Przepis na pyszne ciasto z truskawkami idealne na przywitanie sezonu na ten pyszny owoc. Chrupiąca cytrynowa kruszonka to fajne przełamanie miękkiego i puszystego ciasta.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 40-50 min
SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)
Ciasto
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka M
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g truskawek
* Jajka powinny mieć temp. pokojową.
Kruszonka
- 50 g miękkiego masła
- 100 g mąki
- 50 g cukru kryształu
- skórka otarta z jednej cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Truskawki umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
- Miękkie masło utrzyj z cukrami i solą na jasną masę (5 min).
- Dodaj po kolei jajka, miksując do uzyskania puszystej masy.
- Dodaj śmietanę, krótko zmiksuj.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej w dwóch turach. Zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników.
- Gotowe ciasto przełóż na blaszkę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta rozłóż równomiernie kawałki truskawek.
Kruszonka
- Wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta.
- Posyp równomiernie truskawki.
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40-50 min. Piecz do suchego patyczka i do zrumienienia kruszonki.
Ciasto z truskawkami i kruszonką to pyszny deser składający się z trzech warstw. Spód to najczęściej kruche lub maślane ciasto stanowiące bazę. Na nim układa się świeże truskawki, czasem z dodatkiem cukru lub galaretki, aby je lekko związać.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta z truskawkami?
Wierzch ciasta pokryty jest sypką mieszanką mąki, cukru, masła i czasem orzechów lub migdałów, która podczas pieczenia twardnieje i chrupieje, tworząc apetyczną kruszonkę kontrastującą z miękkimi truskawkami. Ciasto z kruszonką i truskawkami będzie się wspaniale prezentować na stole.
Placek z truskawkami to chyba jeden z najbardziej wyczekiwanych po zimie wypieków. Można zrobić go na bazie ciasta maślanego, kruchego czy drożdżowego. Świetnie sprawdzi się też delikatny biszkopt z masą i galaretką.