Szarlotka krucha z kratką

Przepis na pyszną kruchą szarlotką z dużą ilością nadzienia jabłkowego. Niesamowity smak i wygląd nadają szarlotce dwa nietypowe składniki: soda i galaretka.

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia: 50 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki (niepełne 2 szklanki)
  • 100 g cukru (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki miodu płynnego
  • 1 jajko

Nadzienie jabłkowe:

  • 2 kg jabłek
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie:

Jabłka:

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach

Ciasto:

  • Mąkę, cukier i sodę wymieszaj w dużej misce
  • Dodaj masło i rozdrobnij do powstania kruszonki
  • Wlej miód i dodaj jajko, wyrób całość na gładkie ciasto
  • Podziel na dwie części (jedną większą 2/3 i drugą mniejszą 1/3)

Jabłka c.d.:

  • Starte jabłka odciśnij z nadmiaru soku
  • Dodaj cynamon, cukier waniliowy i galaretkę i dokładnie wymieszaj

Szarlotka:

  • Większy kawałek ciasta rozwałkuj podsypując mąką na placek o wymiarach blaszki
  • Wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • Na ciasto wyłóż jabłka i wyrównaj
  • Mniejszy kawałek ciasta również rozwałkuj na wymiar blaszki
  • Potnij go na paski o szerokości ok. 1 cm w poprzek
  • Paski ciasta układaj na jabłkach, najpierw w jednym a później w drugim kierunku tworząc wzór kratki

* Jeśli zostanie Ci nieco ciasta wylep boki szarlotki

  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 50 min
  • Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem

szarlotka z galaretką

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments