Paluchy wiedźmy

Przepis idealny na Halloween. Paluchy wiedźmy bywają trochę przerażające, bo czasem do złudzenia przypominają zaniedbane paluchy wstrętnej wiedźmy. Ale taki już urok przepisów na Halloween: ma być strasznie, ale jednocześnie pysznie! Poniżej znajdziecie także przepis w wersji bezglutenowej.

Czas przygotowania: 40 min

Czas chłodzenia: 60 min

Czas pieczenia: 10-15 min

 

Składniki: (na ok. dwie blaszki ciasteczek)

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 70 g migdałów blanszowanych
  • odrobina czerwonego dżemu np. truskawkowego

Przygotowanie:

  • W misce wymieszaj mąkę i cukier puder
  • Następnie z mąką posiekaj zimne masło
  • Do powstałej kruszonki dodaj jajko roztrzepane ze szczyptą soli
  • Wyrób szybko gładkie ciasto

* Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodaj niewielką ilość mąki (ok. 1 łyżeczkę).

  • Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 min
  • Po tym czasie odrywaj z ciasta małe kawałki ciasta i roluj do uzyskania wałeczka (w razie potrzeby podsyp ciasto niewielką ilością mąki)
  • Wałeczek powinien mieć średnice mniej więcej taką jak palec wskazujący
  • Następnie wałeczek podziel na kawałki o długości mniej więcej palca wskazującego
  • Z jednej strony wałeczka wciśnij migdał tak żeby całość przypominała palec zakończony paznokciem
  • Nożem zrób dosyć płytkie nacięcia przypominające zgięcia w palcach
  • Dwie kreseczki zrób w odległości ok. 2/5 ciasteczka a trzy kreseczki w odległości 4/5
  • Ułóż gotowe ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
  • Piecz w temp. 200°C przez 10-15 min do zrumienienia

* Przed pieczeniem możesz schłodzić gotowe ciasteczka w lodówce, wtedy zachowają idealny kształt.

  • Po ostudzeniu posmaruj lekko dżemem krawędź między paznokciem a palcem, co ma przypominać zakrwawione palce

paluchy wiedźmy na halloween

Paluchy wiedźmy bezglutenowe

Składniki: (na ok. dwie blaszki ciasteczek)

  • 100 g mąki migdałowej
  • 100 g zmielonych płatków owsianych
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g mieszanki bezglutenowej (użyłam kukurydzianej)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli
  • ew. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 70 g migdałów blanszowanych
  • odrobina czerwonego dżemu np. truskawkowego

Przygotowanie:

  • Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak powyższe z mąki pszennej
  • Bezglutenowe ciasto kruche lepi się nieco bardziej od tradycyjnego, więc trzeba je trochę bardziej podsypywać mąką (nie za dużo, bo ciasteczka wyjdą twarde!)

paluchy wiedźmy bezglutenowe

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here