Zapraszam na bardzo łatwe w przygotowaniu kruche ciasteczka, które bywają nazywane diamentami, ze względu na cukier kryształ na brzegach, który tworzy efekt błyszczących świecidełek.
Zapraszam do obejrzenia wideo:
Składniki:
- 200g miękkiego masła
- 70g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 280g mąki
- jajko
- cukier kryształ
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą i puszystą masę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i uformuj podłużne wałki, które następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 20 min.
Ciasto odwiń z folii i posmaruj z każdej strony roztrzepanym jajkiem, a następnie obsyp obficie cukrem kryształem. Polecam wybranie jak najgrubszego cukru, wtedy efekt diamencików będzie bardziej widoczny. Każdy z wałków pokrój na plasterki o grubości 1-1,5 cm. Piecz ok. 20 min w temp. 180°C, do zrumienienia brzegów.