Zapraszam na małe urocze kruche ciasteczka wypełnione dżemem, nutellą czy marmoladą. Przepis i wykonanie są bardzo proste, a ciasteczka wychodzą piękne i idealnie nadają się do kawki.
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia ciasta: 30 min
Czas pieczenia: ok. 20 min

Składniki: (na ok. 33 sztuki czyli jedną blaszkę)
- 300 g mąki (prawie dwie szklanki)
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- kilka łyżek dżemu, marmolady, nutelli lub innego nadzienia ok. 150 g
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- Dodaj zimne masło i rozdrobnij do uzyskania kruszonki
- Dodaj jajko i krótko wyrób jednolite ciasto
- Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min
- Porcjuj ciasto np. za pomocą łyżeczki i formuj w dłoniach lekko spłaszczone kulki
- Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- W każdej kulce zrób dołeczek za pomocą palca
- Piecz w 180°C przez ok. 20 min do lekkiego zrumienienia
- Dżem przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek i skórek, przełóż do worka cukierniczego
- Napełnij wystudzone ciasteczka, tak aby nadzienie pokryło wydrążone wcześniej dziurki
* Dżem lub marmolada zastygną w ciasteczkach nawet w temp. pokojowej i nie będą się bardzo kleić. W przypadku nutelli ciasteczka należy przechowywać w lodówce żeby nadzienie się nie kleiło.