Bardzo maślane i kruche ciasteczka, które podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są bardzo proste do zrobienia i wymagają niewielkiej ilości składników, zapraszam na film:
Składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 20 g białka (z jajek)
- 150 g mąki
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrami do otrzymania prawie białej masy (ok. 5-7 min). Następnie dodaj białko i miksuj jeszcze kilka minut. Wsyp mąkę i połącz mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką, ja użyłam gwiazdki. Wyciskaj ciasteczka o pożądanych przez siebie kształtach. Piecz ok. 15-20 min w temperaturze 180°C.
Bardzo pyszne ciasteczka polecam są mega i długo mogą stać ❤️❤️❤️
Ależ piękne wyszły Ci te ciasteczka Sylwio 🙂
Ciastka rewelacja
Dziękuję 🙂
Jak dlugo można je przechowywać? W kartoniku, puszce lub sloiku. Czy przez tydzien nic im sie nie stanie?
Myślę że nie 🙂
Ciasteczka są puszczę ale moje się troszkę rozpływają w piekarniku a robię wszystko dokładnie z przepisu. Gdzie robię błąd?
Spróbuj je przed pieczeniem dobrze schłodzić, to powinno pomóc 🙂
Witam Serdecznie,
proszę napisać jakiej mąki używać?, bo mąka, to wiele typów!.
Pozdrawiam Jan
Witam,
do tych ciasteczek najlepiej użyć mąki pszennej tortowej. Pozdrawiam
Ciastka są świetne! Właśnie zrobiłam na święta, ale nie wiem czy wytrzymają haha Pozdrawiam 🙂
Raczej nie wytrzymają, chyba że upiekłaś bardzo dużo 😉 Pozdrawiam
Rewelacyjny przepis. Dzięki.
Proszę 🙂
20g białek,ile to białek jaj?
Powinno być niecałe jedno białko z jednego jaja
Te ciastka są cudowne! Pamiętam, jak byłam mała i jadłam podobne ze sklepu na wagę.. dziś już takich nie ma do kupienia, ale fajnie, że można zrobić w domu i do tego bez chłodzenia ciasta 😀
Tak, są pyszne i w dodatku łatwe do zrobienia 🙂