Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe i truskawki, połączenie moich dwóch ulubionych składników. Do tego jeszcze słodka chrupiąca kruszonka i deser idealny gotowy!

Czas przygotowania: 40 min

Czas oczekiwania: 90-120 min

Czas pieczenia: 15-18 min

YouTube player

 

Składniki: (na 8 sztuk)

  • 300 g mąki (niecałe 2 szklanki)
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży suszonych (lub 20 g świeżych)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła
  • 400 g truskawek

Kruszonka:

  • 50 g mąki
  • 30 g roztopionego masła
  • 30 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 łyżeczka mleka

Przygotowanie:

  • Do misy przełóż suche składniki, jajka i mleko, wyrób na gładkie ciasto
  • Kiedy ciasto zacznie odchodzić od boków misy, dodaj roztopione masło i ponownie wyrób
  • Wyrobione ciasto przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1-1,5 godz.)
  • Następnie ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut
  • Podziel na 8 części każda o wadze ok. 70 g
  • Uformuj okrągłe bułeczki i odłóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Przykryj bułeczki folią spożywczą i odstaw do napuszenia (ok. 30 min)
  • Kruszonka: wszystkie składniki połącz w misce do uzyskania okruchów ciasta
  • Truskawki wyszypułkuj i podziel na połówki
  • Przygotuj szklankę której dno ma średnicę ok. 6 cm i trochę oleju
  • Dno szklanki posmaruj dokładnie olejem i rób w bułeczkach wgłębienie

* Rób to za pomocą zdecydowanego ruchu sięgając prawie do dna bułeczki

  • Do wgłębienia nakładaj truskawki

* Nie obawiaj się użycia dużej ilości truskawek, drożdżówki dzięki temu będą jeszcze smaczniejsze.

  • Boki drożdżówek posmaruj białkiem roztrzepanym z mlekiem
  • Wierzch posyp dużą ilością kruszonki
  • Piecz 15-18 min w piekarniku nagrzanym do 180°C

drozdzowki z truskawkami i kruszonką

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments