Przepis na pyszną kruchą szarlotką z dużą ilością nadzienia jabłkowego. Niesamowity smak i wygląd nadają szarlotce dwa nietypowe składniki: soda i galaretka.
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 50 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
Ciasto kruche:
- 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
- 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżeczki miodu płynnego
- 1 jajko
Nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek
- 1 galaretka o dowolnym smaku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
Przygotowanie:
Jabłka:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
Ciasto:
- Mąkę, cukier i sodę wymieszaj w dużej misce
- Dodaj masło i rozdrobnij do powstania kruszonki
- Wlej miód i dodaj jajko, wyrób całość na gładkie ciasto
- Podziel na dwie części (jedną większą 2/3 i drugą mniejszą 1/3)
Jabłka c.d.:
- Starte jabłka odciśnij z nadmiaru soku
- Dodaj cynamon, cukier waniliowy i galaretkę i dokładnie wymieszaj
Szarlotka:
- Większy kawałek ciasta rozwałkuj podsypując mąką na placek o wymiarach blaszki
- Wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Na ciasto wyłóż jabłka i wyrównaj
- Mniejszy kawałek ciasta również rozwałkuj na wymiar blaszki
- Potnij go na paski o szerokości ok. 1 cm w poprzek
- Paski ciasta układaj na jabłkach, najpierw w jednym a później w drugim kierunku tworząc wzór kratki
* Jeśli zostanie Ci nieco ciasta wylep boki szarlotki
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 50 min
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem