Kruche rogaliki orzechowe

Przepis na pyszne kruche rogaliki pełne posiekanych orzechów. Ich przygotowanie jest bardzo proste ale wymaga specjalnej metody, którą pierwszy raz stosowałam i uważam, że jest genialna!

Łączny czas przygotowania: 70 min

YouTube player

 

Składniki:

(na 40 szt.)

  • 320 g mąki (2 szklanki)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 50 g orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
  • 70 g cukru kryształu
  • 200-250 g powideł lub twardej marmolady

Przygotowanie:

  • Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy
  • Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozdrobnij do powstania kruszonki
  • Następnie dodaj żółtko oraz kwaśną śmietanę i wyrób kruche ciasto
  • Podziel je na cztery części i każdą spłaszcz na okrągły placek
  • Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 min
  • Orzechy zmiel w blenderze lub bardzo drobno posiekaj
  • Wymieszaj zmielone orzechy z cukrem kryształem
  • Jedną czwartą przygotowanej posypki wysyp na stolnicę formując koło o średnicy ok. 20 cm
  • Na rozsypanych orzechach połóż jedną część ciasta i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 25 cm
  • Wałkując ciasto obracaj je i przekładaj na drugą stronę, tak aby posypka wniknęła w każdą część ciasta
  • Podziel ciasto na 8 trójkątów i na każdy nałóż przy podstawie małą łyżeczkę nadzienia
  • Zwijaj rogaliki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 min do zrumienienia

rogaliki kruche przepis

4 komentarzy
najnowszy
najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments