Przepis na tę szarlotkę wykwintną cechuje się dużą ilością jabłkowego nadzienia oraz tradycyjnym kruchym ciastem. Słodki smak ciasta łączy się tu idealnie z lekko kwaśnymi jabłkami. Przepis doskonale sprawdzi się na wyjątkową okazję, szczególnie podany z bitą śmietaną i lodami waniliowymi.
Czas przygotowania: 40 min
Czas chłodzenia: 60 min
Czas pieczenia: 40-45 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki krupczatki
- 50 g mąki migdałowej
- 100 g cukru drobnego lub cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka z jajek M
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
* Mąkę z migdałów możesz pominąć i dodać w zamian 50 g więcej mąki krupczatki.
Nadzienie jabłkowe:
- ok. 1,7 kg jabłek typu szara reneta, antonówka
- cukier do smaku w zależności od kwaśności jabłek, 1-3 łyżki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
- 1 łyżka kaszy manny
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
- Wszystkie sypkie składniki wymieszaj w misce, w razie potrzeby przesiej przez sito
- Dodaj zimne masło i posiekaj do uzyskania kruszonki
- Następnie dodaj żółtka i wyrób szybko gładkie ciasto
- Podziel ciasto na dwie równe części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 min
Nadzienie jabłkowe:
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych otworach
- Odciśnij na sicie z nadmiaru soku
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
Szarlotka wykwintna:
- Jedną połowę ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na wielkość swojej bloszki pomiędzy dwoma arkuszami papieru
- Przełóż ciasto na blaszkę, ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 min (do złotego koloru)
- Drugą część ciasta rozwałkuj na wielkość bloszki pomiędzy dwoma arkuszami papieru
- Na podpieczony spód wysyp równomierną warstwę kaszy manny
- Następnie wyłóż przygotowane nadzienie jabłkowe
- Całość przykryj rozwałkowaną drugą połową ciasta
- Ponakłuwaj ciasto widelcem
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka góra-dół) i piecz przez 40-45 min
Szarlotka wykwintna to klasyczny przepis na szarlotkę na kruchym cieście. Najlepiej udale się z jabłkami typu szara reneta lub antonówka. Bardzo ważnym dodatkiem są tutaj aromatyczne przyprawy jak cynamon czy goździki, które sprawiają, że ciasto idealnie kojarzy się z jesienią i zimą.
Przygotowanie mojej szarlotki wykwintnej nie wymaga skomplikowanych umiejętności kulinarnych. Po upieczeniu można podać ją samą lub z dodatkami, takimi jak bita śmietana czy lody. To deser uniwersalny, popularny na różne okazje, będący propozycją dla miłośników prostych, klasycznych smaków. Aby nadać ciastu jeszcze większej elegancji możesz przygotować szarlotkę z bezą i budyniem lub szarlotkę z kratką.