Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Przepis na doskonałe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest niezwykle puszyste i miękkie, do tego kontrast z lekko kwaśnymi śliwkami i chrupiącą słodką kruszonką. Przepyszne!

Czas przygotowania: 40 min

Czas oczekiwania: ok. 90 min

Czas pieczenia: 15-17 min

 

Składniki: (na 8 drożdżówek)

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki tortowej (niecałe 2 szklanki)
  • 130-150 ml ciepłego mleka (więcej niż pół szklanki)
  • 7 g drożdży suszonych lub 20 g świeżych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru (3,5 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 30 g miękkiego masła (ok. 1 łyżka)
  • 1 łyżka oleju

Śliwki:

  • ok. 500 g śliwek
  • opcjonalnie ok. 1 łyżka cukru w zależności od kwaśności śliwek

Kruszonka:

  • 45 g mąki
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 małe jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Sypkie składniki wsyp do miski i wymieszaj

* Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn

  • Dodaj jajko, żółtko i ciepłe mleko
  • Wymieszaj najpierw łyżką a potem wyrób gładkie ciasto (ok. 10 min)
  • Dodaj miękkie masło i olej i ponownie wyrób aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni
  • Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 min (do podwojenia objętości)
  • Ciasto przełóż na stolnicę lub blat i wyrabiaj przez chwilę

* Jeśli ciasto za bardzo się lepi, możesz je podsypać niewielką ilością mąki.

  • Podziel na osiem części, każda o wadze ok. 70 g
  • Uformuj okrągłe bułeczki i ułóż w dużych odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
  • Przykryj folią spożywczą i odstaw do napuszenia na ok. 30 min
  • W tym czasie przygotuj śliwki: umyj je, przekrój na pół i usuń pestki
  • Przygotuj również kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta
  • Po napuszeniu usuń z drożdżówek ostrożnie folię
  • Przygotuj szklankę której dno posmarowane jest olejem
  • W każdej bułeczce na środku zrób wgłębienie za pomocą szklanki

* Dociśnij zdecydowanym ruchem prawie do samej blaszki, a następnie ostrożnie usuń szklankę.

  • Do wgłębienia włóż połówki śliwek

* Ich ilość będzie zależała od wielkości śliwek, włóż tyle ile się zmieści.

  • Następnie posyp śliwki kruszonką
  • Jajko roztrzep widelcem i posmaruj brzegi drożdżówek za pomocą pędzelka
  • Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-17 min (grzałka góra-dół)

drożdżówki śliwki mikser

blog 2 drożdżówki ze śliwkami

3 komentarze do “Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką”

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here