Drożdżówki zwijane z makiem – lepsze niż z cukierni

Dziś przepis na pyszne drożdżówki zwijane z masą makową wykonane z mojego przepisu na idealne ciasto drożdżowe. Są niesamowicie miękkie, puszyste i lekkie jak piórko. To chyba najlepsze drożdżówki jakie jadłam w życiu, a ich wykonanie nie jest wcale trudne ani bardzo pracochłonne. Masę makową możecie zastąpić innym wybranym przez siebie dodatkiem, na przykład serem, dżemem czy nutellą.

Czas przygotowania: ok. 60 min

Czas oczekiwania: ok. 60 min

Czas pieczenia: 13 min (jedna partia)

YouTube player

 

Składniki: (na 20 szt. średnich drożdżówek)

Masa makowa:

  • 100 g suchego maku mielonego
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru

* Możesz użyć gotowej masy makowej (ok. 400 g).

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki  (2 i 1/2 szklanki)
  • 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C) (3/4 szklanki)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru / 4 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g roztopionego masła (ok. 3 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem

Lukier:

  • 90 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Masa makowa cz. I:

  • W garnku umieść wszystkie składniki oprócz jajka i cukru pudru. Gotuj na małym ogniu aż mleko odparuje (ok. 5 min).
  • Odstaw do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe:

  • Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do dużego kubka lub miseczki (pamiętaj że zaczyn kilkukrotnie urośnie więc naczynie musi być odpowiednio duże).
  • Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru (odebraną z cukru przygotowanego do robienia drożdżówek), następnie dodaj 2 łyżki mąki i ok. 5 łyżek ciepłego mleka, tak aby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (mąka i mleko również odebrane ze składników na ciasto).
  • Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min aż zaczyn znacznie urośnie (ok. trzykrotnie).
  • W tym czasie żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min aż masa będzie gęsta i jasna.
  • Do miski wsyp pozostałą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wyrośnięty zaczyn, żółtka z cukrem oraz resztę ciepłego mleka i miksuj do momentu aż wszystko się dobrze połączy, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (ok. 5-10 min).

* Użyj miksera z hakami do ciasta drożdżowego, jeśli takiego nie masz, wymieszaj początkowo wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie aż ciasto przestanie się kleić do miski i do rąk.

  • Następnie wlej przestudzone, roztopione masło oraz olej i ponownie wyrób aż wszystko się dobrze połączy (ok. 5-10 min).
  • Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą a następnie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min (ciasto musi kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość, jeśli po 40 min nie urosło, zostaw je na dłużej).

Masa makowa cz. II:

  • Pod koniec rośnięcia ciasta dokończ przygotowywanie masy makowej: żółtko utrzyj z cukrem pudrem przez kilka minut, dodaj przestudzony mak i dokładnie wymieszaj.
  • Białko ubij mikserem na sztywno, dodaj do masy makowej.

Drożdżówki:

* Przygotuj stolnicę lub blat do wałkowania ciasta, wałek, odrobinę mąki do podsypywania oraz blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Wyrośnięte ciasto uderz pięścią żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Wyłóż na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut.
  • Podziel ciasto na dwie równe części, jedną włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw na później.

* Z tego przepisu wychodzą drożdżówki średniej wielkości, jeśli chcesz zrobić duże drożdżówki nie dziel ciasta na dwie części. Większe drożdżówki będą się dłużej piec.

  • Stolnicę lub blat posyp niewielką ilością mąki (im mniej tym lepiej).
  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm tworząc prostokąt z którego jeden bok jest dłuższy.
  • Na ciasto wyłóż połowę masy makowej i rozprowadź równomiernie, zostawiając nieco odstępu od brzegów ciasta.
  • Dłuższy bok ciasta złóż do środka, a następnie przykryj go drugim bokiem ciasta.
  • Złożone w ten sposób ciasto pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm.
  • Każdy z takich pasków skręć dwukrotnie tworząc coś na kształt spiralki.
  • Gotowe drożdżówki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

* Zobacz na filmie jak wykonać drożdżówki.

  • Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
  • W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół) i przygotuj drożdżówki z drugiej części ciasta.
  • Drożdżówki piecz przez ok. 13 min na środkowej półce do zrumienienia.

Lukier:

  • Cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania gęstej konsystencji.
  • Polej przestygnięte drożdżówki.

Idealne ciasto drożdżowe

drożdżówki zwijane

22 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments