Drożdżówki z nutellą

Pyszne zakręcone drożdżówki nadziane nutellą. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niesamowicie puszyste i bardzo smaczne. Jako nadzienie można wykorzystać coś innego, na przykład powidła lub masę serową.

Czas przygotowania: 40 min

Czas oczekiwania: 105 min

Czas pieczenia: 8-10 min

 

Składniki: (na 6 średnich drożdżówek)

  • 150 g mąki (1 szklanka)
  • 1 żółtko
  • 100 ml mleka (niecałe 1/2 szklanki)
  • 10 g drożdży świeżych
  • 20 g cukru (1,5 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 15 g miękkiego masła (czubata łyżeczka)
  • 1 łyżeczka oleju
  • kilka łyżek nutelli

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp mąkę, w środku zrób dołek do którego wkrusz drożdże, posyp łyżką cukru, zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka i przysyp całość lekko mąką
  • Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 min aż drożdże zaczną pracować
  • Po tym czasie dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz nutelli) i wyrób gładkie ciasto (ok. 7-10 min)
  • Wyrobione ciasto uformuj w kształt kuli, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 60 min
  • Po tym czasie ciasto przełóż na blat i wyrób przez kilka minut
  • Rozwałkuj na cienki kwadrat o boku ok. 20 cm
  • Posmaruj cienką warstwą nutelli lub innego nadzienia
  • Złóż ciasto na pół i pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm
  • Każdy pasek przetnij nożem na pół, zostawiając ok 1 cm łączenia
  • Powstałe w ten sposób dwa paseczki, skręć ze sobą, a następnie całość uformuj w wianuszek, sklejając końce ze sobą
  • Gotowe drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min
  • Przed pieczeniem drożdżówki posmaruj roztrzepanym białkiem
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 8-10 min

drożdżówki z nadzieniem

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.