Szarlotka z rabarbarem – doskonałe kruche ciasto

Pyszny przepis na wiosenne kruche ciasto z rabarbarem. Nazwałam je szarlotka ponieważ wygląda dokładnie tak samo, a różni się tylko nadzieniem z rabarbaru. Kruche ciasto z tego przepisu jest wręcz doskonałe, polecam!

Czas przygotowania: 30 min

Czas chłodzenia: 30 min

Czas pieczenia: 45 min

YouTube player

 

Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)

  • 2 szklanki mąki (ok. 300 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru (75 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 500 g rabarbaru + 3 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Rabarbar obierz i pokrój na małe kawałki
  • Uduś na patelni z cukrem aż woda wyparuje i powstanie konsystencja musu, odstaw do wystudzenia
  • Ciasto kruche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce
  • Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki
  • Rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki
  • Dodaj jajko i wyrób jednolite ciasto
  • Ciasto przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na 30 min
  • Dno formy wyłóż papierem do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie połowy i jedną wylep spód ciasta
  • Wylej wystudzony mus rabarbarowy i rozprowadź równomiernie łyżką
  • Na rabarbar wyłóż drugą połowę ciasta odrywając kawałki i rozpłaszczając w dłoniach
  • Gotowe ciasto piecz przez ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • Po ostudzeniu posyp obficie cukrem pudrem

ciastko kruche z rabarbarem mikser

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments