Ciasto z truskawkami i cytrynową kruszonką

Przepis na pyszne ciasto z truskawkami idealne na przywitanie sezonu na ten pyszny owoc. Chrupiąca cytrynowa kruszonka to fajne przełamanie miękkiego i puszystego ciasta.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 40-50 min

SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm)

Ciasto

  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru drobnego (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek

* Jajka powinny mieć temp. pokojową.

Kruszonka

  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru kryształu
  • skórka otarta z jednej cytryny

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

  1. Truskawki umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrami i solą na jasną masę (5 min).
  3. Dodaj po kolei jajka, miksując do uzyskania puszystej masy.
  4. Dodaj śmietanę, krótko zmiksuj.
  5. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej w dwóch turach. Zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników.
  6. Gotowe ciasto przełóż na blaszkę, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
  7. Na wierzchu ciasta rozłóż równomiernie kawałki truskawek.

Kruszonka

  1. Wszystkie składniki rozetrzyj do uzyskania okruchów ciasta.
  2. Posyp równomiernie truskawki.
  3. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 40-50 min. Piecz do suchego patyczka i do zrumienienia kruszonki.

ciasto z truskawkami i cytrynową kruszonką mikser

Ciasto z truskawkami i kruszonką to pyszny deser składający się z trzech warstw. Spód to najczęściej kruche lub maślane ciasto stanowiące bazę. Na nim układa się świeże truskawki, czasem z dodatkiem cukru lub galaretki, aby je lekko związać.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta z truskawkami?

Wierzch ciasta pokryty jest sypką mieszanką mąki, cukru, masła i czasem orzechów lub migdałów, która podczas pieczenia twardnieje i chrupieje, tworząc apetyczną kruszonkę kontrastującą z miękkimi truskawkami. Ciasto z kruszonką i truskawkami będzie się wspaniale prezentować na stole.

Placek z truskawkami to chyba jeden z najbardziej wyczekiwanych po zimie wypieków. Można zrobić go na bazie ciasta maślanego, kruchego czy drożdżowego. Świetnie sprawdzi się też delikatny biszkopt z masą i galaretką.

4 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments