Kruche ciasteczka diamenty

Zapraszam na bardzo łatwe w przygotowaniu kruche ciasteczka, które bywają nazywane diamentami, ze względu na cukier kryształ na brzegach, który tworzy efekt błyszczących świecidełek.

Zapraszam do obejrzenia wideo:

 

Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 280g mąki
  • jajko
  • cukier kryształ

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na białą i puszystą masę. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż na blat lub stolnicę i uformuj podłużne wałki, które następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na 20 min.

Ciasto odwiń z folii i posmaruj z każdej strony roztrzepanym jajkiem, a następnie obsyp obficie cukrem kryształem. Polecam wybranie jak najgrubszego cukru, wtedy efekt diamencików będzie bardziej widoczny. Każdy z wałków pokrój na plasterki o grubości 1-1,5 cm.

Piecz ok. 20 min w temp. 180°C, do zrumienienia brzegów.

Zobacz więcej

Dodaj komentarz