Jesień za pasem więc czas na wypieki ze śliwkami. Przepis na klasyczną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką jest u mnie nie do zastąpienia o tej porze roku. Tym razem zrobiłam ciasto w wersji bezglutenowej i mogę zdecydowanie zarekomendować ten przepis dla wszystkich alergików.
Czas przygotowania: 35 min
Czas oczekiwania: ok. 80 min
Czas pieczenia: 35 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
- 300 g mąki (może być bezglutenowa chlebowa)
- 3 żółtka M
- 1 jajko M
- 160 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży suszonych
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 30 g masła miękkiego lub roztopionego
- szczypta soli
- 500 g śliwek
Kruszonka:
- 50 g masła miękkiego
- 40 g cukru
- 80 g mąki (może być bezglutenowa
Przygotowanie:
Ciasto:
- Do miski przełóż wszystkie składniki za wyjątkiem masła, wyrób na gładką masę przez ok. 10 min
* Polecam użycie robota, szczególnie w przypadku robieniu wypieku bezglutenowego, ciasto będzie się lepić!
* Każda mąka ma inną wilgotność, więc ilość dodanego mleka może się nieznacznie różnić. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub dosyp mąki.
- Następnie dodaj masło i wyrabiaj do połączenia się składników (ok. 5-10 min)
- Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min
- Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, jeśli są duże podziel na ćwiartki
- Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj ze sobą do powstania okruchów ciasta
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (dno)
- Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i wyrównaj
- Śliwki wciskaj w ciasto skórką do dołu
- Całość posyp kruszonką
- Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 20 min
- W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C
- Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 min aż nieco się zrumieni
- Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika