Doskonały przepis na kruche rogaliki nadziane powidłami. Ciasto jest niezwykle delikatne i kruchutkie, polecam najlepszy przepis na kruche rogaliki jaki wypróbowałam.
Czas przygotowania: 60 min
Czas chłodzenia: 60 min
Czas pieczenia: 12 min
Składniki: (na 40 rogalików)
- 2 szklanki mąki (320 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (45 g)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- ok. 200 g powideł śliwkowych lub twardej marmolady
Przygotowanie:
- Sypkie składniki wymieszaj w misce
- Dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki
- Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie i jednolite ciasto
- Podziel ciasto na pięć równych części, spłaszcz formując z każdej okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 min
- Stolnicę lub blat posyp obficie mąką, każdy schłodzony kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy ok. 20 cm
- Podziel koło na osiem trójkątów
- U podstawy każdego trójkąta nałóż małą łyżeczkę nadzienia
- Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół niego (zobacz film)
- Zwiń rogalik zawijając rożki do środka
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem
- Piecz w 180°C przez ok. 12 min
* Możesz nie posypywać rogalików przed pieczeniem cukrem, tylko później po upieczeniu obtoczyć je w cukrze pudrze
Spróbuj też przepisów na inne ciasteczka ze strony Słodki Blog!