Kruche ciasteczka maślane

Bardzo maślane i kruche ciasteczka, które podczas pieczenia zachowują swój kształt. Są bardzo proste do zrobienia i wymagają niewielkiej ilości składników, zapraszam na film:

 

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 20 g białka (z jajek)
  • 150 g mąki

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrami do otrzymania prawie białej masy (ok. 5-7 min). Następnie dodaj białko i miksuj jeszcze kilka minut. Wsyp mąkę i połącz mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką, ja użyłam gwiazdki. Wyciskaj ciasteczka o pożądanych przez siebie kształtach. Piecz ok. 15-20 min w temperaturze 180°C.

ciasteczka maślane z kakaem

18 komentarzy do “Kruche ciasteczka maślane”

  1. Ciasteczka są puszczę ale moje się troszkę rozpływają w piekarniku a robię wszystko dokładnie z przepisu. Gdzie robię błąd?

    Odpowiedz
    • Witam,
      do tych ciasteczek najlepiej użyć mąki pszennej tortowej. Pozdrawiam

  2. Te ciastka są cudowne! Pamiętam, jak byłam mała i jadłam podobne ze sklepu na wagę.. dziś już takich nie ma do kupienia, ale fajnie, że można zrobić w domu i do tego bez chłodzenia ciasta 😀

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Maksymalny rozmiar zdjęcia: 4 MB. Drop file here