Klasyczne ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką, puszyste i maślane, a do tego wilgotne w środku i chrupiące na wierzchu. Pycha!
Zapraszam na filmik:
Składniki:
- 100 g miękkiego masła
- 75 g cukru pudru
- 2 jajka
- 125 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g śliwek
- kruszonka
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę, ok. 5 min. Następnie dodaj po kolei jajka, po dodaniu każdego miksuj masę 2 min.
Uwaga: w tym momencie masa może się zważyć, nie przejmuj się tym, nie wpłynie to na efekt końcowy:)
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do reszty składników, miksuj tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 18 cm. Na wierzch wyłóż wypestkowane i pokrojone w połówki lub ćwiartki śliwki. Całość posyp kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziesz w tym wpisie:
Piecz przez ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!