Pyszne zakręcone drożdżówki nadziane nutellą. Ciasto drożdżowe z tego przepisu jest niesamowicie puszyste i bardzo smaczne. Jako nadzienie można wykorzystać coś innego, na przykład powidła lub masę serową.
Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 105 min
Czas pieczenia: 8-10 min
Składniki: (na 6 średnich drożdżówek)
- 150 g mąki (1 szklanka)
- 1 żółtko
- 100 ml mleka (niecałe 1/2 szklanki)
- 10 g drożdży świeżych
- 20 g cukru (1,5 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 15 g miękkiego masła (czubata łyżeczka)
- 1 łyżeczka oleju
- kilka łyżek nutelli
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, w środku zrób dołek do którego wkrusz drożdże, posyp łyżką cukru, zalej ok. 3 łyżkami ciepłego mleka i przysyp całość lekko mąką
- Miskę przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15 min aż drożdże zaczną pracować
- Po tym czasie dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz nutelli) i wyrób gładkie ciasto (ok. 7-10 min)
- Wyrobione ciasto uformuj w kształt kuli, włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 60 min
- Po tym czasie ciasto przełóż na blat i wyrób przez kilka minut
- Rozwałkuj na cienki kwadrat o boku ok. 20 cm
- Posmaruj cienką warstwą nutelli lub innego nadzienia
- Złóż ciasto na pół i pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm
- Każdy pasek przetnij nożem na pół, zostawiając ok 1 cm łączenia
- Powstałe w ten sposób dwa paseczki, skręć ze sobą, a następnie całość uformuj w wianuszek, sklejając końce ze sobą
- Gotowe drożdżówki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min
- Przed pieczeniem drożdżówki posmaruj roztrzepanym białkiem
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 8-10 min