Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Jesień za pasem więc czas na wypieki ze śliwkami. Przepis na klasyczną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką jest u mnie nie do zastąpienia o tej porze roku. Tym razem zrobiłam ciasto w wersji bezglutenowej i mogę zdecydowanie zarekomendować ten przepis dla wszystkich alergików.

Czas przygotowania: 35 min

Czas oczekiwania: ok. 80 min

Czas pieczenia: 35 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

  • 300 g mąki (może być bezglutenowa chlebowa)
  • 3 żółtka M
  • 1 jajko M
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży suszonych
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 30 g masła miękkiego lub roztopionego
  • szczypta soli
  • 500 g śliwek

Kruszonka:

  • 50 g masła miękkiego
  • 40 g cukru
  • 80 g mąki (może być bezglutenowa

Przygotowanie:

Ciasto:

  • Do miski przełóż wszystkie składniki za wyjątkiem masła, wyrób na gładką masę przez ok. 10 min

* Polecam użycie robota, szczególnie w przypadku robieniu wypieku bezglutenowego, ciasto będzie się lepić!

* Każda mąka ma inną wilgotność, więc ilość dodanego mleka może się nieznacznie różnić. W razie potrzeby dodaj więcej mleka lub dosyp mąki.

  • Następnie dodaj masło i wyrabiaj do połączenia się składników (ok. 5-10 min)
  • Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 min
  • Śliwki umyj, osusz, usuń pestki, jeśli są duże podziel na ćwiartki
  • Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzyj ze sobą do powstania okruchów ciasta
  • Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (dno)
  • Wyrośnięte ciasto przełóż do formy i wyrównaj
  • Śliwki wciskaj w ciasto skórką do dołu
  • Całość posyp kruszonką
  • Przykryj ściereczką i odstaw do napuszenia na ok. 20 min
  • W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C
  • Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 min aż nieco się zrumieni
  • Po upieczeniu od razu wyjmij z piekarnika

ciasto drożdżowe ze śliwkami mikser

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments