Przepis na doskonałe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest niezwykle puszyste i miękkie, do tego kontrast z lekko kwaśnymi śliwkami i chrupiącą słodką kruszonką. Przepyszne!
Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: ok. 90 min
Czas pieczenia: 15-17 min
Składniki: (na 8 drożdżówek)
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki tortowej (niecałe 2 szklanki)
- 130-150 ml ciepłego mleka (więcej niż pół szklanki)
- 7 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g cukru (3,5 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 30 g miękkiego masła (ok. 1 łyżka)
- 1 łyżka oleju
Śliwki:
- ok. 500 g śliwek
- opcjonalnie ok. 1 łyżka cukru w zależności od kwaśności śliwek
Kruszonka:
- 45 g mąki
- 30 g miękkiego masła
- 30 g cukru
Dodatkowo:
- 1 małe jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
- Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj
* Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn
- Dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko
- Wymieszaj najpierw łyżką a potem wyrób gładkie ciasto (ok. 10 min)
- Dodaj miękkie masło i olej i ponownie wyrób aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni
- Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min (do podwojenia objętości)
- Ciasto przełóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez chwilę
* Jeśli ciasto za bardzo się lepi, możesz je podsypać niewielką ilością mąki.
- Podziel na osiem części, każda o wadze ok. 70 g
- Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż w dużych odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
- Przykryj folią spożywczą i odstaw do napuszenia na ok. 30 min
- W tym czasie przygotuj śliwki: umyj je, przekrój na pół i usuń pestki
- Przygotuj również kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta
- Po napuszeniu usuń z drożdżówek ostrożnie folię
- Przygotuj szklankę której dno posmarowane jest olejem
- W każdej bułeczce na środku zrób wgłębienie za pomocą szklanki
* Dociśnij zdecydowanym ruchem prawie do samej blaszki, a następnie ostrożnie usuń szklankę.
- Do wgłębienia włóż połówki śliwek
* Ich ilość będzie zależała od wielkości śliwek, włóż tyle ile się zmieści.
- Następnie posyp śliwki kruszonką
- Jajko roztrzep widelcem i posmaruj brzegi drożdżówek za pomocą pędzelka
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-17 min (grzałka góra-dół)