Przepis na kremowy sernik na zimno o niezwykle modnym ostatnio smaku pistacji. Jest łatwy w wykonaniu, a dzięki dobrej dekoracji stanie się niezwykłą ozdobą na stole.
Czas przygotowania: 35 min
Czas chłodzenia: najlepiej cała noc

SKŁADNIKI
(na tortownicę 21 cm)
Spód
- 170 g ciastek zbożowych
- ok. 4 łyżki roztopionego masła
Masa serowa
- 650 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 200 g kremu pistacjowego słodzonego
- 100 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 30 %
- 10 g żelatyny + 5 łyżek wody
* Wszystkie składniki poza śmietanką powinny być w temp. pokojowej. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.
Dekoracja
- 100 g białej czekolady + 35 g śmietanki
- garść posiekanych pistacji
- kwiaty, bezy itp.
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Ciastka zmiel za pomocą blendera, dodaj roztopione masło i połącz do uzyskania struktury mokrego piasku. Wysyp na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i ugnieć za pomocą łyżki lub dna szklanki. Wstaw do lodówki.
Masa serowa
- Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Twaróg zmiksuj z kremem pistacjowym. Dodaj roztopioną czekoladę, zmiksuj.
- Żelatynę rozpuść na najwolniejszym ogniu lub w mikrofali. Zdejmij z ognia i zahartuj dodając łyżkę masy serowej. Wlej do masy serowej i zmiksuj na wysokich obrotach.
- Śmietankę ubij na dosyć sztywną masę, połącz z masą serową.
- Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
Dekoracja
- Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polej sernik i udekoruj wg uznania.