Drożdżówki z serem

Przepis na cudowne drożdżówki zwijane z serem. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowuje świeżość. Polecam, idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy.

Łączny czas przygotowania: ok. 2,5 godz.

YouTube player

 

Składniki: (na ok. 15 mniejszych drożdżówek)

Ciasto drożdżowe:

  • 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 40 g cukru (3-4 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 g masła miękkiego lub roztopionego

Masa serowa:

  • 250 g twarogu
  • 25 g cukru (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka masła roztopionego

Glazura:

  • 1 białko
  • 1 łyżka mleka

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 2-3 łyżki gorącej wody

* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

  • Sypkie składniki połącz w misce
  • Dodaj jajko, żółtko oraz ciepłe mleko i wyrób gładkie ciasto (ok. 15 min)
  • Pod koniec wyrabiania dodaj masło i ponownie wyrób do połączenia (ok. 5-10 min)
  • Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj miskę mokrą ściereczką
  • Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (60-90 min)

Masa serowa:

  • Twaróg rozdrobnij za pomocą blendera
  • Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia

Drożdżówki z serem:

  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną lekko mąką
  • Wyrabiaj ciasto przez kilka minut a następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm
  • Na cieście rozprowadź równą warstwę masy serowej
  • Zwiń w ciasny rulon

* Jeśli zwiniesz ciasto zaczynając od dłuższego boku, drożdżówki wyjdą nieco mniejsze. Jeśli zaczniesz od boku krótszego, będą większe.

  • Rulon pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm
  • Gotowe ślimaczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

* Zostaw dosyć duże odstępy, drożdżówki powinny urosnąć jeszcze dwukrotnie.

  • Przykryj drożdżówki mokrą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min
  • Na glazurę wymieszaj białko z mlekiem i posmaruj wyrośnięte drożdżówki
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 17 min (grzałka góra-dół)
  • Po wystudzeniu posmaruj lukrem

drożdżówki z serem przepis

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments