Przepis na cudowne drożdżówki zwijane z serem. Ciasto drożdżowe jest bardzo puszyste, mięciutkie i długo zachowuje świeżość. Polecam, idealne na słodkie śniadanie lub przekąskę do szkoły czy pracy.
Łączny czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Składniki: (na ok. 15 mniejszych drożdżówek)
Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
- 40 g cukru (3-4 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 7 g drożdży suszonych
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 ml ciepłego mleka
- 50 g masła miękkiego lub roztopionego
Masa serowa:
- 250 g twarogu
- 25 g cukru (2 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła roztopionego
Glazura:
- 1 białko
- 1 łyżka mleka
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. 2-3 łyżki gorącej wody
* Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
- Sypkie składniki połącz w misce
- Dodaj jajko, żółtko oraz ciepłe mleko i wyrób gładkie ciasto (ok. 15 min)
- Pod koniec wyrabiania dodaj masło i ponownie wyrób do połączenia (ok. 5-10 min)
- Gotowe ciasto uformuj w kulę i przykryj miskę mokrą ściereczką
- Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (60-90 min)
Masa serowa:
- Twaróg rozdrobnij za pomocą blendera
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia
Drożdżówki z serem:
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę oprószoną lekko mąką
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut a następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm
- Na cieście rozprowadź równą warstwę masy serowej
- Zwiń w ciasny rulon
* Jeśli zwiniesz ciasto zaczynając od dłuższego boku, drożdżówki wyjdą nieco mniejsze. Jeśli zaczniesz od boku krótszego, będą większe.
- Rulon pokrój na plastry o grubości ok. 1,5 cm
- Gotowe ślimaczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
* Zostaw dosyć duże odstępy, drożdżówki powinny urosnąć jeszcze dwukrotnie.
- Przykryj drożdżówki mokrą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min
- Na glazurę wymieszaj białko z mlekiem i posmaruj wyrośnięte drożdżówki
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 17 min (grzałka góra-dół)
- Po wystudzeniu posmaruj lukrem