Krucha szarlotka z majonezem

Przepis na niesamowicie kruchą i delikatną szarlotkę, która praktycznie rozpływa się w ustach. Pomysł narodził się z chęci zrobienia szarlotki z sezonowymi jabłkami, ale smakującej trochę inaczej niż zwykle. I tak oto sekretnym składnikiem tego wypieku jest majonez, który zawiera żółtka zwiększające kruchość, ocet spulchniający ciasto, odrobinę soli i gorczycę dzięki której tworzą się endorfiny czyli hormony szczęścia. Nie obawiajcie się że ciasto będzie miało smak majonezu, po upieczeniu w ogóle nie będzie wyczuwalny. Polecam, takiej szarlotki jeszcze nie robiliście 🙂

Czas przygotowania: 30 min + czekanie 60 min

Czas pieczenia: 30 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 21×21 cm)

  • 140 g miękkiego masła
  • 85 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g majonezu
  • 2 żółtka
  • 370 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jabłka (ok. 750 g przed obraniem)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania nieco jaśniejszej masy (kilka minut).
  • Dodaj majonez, żółtka i ponownie zmiksuj.
  • Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia.
  • Ciasto owiń folią spożywczą i uformuj w kształt kuli, włóż do lodówki na ok. 60 min.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pozostaw na kilka minut żeby puściły sok.
  • Następnie jabłka odciśnij z nadmiaru soku i wymieszaj z cynamonem.
  • Połową schłodzonego ciasta wylep dno blaszki.
  • Na to wyłóż starte jabłka i wyrównaj.
  • Na górę wyłóż drugą połowę ciasta, odrywając małe kawałki i rozpłaszczając w dłoniach.
  • Gotowe ciasto upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
  • Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

szarlotka z majonezem

6 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments