Paluchy wiedźmy

Przepis idealny na Halloween. Paluchy wiedźmy bywają trochę przerażające, bo czasem do złudzenia przypominają zaniedbane paluchy wstrętnej wiedźmy. Ale taki już urok przepisów na Halloween: ma być strasznie, ale jednocześnie pysznie! Poniżej znajdziecie także przepis w wersji bezglutenowej.

Czas przygotowania: 40 min

Czas chłodzenia: 60 min

Czas pieczenia: 10-15 min

YouTube player

 

Składniki: (na ok. dwie blaszki ciasteczek)

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 70 g migdałów blanszowanych
  • odrobina czerwonego dżemu np. truskawkowego

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj mąkę i cukier puder
  • Następnie z mąką posiekaj zimne masło
  • Do powstałej kruszonki dodaj jajko roztrzepane ze szczyptą soli
  • Wyrób szybko gładkie ciasto

* Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodaj niewielką ilość mąki (ok. 1 łyżeczkę).

  • Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 min
  • Po tym czasie odrywaj z ciasta małe kawałki ciasta i roluj do uzyskania wałeczka (w razie potrzeby podsyp ciasto niewielką ilością mąki)
  • Wałeczek powinien mieć średnice mniej więcej taką jak palec wskazujący
  • Następnie wałeczek podziel na kawałki o długości mniej więcej palca wskazującego
  • Z jednej strony wałeczka wciśnij migdał tak żeby całość przypominała palec zakończony paznokciem
  • Nożem zrób dosyć płytkie nacięcia przypominające zgięcia w palcach
  • Dwie kreseczki zrób w odległości ok. 2/5 ciasteczka a trzy kreseczki w odległości 4/5
  • Ułóż gotowe ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
  • Piecz w temp. 200°C przez 10-15 min do zrumienienia

* Przed pieczeniem możesz schłodzić gotowe ciasteczka w lodówce, wtedy zachowają idealny kształt.

  • Po ostudzeniu posmaruj lekko dżemem krawędź między paznokciem a palcem, co ma przypominać zakrwawione palce

paluchy wiedźmy na halloween

Paluchy wiedźmy bezglutenowe

Składniki: (na ok. dwie blaszki ciasteczek)

  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g mieszanki bezglutenowej (użyłam kukurydzianej)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 70 g migdałów blanszowanych
  • odrobina czerwonego dżemu np. truskawkowego

Przygotowanie:

  • Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak powyższe z mąki pszennej
  • Bezglutenowe ciasto kruche lepi się nieco bardziej od tradycyjnego, więc trzeba je trochę bardziej podsypywać mąką (nie za dużo, bo ciasteczka wyjdą twarde!)

paluchy wiedźmy bezglutenowe

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments