Przepis na niesamowicie kruchą i delikatną szarlotkę, która praktycznie rozpływa się w ustach. Pomysł narodził się z chęci zrobienia szarlotki z sezonowymi jabłkami, ale smakującej trochę inaczej niż zwykle. I tak oto sekretnym składnikiem tego wypieku jest majonez, który zawiera żółtka zwiększające kruchość, ocet spulchniający ciasto, odrobinę soli i gorczycę dzięki której tworzą się endorfiny czyli hormony szczęścia. Nie obawiajcie się że ciasto będzie miało smak majonezu, po upieczeniu w ogóle nie będzie wyczuwalny. Polecam, takiej szarlotki jeszcze nie robiliście 🙂
Czas przygotowania: 30 min + czekanie 60 min
Czas pieczenia: 30 min
Składniki: (na blaszkę 21×21 cm)
- 140 g miękkiego masła
- 85 g cukru pudru (3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g majonezu
- 2 żółtka
- 370 g mąki (pół na pół tortowa i krupczatka)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jabłka (ok. 750 g przed obraniem)
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania nieco jaśniejszej masy (kilka minut).
- Dodaj majonez, żółtka i ponownie zmiksuj.
- Wsyp mąkę i proszek do pieczenia i zmiksuj do połączenia.
- Ciasto owiń folią spożywczą i uformuj w kształt kuli, włóż do lodówki na ok. 60 min.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pozostaw na kilka minut żeby puściły sok.
- Następnie jabłka odciśnij z nadmiaru soku i wymieszaj z cynamonem.
- Połową schłodzonego ciasta wylep dno blaszki.
- Na to wyłóż starte jabłka i wyrównaj.
- Na górę wyłóż drugą połowę ciasta, odrywając małe kawałki i rozpłaszczając w dłoniach.
- Gotowe ciasto upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
- Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.