Przepis na pyszne kruche rogaliki pełne posiekanych orzechów. Ich przygotowanie jest bardzo proste ale wymaga specjalnej metody, którą pierwszy raz stosowałam i uważam, że jest genialna!
Łączny czas przygotowania: 70 min
Składniki:
(na 40 szt.)
- 320 g mąki (2 szklanki)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 120 g kwaśnej śmietany
- 50 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
- 70 g cukru kryształu
- 200-250 g powideł lub twardej marmolady
Przygotowanie:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy
- Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozdrobnij do powstania kruszonki
- Następnie dodaj żółtko oraz kwaśną śmietanę i wyrób kruche ciasto
- Podziel je na cztery części i każdą spłaszcz na okrągły placek
- Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min
- Orzechy zmiel w blenderze lub bardzo drobno posiekaj
- Wymieszaj zmielone orzechy z cukrem kryształem
- Jedną czwartą przygotowanej posypki wysyp na stolnicę formując koło o średnicy ok. 20 cm
- Na rozsypanych orzechach połóż jedną część ciasta i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 25 cm
- Wałkując ciasto obracaj je i przekładaj na drugą stronę, tak aby posypka wniknęła w każdą część ciasta
- Podziel ciasto na 8 trójkątów i na każdy nałóż przy podstawie małą łyżeczkę nadzienia
- Zwijaj rogaliki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 min do zrumienienia