Kruche ciasteczka “oczka” z dżemem lub nutellą

Zapraszam na małe urocze kruche ciasteczka wypełnione dżemem, nutellą czy marmoladą. Przepis i wykonanie są bardzo proste, a ciasteczka wychodzą piękne i idealnie nadają się do kawki.

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia ciasta: 30 min

Czas pieczenia: ok. 20 min

 

Składniki: (na ok. 33 sztuki czyli jedną blaszkę)

  • 300 g mąki (prawie dwie szklanki)
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • kilka łyżek dżemu, marmolady, nutelli lub innego nadzienia ok. 150 g

Przygotowanie:

  • Mąkę wymieszaj w misce z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
  • Dodaj zimne masło i rozdrobnij do uzyskania kruszonki
  • Dodaj jajko i krótko wyrób jednolite ciasto
  • Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 min
  • Porcjuj ciasto np. za pomocą łyżeczki i formuj w dłoniach lekko spłaszczone kulki
  • Odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • W każdej kulce zrób dołeczek za pomocą palca
  • Piecz w 180°C przez ok. 20 min do lekkiego zrumienienia
  • Dżem przetrzyj przez sitko aby pozbyć się pestek i skórek, przełóż do worka cukierniczego
  • Napełnij wystudzone ciasteczka, tak aby nadzienie pokryło wydrążone wcześniej dziurki

* Dżem lub marmolada zastygną w ciasteczkach nawet w temp. pokojowej i nie będą się bardzo kleić. W przypadku nutelli ciasteczka należy przechowywać w lodówce żeby nadzienie się nie kleiło.

oczka mikser

2 komentarze do wpisu „Kruche ciasteczka “oczka” z dżemem lub nutellą”

    • I można przechowywać w lodówce, są zawsze pod ręką jak najdzie ochota na coś słodkiego 🙂

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB.