Przepis na ten sernik pojawił się z potrzeby ugoszczenia alergika. Nie ma w nim mąki, a cukier zastąpiłam miodem. Sernik jest pyszny, bardzo kremowy z mocno chrupiącym spodem.
Czas przygotowania: 25 min
Czas pieczenia: 15 min (spód)
Czas chłodzenia: najlepiej cała noc
Składniki: (na foremkę 15×20 cm, 9-12 porcji)
Spód:
- 100 g mąki orzechowej (u mnie z orzechów laskowych)
- 50 g posiekanych orzechów (u mnie laskowych)
- 1 łyżka miodu
- 40 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 300 g serka śmietankowego typu cream cheese
- 200 g śmietanki 30 %
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (użyłam cukru waniliowego)
Warstwa jagodowa:
- 250 g jagód leśnych lub borówek amerykańskich
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Warstwa jagodowa:
- Jagody wrzuć na patelnię, dodaj miód i wodę
- Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu przez ok. 7 min
- Część jagód rozgnieć za pomocą widelca
- Skrobię wymieszaj z odrobiną wody i wlej do jagód
- Mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje
- Odstaw do całkowitego wystudzenia
Spód:
- Wszystkie składniki wymieszaj i wyłóż na spód przygotowanej foremki
- Piecz przez ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
- Odstaw do wystudzenia
Masa serowa:
- Serek, miód, esencję waniliową i ok. 50 ml śmietanki ubijaj mikserem przez ok. 5 min
- W osobnym naczyniu ubij pozostałą śmietankę
- Połącz obie masy za pomocą szpatułki
- Rozsmaruj masę na zimnym spodzie
- Na górę rozłóż wystudzone jagody
- Gotowe ciasto wstaw do lodówki na całą noc
Moje wskazówki i spostrzeżenia:
- Ciasto jest bardzo delikatne i na pewno nie nadaje się do postawienia na stół w czasie upałów. Jeśli miałoby spełniać taką funkcję to należy do niego dodać żelatynę.
- Ciasto nie jest zbyt słodkie, poziom słodyczy należy dostosować wedle upodobania. Miód można też zastąpić innym słodzikiem lub cukrem.