Przepis na przepyszne jesienne ciasto z dużą ilością śliwek. U mnie w wersji bezglutenowej i smakowało nieziemsko. Ciasto jest bardzo kruche, wręcz rozpływa się w ustach! Najlepsze jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów..
Czas przygotowania: 35 min
Czas chłodzenia: 60 min
Czas pieczenia: 40 + 20 min
Składniki: (na foremkę 24×24 cm)
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 70-100 g mieszanki bezglutenowej (użyłam kukurydzianej)
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko M
- 1 żółtko M
- 1 kg śliwek
Składniki na ciasto w wersji tradycyjnej z glutenem:
- Zamiast mieszanki mąk bezglutenowych dodaj 300 g mąki pszennej tortowej
- Polecam część mąki pszennej zastąpić skrobią ziemniaczaną (max. 100 g)
- Jeśli ciasto będzie się lepić dosyp więcej mąki pszennej (max. 30-50 g)
Przygotowanie:
- Sypkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj (w razie potrzeby cukier i skrobię przesiej przez sito)
- Do miski zetrzyj na tarce o grubych oczkach zimne masło (w trakcie obtaczaj je w sypkich składnikach żeby się nie kleiło)
- Starte masło rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania kruszonki
- Dodaj jajko i żółtko, wyrób szybko na gładkie ciasto
* Uwaga! Ciasto będzie się lepić, więc ogranicz wyrabianie do minimum żeby go dodatkowo nie ogrzewać.
- Podziel ciasto na dwie połowy, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 60 min
- Śliwki wypestkuj i podziel na małe kawałki
- Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną połowę zmrożonego ciasta
- Wyrównaj i lekko ugnieć ciasto, ponakłuwaj widelcem
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 min do złotego koloru
- Na podpieczony spód wyłóż śliwki i zetrzyj na nie drugą połowę zmrożonego ciasta
- Piecz 40 min w 180°C
- Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem
- Możesz podawać jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów