Szarlotka wykwintna

Przepis na tę szarlotkę wykwintną cechuje się dużą ilością jabłkowego nadzienia oraz tradycyjnym kruchym ciastem. Słodki smak ciasta łączy się tu idealnie z lekko kwaśnymi jabłkami. Przepis doskonale sprawdzi się na wyjątkową okazję, szczególnie podany z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.

Czas przygotowania: 40 min

Czas chłodzenia: 60 min

Czas pieczenia: 40-45 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki migdałowej
  • 100 g cukru drobnego lub cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka z jajek M
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli

* Mąkę z migdałów możesz pominąć i dodać w zamian 50 g więcej mąki krupczatki.

Nadzienie jabłkowe:

  • ok. 1,7 kg jabłek typu szara reneta, antonówka
  • cukier do smaku w zależności od kwaśności jabłek, 1-3 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kaszy manny

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

  • Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce, w razie potrzeby przesiej przez sito
  • Dodaj zimne masło i posiekaj do uzyskania kruszonki
  • Następnie dodaj żółtka i wyrób szybko gładkie ciasto
  • Podziel ciasto na dwie równe części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 min

Nadzienie jabłkowe:

  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych otworach
  • Odciśnij na sicie z nadmiaru soku
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj

Szarlotka wykwintna:

  • Jedną połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość swojej bloszki pomiędzy dwoma arkuszami papieru
  • Przełóż ciasto na blaszkę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 min (do złotego koloru)
  • Drugą część ciasta rozwałkuj na wielkość bloszki pomiędzy dwoma arkuszami papieru
  • Na podpieczony spód wysyp równomierną warstwę kaszy manny
  • Następnie wyłóż przygotowane nadzienie jabłkowe
  • Całość przykryj rozwałkowaną drugą połową ciasta
  • Ponakłuwaj ciasto widelcem
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka góra-dół) i piecz przez 40-45 min

szarlotka krucha

szarlotka najlepsza

Szarlotka wykwintna to klasyczny przepis na szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej udale się z jabłkami typu szara reneta lub antonówka. Bardzo ważnym dodatkiem są tutaj aromatyczne przyprawy jak cynamon czy goździki, które sprawiają, że ciasto idealnie kojarzy się z jesienią i zimą.

Przygotowanie mojej szarlotki wykwintnej nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Po upieczeniu można podać ją samą lub z dodatkami, takimi jak bita śmietana czy lody. To deser uniwersalny, popularny na różne okazje, będący propozycją dla miłośników prostych, klasycznych smaków. Aby nadać ciastu jeszcze większej elegancji możesz przygotować szarlotkę z bezą i budyniem lub szarlotkę z kratką.

6 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments