Sernik na zimno jagodowy – sernik keto bez cukru i mąki

Przepis na ten sernik pojawił się z potrzeby ugoszczenia alergika. Nie ma w nim mąki, a cukier zastąpiłam miodem. Sernik jest pyszny, bardzo kremowy z mocno chrupiącym spodem.

Czas przygotowania: 25 min

Czas pieczenia: 15 min (spód)

Czas chłodzenia: najlepiej cała noc

YouTube player

 

Składniki: (na foremkę 15×20 cm, 9-12 porcji)

Spód:

  • 100 g mąki orzechowej (u mnie z orzechów laskowych)
  • 50 g posiekanych orzechów (u mnie laskowych)
  • 1 łyżka miodu
  • 40 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 300 g serka śmietankowego typu cream cheese
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam cukru waniliowego)

Warstwa jagodowa:

  • 250 g jagód leśnych lub borówek amerykańskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Warstwa jagodowa:

  • Jagody wrzuć na patelnię, dodaj miód i wodę
  • Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu przez ok. 7 min
  • Część jagód rozgnieć za pomocą widelca
  • Skrobię wymieszaj z odrobiną wody i wlej do jagód
  • Mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje
  • Odstaw do całkowitego wystudzenia

Spód:

  • Wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na spód przygotowanej foremki
  • Piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • Odstaw do wystudzenia

Masa serowa:

  • Serek, miód, esencję waniliową i ok. 50 ml śmietanki ubijaj mikserem przez ok. 5 min
  • W osobnym naczyniu ubij pozostałą śmietankę
  • Połącz obie masy za pomocą szpatułki
  • Rozsmaruj masę na zimnym spodzie
  • Na górę rozłóż wystudzone jagody
  • Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc

Moje wskazówki i spostrzeżenia:

  • Ciasto jest bardzo delikatne i na pewno nie nadaje się do postawienia na stół w czasie upałów. Jeśli miałoby spełniać taką funkcję to należy do niego dodać żelatynę.
  • Ciasto nie jest zbyt słodkie, poziom słodyczy należy dostosować wedle upodobania. Miód można też zastąpić innym słodzikiem lub cukrem.

sernik keto mikser

2 komentarzy
najnowsze
najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments