Pyszny przepis na wiosenne kruche ciasto z rabarbarem. Nazwałam je szarlotka ponieważ wygląda dokładnie tak samo, a różni się tylko nadzieniem z rabarbaru. Kruche ciasto z tego przepisu jest wręcz doskonałe, polecam!
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: 30 min
Czas pieczenia: 45 min
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
- 2 szklanki mąki (ok. 300 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru (75 g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g zimnego masła
- 1 jajko
- 500 g rabarbaru + 3 łyżki cukru
Przygotowanie:
- Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki
- Uduś na patelni z cukrem aż woda wyparuje i powstanie konsystencja musu, odstaw do wystudzenia
- Ciasto kruche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce
- Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki
- Rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki
- Dodaj jajko i wyrób jednolite ciasto
- Ciasto przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia
- Podziel ciasto na dwie połowy i jedną wylep spód ciasta
- Wylej wystudzony mus rabarbarowy i rozprowadź równomiernie łyżką
- Na rabarbar wyłóż drugą połowę ciasta odrywając kawałki i rozpłaszczając w dłoniach
- Gotowe ciasto piecz przez ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
- Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem