Szarlotka z połówkami jabłek

Przepis na pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, taką w której mało jest ciasta a dużo owoców. Ciasto z jabłkami trochę w innej niż zwykle wersji, bardzo smaczne i bardzo jabłkowe.

Czas przygotowania: 40 min

Czas pieczenia: 60 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

  • 260 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 80 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 60 g cukru pudru (niecałe pół szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. pięć raczej małych jabłek
  • cynamon

Przygotowanie:

  • Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj masło i rozdrobnij na kruszonkę
  • Dodaj żółtko wymieszane ze szczyptą soli oraz serek homogenizowany i zagnieć gładkie ciasto
  • Schowaj do lodówki
  • W tym czasie obierz jabłko ze skórki, ponacinaj je z obu stron nożem żeby wyciąć gniazdo nasienne, a następnie podziel na dwie połówki
  • Ciasto podziel na pół, jedną z połówek rozwałkuj na wielkość blaszki
  • Wyłóż spód blaszki i nakłuj widelcem
  • Następnie ułóż połówki jabłek i posyp cynamonem
  • Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj jabłka i posklejaj szczelnie brzegi obu warstw ciasta
  • Piecz w temp. 180°C przez ok. 60 min
  • Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj

szarlotka z połówkami

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments