Doskonały przepis na kruche rogaliki nadziane powidłami. Ciasto jest niezwykle delikatne i kruchutkie, polecam najlepszy przepis na kruche rogaliki jaki wypróbowałam.
Czas przygotowania: 60 min
Czas chłodzenia: 60 min
Czas pieczenia: 12 min
Składniki: (na 40 rogalików)
- 2 szklanki mąki (320 g)
- 1/3 szklanki cukru pudru (45 g)
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- ok. 200 g powideł śliwkowych lub twardej marmolady
Przygotowanie:
- Sypkie składniki wymieszaj w misce
- Dodaj miękkie masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki
- Dodaj żółtko i śmietanę, wyrób gładkie i jednolite ciasto
- Podziel ciasto na pięć równych części, spłaszcz formując z każdej okrągły placek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 min
- Stolnicę lub blat posyp obficie mąką, każdy schłodzony kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy ok. 20 cm
- Podziel koło na osiem trójkątów
- U podstawy każdego trójkąta nałóż małą łyżeczkę nadzienia
- Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół niego (zobacz film)
- Zwiń rogalik zawijając rożki do środka
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem
- Piecz w 180°C przez ok. 12 min
* Możesz nie posypywać rogalików przed pieczeniem cukrem, tylko później po upieczeniu obtoczyć je w cukrze pudrze
Spróbuj też przepisów na inne ciasteczka ze strony Słodki Blog!
Zrobiłam odrazu xz podwójnej porcji. Przepis jest świetny. Prosty i szybki. Pyszne wyszły. Rodzina zachwycona . Będę próbować innych przepisów
Dziękuję i zapraszam do odwiedzania bloga 🙂
Są idealne ja zrobiłam z powidłami i dodatkowo z kajmakiem wyszły pyszne! Świetny przepis!
Wyglądają bosko :))
Jak to jest że na filmiku pani rozwałkowane ciasto jest takie idealnie okrągłe a u mnie brzeg jest strasznie poszarpany…
Byc może masło masłu nie równe 😉
Poza tym przepis rewelka ❤
Pewnie zależy od stopnia schłodzenia ciasta
pozdrawiam
Czy mozna do ciasta dodac zwykly cukier czy raczej cukier puder?
Polecam cukier puder, wyjdą bardziej delikatne
Pyszne rogaliki szybko się robi lepsze jak drożdżowe szybkie i proste super przepis.
Ależ piękne Ci wyszły 🙂
Czy trzeba dodawac białko przed pieczeniem?
Jeśli chcesz posypać cukrem kryształem to tak, jeśli zdecydujesz się na cukier puder to nie
Czy zamiast zwykłej maki można dać mogdałową?
Nie próbowałam
Czy można zamiast śmietany dodać sera białego np Wieluń mój ulubiony
Nie wiem jaki będzie efekt, ale to ciekawy pomysł. Jak spróbujesz to daj znać jak wyszło 🙂
Przepyszne
Mniam 🙂
Przepyszny przepis, polecam
Dziękuję, też uważam że są najlepsze 🙂
A masło jakie? Ekstra czy roślinne?
zawsze używam prawdziwego
Ile proszku do pieczenia, 2/3 łyżeczki, czy 2-3 łyżeczki ?
2/3 łyżeczki
Czy piekarnik powinien byc nastowiony na tryb góra – dół?
Tak