Ciasto drożdżowe i truskawki, połączenie moich dwóch ulubionych składników. Do tego jeszcze słodka chrupiąca kruszonka i deser idealny gotowy!
Czas przygotowania: 40 min
Czas oczekiwania: 90-120 min
Czas pieczenia: 15-18 min
Składniki: (na 8 sztuk)
- 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
- 130 ml ciepłego mleka
- 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła
- 400 g truskawek
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 30 g roztopionego masła
- 30 g cukru
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 łyżeczka mleka
Przygotowanie:
- Do misy przełóż suche składniki, jajka i mleko, wyrób na gładkie ciasto
- Kiedy ciasto zacznie odchodzić od boków misy, dodaj roztopione masło i ponownie wyrób
- Wyrobione ciasto przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1,5 godz.)
- Następnie ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut
- Podziel na 8 części każda o wadze ok. 70 g
- Uformuj okrągłe bułeczki i odłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Przykryj bułeczki folią spożywczą i odstaw do napuszenia (ok. 30 min)
- Kruszonka: wszystkie składniki połącz w misce do uzyskania okruchów ciasta
- Truskawki wyszypułkuj i podziel na połówki
- Przygotuj szklankę której dno ma średnicę ok. 6 cm i trochę oleju
- Dno szklanki posmaruj dokładnie olejem i rób w bułeczkach wgłębienie
* Rób to za pomocą zdecydowanego ruchu sięgając prawie do dna bułeczki
- Do wgłębienia nakładaj truskawki
* Nie obawiaj się użycia dużej ilości truskawek, drożdżówki dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze.
- Boki drożdżówek posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem
- Wierzch posyp dużą ilością kruszonki
- Piecz 15-18 min w piekarniku nagrzanym do 180°C