Przepis na pyszną szarlotkę z połówkami jabłek, taką w której mało jest ciasta a dużo owoców. Ciasto z jabłkami trochę w innej niż zwykle wersji, bardzo smaczne i bardzo jabłkowe.
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 60 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
- 260 g mąki (1 i 2/3 szklanki)
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 80 g serka homogenizowanego waniliowego
- 60 g cukru pudru (niecałe pół szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. pięć raczej małych jabłek
- cynamon
Przygotowanie:
- Suche składniki wymieszaj w misce, dodaj masło i rozdrobnij na kruszonkę
- Dodaj żółtko wymieszane ze szczyptą soli oraz serek homogenizowany i zagnieć gładkie ciasto
- Schowaj do lodówki
- W tym czasie obierz jabłko ze skórki, ponacinaj je z obu stron nożem żeby wyciąć gniazdo nasienne, a następnie podziel na dwie połówki
- Ciasto podziel na pół, jedną z połówek rozwałkuj na wielkość blaszki
- Wyłóż spód blaszki i nakłuj widelcem
- Następnie ułóż połówki jabłek i posyp cynamonem
- Rozwałkuj drugą część ciasta, przykryj jabłka i posklejaj szczelnie brzegi obu warstw ciasta
- Piecz w temp. 180°C przez ok. 60 min
- Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polukruj