Sernik pistacjowy bez pieczenia

Przepis na kremowy sernik na zimno o niezwykle modnym ostatnio smaku pistacji. Jest łatwy w wykonaniu, a dzięki dobrej dekoracji stanie się niezwykłą ozdobą na stole.

Czas przygotowania: 35 min

Czas chłodzenia: najlepiej cała noc

YouTube player

 

SKŁADNIKI

(na tortownicę 21 cm)

Spód

  • 170 g ciastek zbożowych
  • ok. 4 łyżki roztopionego masła

Masa serowa

  • 650 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 g kremu pistacjowego słodzonego
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 10 g żelatyny + 5 łyżek wody

* Wszystkie składniki poza śmietanką powinny być w temp. pokojowej. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona.

Dekoracja

  • 100 g białej czekolady + 35 g śmietanki
  • garść posiekanych pistacji
  • kwiaty, bezy itp.

PRZYGOTOWANIE

Spód

  1. Ciastka zmiel za pomocą blendera, dodaj roztopione masło i połącz do uzyskania struktury mokrego piasku. Wysyp na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i ugnieć za pomocą łyżki lub dna szklanki. Wstaw do lodówki.

Masa serowa

  1. Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do napęcznienia.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  3. Twaróg zmiksuj z kremem pistacjowym. Dodaj roztopioną czekoladę, zmiksuj.
  4. Żelatynę rozpuść  na najwolniejszym ogniu lub w mikrofali. Zdejmij z ognia i zahartuj dodając łyżkę masy serowej. Wlej do masy serowej i zmiksuj na wysokich obrotach.
  5. Śmietankę ubij na dosyć sztywną masę, połącz z masą serową.
  6. Gotową masę przelej na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Dekoracja

  1. Czekoladę rozpuść ze śmietanką w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polej sernik i udekoruj wg uznania.

sernik pistacjowy na zimno

sernik pistacjowy

sernik pistacjowy z białą czekoladą

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments