Proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką, puszyste i maślane, a do tego wilgotne w środku i chrupiące na wierzchu. Pycha!

Zapraszam na filmik:

YouTube player

 

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g śliwek
  • kruszonka

Wykonanie:

Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, ok. 5 min. Następnie dodaj po kolei jajka, po dodaniu każdego miksuj masę 2 min.

Uwaga: w tym momencie masa może się zważyć, nie przejmuj się tym, nie wpłynie to na efekt końcowy:)

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do reszty składników, miksuj tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm. Na wierzch wyłóż wypestkowane i pokrojone w połówki lub ćwiartki śliwki. Całość posyp kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziesz w tym wpisie:

Łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką na maślance

Piecz przez ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments