Przepis idealny na Halloween. Paluchy wiedźmy bywają trochę przerażające, bo czasem do złudzenia przypominają zaniedbane paluchy wstrętnej wiedźmy. Ale taki już urok przepisów na Halloween: ma być strasznie, ale jednocześnie pysznie! Poniżej znajdziecie także przepis w wersji bezglutenowej.
Czas przygotowania: 40 min
Czas chłodzenia: 60 min
Czas pieczenia: 10-15 min
Składniki: (na ok. dwie blaszki ciasteczek)
- 300 g mąki tortowej
- 200 g masła zimnego
- 100 g cukru pudru
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- ew. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok. 70 g migdałów blanszowanych
- odrobina czerwonego dżemu np. truskawkowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę i cukier puder
- Następnie z mąką posiekaj zimne masło
- Do powstałej kruszonki dodaj jajko roztrzepane ze szczyptą soli
- Wyrób szybko gładkie ciasto
* Jeśli ciasto za bardzo się lepi dodaj niewielką ilość mąki (ok. 1 łyżeczkę).
- Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 60 min
- Po tym czasie odrywaj z ciasta małe kawałki ciasta i roluj do uzyskania wałeczka (w razie potrzeby podsyp ciasto niewielką ilością mąki)
- Wałeczek powinien mieć średnice mniej więcej taką jak palec wskazujący
- Następnie wałeczek podziel na kawałki o długości mniej więcej palca wskazującego
- Z jednej strony wałeczka wciśnij migdał tak żeby całość przypominała palec zakończony paznokciem
- Nożem zrób dosyć płytkie nacięcia przypominające zgięcia w palcach
- Dwie kreseczki zrób w odległości ok. 2/5 ciasteczka a trzy kreseczki w odległości 4/5
- Ułóż gotowe ciasteczka na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
- Piecz w temp. 200°C przez 10-15 min do zrumienienia
* Przed pieczeniem możesz schłodzić gotowe ciasteczka w lodówce, wtedy zachowają idealny kształt.
- Po ostudzeniu posmaruj lekko dżemem krawędź między paznokciem a palcem, co ma przypominać zakrwawione palce
Paluchy wiedźmy bezglutenowe
Składniki: (na ok. dwie blaszki ciasteczek)
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g zmielonych płatków owsianych
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 100 g mieszanki bezglutenowej (użyłam kukurydzianej)
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 małe jajko
- szczypta soli
- ew. 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ok. 70 g migdałów blanszowanych
- odrobina czerwonego dżemu np. truskawkowego
Przygotowanie:
- Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak powyższe z mąki pszennej
- Bezglutenowe ciasto kruche lepi się nieco bardziej od tradycyjnego, więc trzeba je trochę bardziej podsypywać mąką (nie za dużo, bo ciasteczka wyjdą twarde!)