Ciasto kruche ze śliwkami

Przepis na przepyszne jesienne ciasto z dużą ilością śliwek. U mnie w wersji bezglutenowej i smakowało nieziemsko. Ciasto jest bardzo kruche, wręcz rozpływa się w ustach! Najlepsze jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów..

Czas przygotowania: 35 min

Czas chłodzenia: 60 min

Czas pieczenia: 40 + 20 min

YouTube player

 

Składniki: (na foremkę 24×24 cm)

  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 70-100 g mieszanki bezglutenowej (użyłam kukurydzianej)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko M
  • 1 żółtko M
  • 1 kg śliwek

Składniki na ciasto w wersji tradycyjnej z glutenem:

  • Zamiast mieszanki mąk bezglutenowych dodaj 300 g mąki pszennej tortowej
  • Polecam część mąki pszennej zastąpić skrobią ziemniaczaną (max. 100 g)
  • Jeśli ciasto będzie się lepić dosyp więcej mąki pszennej (max. 30-50 g)

Przygotowanie:

  • Sypkie składniki wsyp do miski i dokładnie wymieszaj (w razie potrzeby cukier i skrobię przesiej przez sito)
  • Do miski zetrzyj na tarce o grubych oczkach zimne masło (w trakcie obtaczaj je w sypkich składnikach żeby się nie kleiło)
  • Starte masło rozetrzyj z sypkimi składnikami do powstania kruszonki
  • Dodaj jajko i żółtko, wyrób szybko na gładkie ciasto

* Uwaga! Ciasto będzie się lepić, więc ogranicz wyrabianie do minimum żeby go dodatkowo nie ogrzewać.

  • Podziel ciasto na dwie połowy, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika na 60 min
  • Śliwki wypestkuj i podziel na małe kawałki
  • Na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzyj na tarce o grubych oczkach jedną połowę zmrożonego ciasta
  • Wyrównaj i lekko ugnieć ciasto, ponakłuwaj widelcem
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 20 min do złotego koloru
  • Na podpieczony spód wyłóż śliwki i zetrzyj na nie drugą połowę zmrożonego ciasta
  • Piecz 40 min w 180°C
  • Po przestudzeniu posyp cukrem pudrem
  • Możesz podawać jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów

ciasto bezglutenowe ze śliwkami m

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments