserem).
- Dodaj żółtka i zagnieć ciasto.
- Większą połowę ciasta użyj do wylepienia dna foremki.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Wstaw blaszkę do zamrażalnika na ok 30 min.
- Pozostałą część ciasta zawiń w folię spożywczą i również włóż do zamrażalnika.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Odcedź z nadmiaru soku na sitku.
- Posyp jabłka cynamonem i wymieszaj.
- Rozłóż starte jabłka na spodzie z kruchego ciasta.
- Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na jabłkach.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.